Srijeda, 13 Svibanj 2015

Zvjezdana rožata

Napisao:  Foto: Helena Pletković
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdana rožata Zvjezdana rožata

Rožata, slastica koju mi „s kontinenta“ najviše vežemo uz Dubrovnik, ali možemo ju naći u skoro svim kutevima Lijepe naše. To je kolač koji izgleda prilično jednostavan za izradu, ali nije to tako.Tekstura mora biti savršena - glatka, bez rupica, mora biti čvrsta, a opet mekana i podatna. Treba pogoditi pravi odnos slatkoće i kiselkastog okusa kojeg daje naribana korica limuna... I tako, ima još dosta toga što gledamo kod rožate, da vas ne zamaram s tim detaljima... Nego, da prijeđemo na bitno.

Jeo sam rožatu na jako puno mjesta. Probao sam rožate koje su radili top chefovi. Bilo je ih je dosta dobrih i skoro savršenih, ali najbolju rožatu našao sam na Braču.

Mlada autorica tog savršenstva zove se Milana Hržić, a možete ju naći u restoranu Otok u hotelu 8 u Supetru.

Dakle, to što ona radi, to nije rožata, to je savršenstvo! Zbog Milane i njenih kolača se isplati doći na Brač. Probao sam još neke njene delicije i vjerujte, ona je buduća zvijezda slatke scene i to ne samo Hrvatske. Nadam se da će ju ekipa iz restorana podržati i pustiti da se razvija, jer imaju dijamant u svojim redovima i neka ga puste da se polako brusi.

Meni ostaju sreća i ponos da sam, vjerojatno prvi, pisao o njoj, a siguran sam - pisat će mnogi.

 

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".