Petak, 11 Lipanj 2021

U Hrvatsku je stigla prva nevidljiva pekara

Napisao:  G.E.T. Filip Popović
(Reading time: 1 - 2 minutes)
U Hrvatsku je stigla prva nevidljiva pekara

Invisible bakery Kroštula novi je projekt znanih nam mladih inovatora

Hrvatska je dobila prvu nevidljivu pekaru - Invisible bakery Kroštula. Svjetski trend ghost kitchen trenutno je u pravoj ekspanziji i sve više zauzima prostor u gastro svijetu. Pekarska avangarda prvih virtualnih pekara u svemiru nalazi se upravo  u Zagrebu.

Iza projekta stoji, u artisan svijetu prepečeni dvojac, Karlo Vulin i Domagoj Kordić iz “konvencionalne” Kroštule donoseći svoj inovativni koncept ghost pekare ili pekare koje nema, ali je zato u prvi plan stavljen vrhunski, prirodni proizvod. Ovi mladi pekarski inovatori ključnim ističu svoj “uvijek toplo” koncept kojim nastoje da, bez obzira naručili TBC croissant, focacciu ili pinsa sandwich, na vrata uvijek dobijete topao proizvod.

Karlo Vulin i Domagoj KordićSvi su proizvodi, standardno, izrađeni u potpunosti poštujući majstorsku tradiciju prirodnog sourdough pekarstva. U proizvodnji se sve temelji na prirodnoj i polaganoj fermentaciji divljim kvascem bez ikakve upotrebe aditiva, kroasani su, dakako, s maslacem, a sve kreme se rade od nule samo s prirodnim sastojcima.

Cijeli ghost ili nevidljivi koncept temelji se na suradnji s profesionalnim kuhinjama ili restoranima koji već posjeduju potrebnu opremu i osoblje za pripremu njihovih proizvoda što dečkima ostavlja dovoljno prostora da se posvete razvoju asoritmana za ovaj model poslovanja. Jednostavnost pokretanja jedne Invisible pekarnice s minimalnim početnim troškovima u kombinaciji s vrhunskim prozvoidom koji dolazi do kupaca privukla je interes partnera iz Beča, Beograda i New Yorka. Karlo i Domagoj kažu da im laska interes i ocjene kupaca koji su imali prilike probati njihove proizvode, dok im je za internacionalizciju najvažnije da u Hrvatskoj postave bullet proof model koji će onda s lokalnim partnerom lako razvijati u bilo kojem dijelu svijeta.

Sukladno njihovom Invisible statusu, Karla i Domagoja nećete sresti, ali proizvodi su dostupni putem dostavnih servisa Wolt i Glovo.