Utorak, 02 Veljača 2021

Millaa Millaa prvo je mladunče koale u bečkom zoološkom vrtu

Napisao:  G.E.T. Daniel Zupanc
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Millaa Millaa prvo je mladunče koale u bečkom zoološkom vrtu

Malena koala, koja je sada stara devet mjeseci, prva je prinova ove vrste tobolčara u povijesti bečkog zoo-a

Iako je bečki zoološki vrt „Tiergarten Schönbrunn“ zbog mjera za sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, koje su trenutno na snazi u Austriji, već neko vrijeme zatvoren za posjetitelje, djelatnici koji su zaduženi za brigu o životinjama i održavanje nastambi i dalje svakodnevno obavljaju svoj posao, a život unutar njegovih zidina teče dalje.

Ljubitelji koala željno iščekuju njegovo otvaranje kako bi uživo mogli vidjeti kako raste prvo mladunče ove vrste tobolčara u povijesti bečkog zoološkog vrta. Prve koale stigle su u Beč 2002. godine, a u travnju 2020. ondje je na svijet došlo i prvo mladunče koale.

Malena Millaa Millaa stara je devet mjeseci i teška 1,9 kilograma. Djelatnici zoološkog nazvali su je Millaa Millaa po slapovima koji se nalaze u istoimenom gradu u Queenslandu u Australiji. Područje je to koje inače nastanjuje ova vrsta koale koja živi u bečkom zoo-u. Prije nekoliko tjedana Millaa Millaa napustila je majčin tobolac, a dok se ne osamostali nastavlja se čvrsto držati za njezino krzno. Aktivnija je noću, dok danju uglavnom drijema, a već se počinje i samostalno penjati te istražuje okolinu. Status kuma ove malene koale pripao je poznatom austrijskom tenisaču Dominicu Thiemu.

Koale su uz klokane najpoznatije životinje u Australiji. Zbog čestih požara u šumama eukaliptusa koje nastanjuje koala neprestano gubi životno stanište, stoga se ubraja među ugrožene životinjske vrste. Biljojed je i hrani se samo lišćem eukaliptusa. Mladunče koale veličine je zrna graha pri rođenju, a u majčinom tobolcu ostaje šest do sedam mjeseci.