Putevima Slave Raškaj u Ozlju 2021.

Ozalj
Subota, 13 Ožujak 2021  - Nedjelja, 28 Ožujak 2021
Napisao:  G.E.T.
Putevima Slave Raškaj u Ozlju 2021.

Šestu godinu programi posvećeni sjećanju na veliku slikaricu Slavu Raškaj//Izložbe, kviz, turistička ruta, izložbe dječjih radova uz popratni program

Grad Ozalj tradicionalno u ožujku odaje počast genijalnoj slikarici i ovim programom se ponosno sjeća njenih remek-djela, zajedno s brojnim ljubiteljima umjetnosti, iz svih krajeva. Podsjećamo, Ozalj se od travnja 2019. nalazi na kulturnoj ruti Vijeća Europe „Ruta impresionizma”, kao prvi grad iz Hrvatske, upravo zbog baštine Slave Raškaj.

Gosti koji dođu u Ozalj u ožujku će - u stručnoj pratnji vodiča iz Zavičajnog muzeja Ozalj - 20.03. i 27.03. proći turističkom rutom „Putevima Slave Raškaj“. Ulaznice po cijeni 20 kn, koje omogućuju i posjetu muzeju, moći će se nabaviti na početnoj točki, a to je Etno park Ozalj, od 10 sati.

U subotu 20.03. organizirano je predstavljanje lokalnih proizvođača hrane – OPG Katarina Šoštar Meserko (češnjak), Mili mali česn party od 9:00 sati, ispred popularne Humićke u centru Ozlja. Gosti su OPG Slijepčević (aronija) iz Karlovca i akustični dvojac La Papa iz Zagreba (ukulele/cello/glas), kao glazbena pratnja.

Sljedeću subotu, od 27.03. na istom mjestu, kao poseban gost OPG Štenta iz Ferenaca, nastupit će legendarni Stjepan Jimmy Stanić.

U okviru projekta „Susret s rijekom” u centru Ozlja (ispred popularne Humićke) postavljen je multimedijski informacijski centar, na kojem će biti predstavljene zanimljive virtualne izložbe. Svaki tjedan će posjetitelji moći pogledati - nakon radova skupina Bubamare i Vrapčići iz Dječjeg vrtića Zvončić, sada su slike Slave Raškaj iz fundusa Zavičajnog muzeja Ozalj i na kraju će biti fotografije s projekta Land Art Ozalj, koji provodi Akademija likovnih umjetnosti Zagreb u Obrežu Vivodinskom i Loviću Prekriškom.

U Zavičajnom muzeju Ozalj od subote 13.03. svojom samostalnom izložbom pejzaža premijerno se predstavlja akademski slikar Krešimir Nikšić. 

Ističemo i tradicionalni Križni put Ozalj - Svetice, koji se ove godine 24.put održava na Cvjetnicu, 28.03. u organizaciji UDVDR RH PKŽ Ogranak Zrinski i Frankopan Ozalj i  ozaljskog župnika vlč.Josip Jakovčića, s polaskom u 15 sati ispred Župne crkve sv.Vida Ozalj.

INFO SLAVA RAŠKAJ

Slava Raškaj rođena je u Ozlju 2.siječnja 1877. Iako je rođena gluhonijema, to ju nije spriječilo u stvaranju iznimnih likovnih djela. Njeni akvareli predstavljaju najviši domet hrvatskog akvarelnog slikarstva krajem 19. i početkom 20.stoljeća („Kruške“, „Lopoči“, „Suncokreti“, „Potočnice“…). Osim u akvarelu, neke radove je izrađivala u tehnici pastela, uglavnom djela s ljudskim motivima i portretima („Portret gluhonijeme djevojčice“…). Umrla je u Zagrebu 29.ožujka 1906. a njeni posmrtni ostaci nalaze se u cinktoru crkve sv.Vida u Ozlju.

GRADSKA KNJIŽNICA/ZAVIČAJNI MUZEJ/DJEČJI VRTIĆ/DRUŠTVENI CENTAR OZALJ/OSNOVNA ŠKOLA/MIC

13.03. Izložba pejzaža akademskog slikara Krešimira Nikšića @Zavičajni muzej

20.03. Putevima Slave Raškaj – priča o vodi 10:00 (3-4 sata)

           Mili mali česn party 10:00  (gosti La Papa)

27.03. Putevima Slave Raškaj – priča o cvijeću 10:00 (3-4 sata)

           OPG Štenta 10:00  (gost Stjepan Jimmy Stanić)

15-21.03. E-Izložba - Slave Raškaj iz fundusa Zavičajnog muzeja Ozalj@MIC>

22-31.03. E-Izložba fotografija Land Art Ozalj@MIC>

28.03. Križni put Ozalj - Svetice