Rožata, slastica koju mi „s kontinenta“ najviše vežemo uz Dubrovnik, ali možemo ju naći u skoro svim kutevima Lijepe naše. To je kolač koji izgleda prilično jednostavan za izradu, ali nije to tako.Tekstura mora biti savršena - glatka, bez rupica, mora biti čvrsta, a opet mekana i podatna. Treba pogoditi pravi odnos slatkoće i kiselkastog okusa kojeg daje naribana korica limuna... I tako, ima još dosta toga što gledamo kod rožate, da vas ne zamaram s tim detaljima... Nego, da prijeđemo na bitno.
Jeo sam rožatu na jako puno mjesta. Probao sam rožate koje su radili top chefovi. Bilo je ih je dosta dobrih i skoro savršenih, ali najbolju rožatu našao sam na Braču.
Mlada autorica tog savršenstva zove se Milana Hržić, a možete ju naći u restoranu Otok u hotelu 8 u Supetru.
Dakle, to što ona radi, to nije rožata, to je savršenstvo! Zbog Milane i njenih kolača se isplati doći na Brač. Probao sam još neke njene delicije i vjerujte, ona je buduća zvijezda slatke scene i to ne samo Hrvatske. Nadam se da će ju ekipa iz restorana podržati i pustiti da se razvija, jer imaju dijamant u svojim redovima i neka ga puste da se polako brusi.
Meni ostaju sreća i ponos da sam, vjerojatno prvi, pisao o njoj, a siguran sam - pisat će mnogi.