Utorak, 27 Listopad 2020

Nestlé i Savez za mlade stvaraju nove poslovne mogućnosti

Napisala:  G.E.T.
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Nestlé i Savez za mlade stvaraju nove poslovne mogućnosti

Od 2014. Savez je otvorio 450.000 mogućnosti osposobljavanja i novih radnih mjesta

Pandemija COVID-19 snažno utječe na mlade, kojih je prema istraživanju EUROSTATA više od tri milijuna nezaposlenih samo u Europi. Nestlé i 300 kompanija-partnera Saveza za mlade (Alliance for YOUth) stoga su najavili kako će zajedničkim snagama do 2025. godine stvoriti 300.000 novih poslovnih mogućnosti za razvoj karijere mladih diljem Europe, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike. Kao osnivač i aktivni član Saveza, Nestlé se samostalno obvezao na otvaranje novih 20.000 mogućnosti za prvo zaposlenje i 20.000 pripravništava i osposobljavanja, uz poseban naglasak na razvijanju digitalnih i zelenih vještina.

"Kroz inicijativu Nestlé needs YOUth, iz koje je iznikao Savez za mlade, od 2013. godine pružili smo priliku za usavršavanje i zaposlenje više od 26.000 mladih diljem Europe. Samo u Hrvatskoj dosegli smo više od 2.300 mladih kroz razne programe pripreme za posao, njih 100 je bilo uključeno direktno kroz programe prakse i pripravništva te smo do sada zaposlili  više od 50 ljudi mlađih od 30 godina. Ponosim se što nastavljamo ovo putovanje" – izjavila  je  Jovana Uzelac, direktorica ljudskih resursa za Jugoistočno tržište, Nestlé.

Jovana Uzelac

„Europska komisija zalaže se za pomoć mladim ljudima da se osposobe za promjenjivo tržište rada, posebice u okolnostima pandemije. Inicijativa Saveza za mlade model je poslovne suradnje kojem i drugi trebaju težiti, stoga želim zahvaliti uključenim kompanijama na njihovom trudu i predanosti” - poručio je Nicolas Schmit, Europski povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava.

Nestlé partneri Saveza za mlade u Europi su Adecco Group, BT, Cargill, CEMEX, ENGIE, EY, Facebook, Firmenich, Microsoft, Nestlé, Nielsen, Publicis Groupe, Salesforce, Solvay te White & Case. 

Ciljevi inicijative „Nestlé needs YOUth“:

  • Razvijanje digitalnih vještina kroz YOUth eBusiness Academy za stjecanje naprednih digitalnih vještina. Posebno su važne digitalne vještine u tvornicama - 2019. Nestlé je pokrenuo partnerstvo s kompanijom Microsoft.
  • Podržavanje poljoprivrednog naukovanja kako bi se potaknule održive prakse te dosegnuli zadani ciljevi - nulta neto stopa emisija stakleničkih plinova do 2050. Nestlé u Ujedinjenom Kraljevstvu već radi s poljoprivrednicima koji se bave mljekarstvom kako bi poboljšali održivost svojih farmi i razvili održiviji lanac opskrbe.
  • Mrežne aktivnosti kroz sudjelovanje u digitalnim sajmovima poslova i radionicama. U Španjolskoj i Portugalu Nestlé organizira mrežna osposobljavanja za mlade koji rade u hotelima, restoranima i kafićima.
  • Nestlé i Savez za mlade udružuju snage s organizacijom Junior Achievement Europe – najvećim pružateljem edukacije u poduzetništvu u Europi – kako bi pomogli mladima da steknu vještine u poduzetništvu. Ovim partnerstvom više od 550 studenata već je steklo svoju međunarodnu kvalifikaciju „Entrepreneurial Skills Pass“ u protekle tri godine.