Otkrivamo nutritivne vrijednosti novih Poke zdjela
Vrijeme korizme i svojevrsnog čišćenja tijela nakon zime zahtijeva laganiju, no nutritivno bogatu prehranu. Zagrebački Poke Poke iz Bogovićeve 4 (prolaz neboder) predstavlja nove zdjele ovog popularnog obroka koji je osvojio Hrvatsku. Cjeloviti je ovo obrok koji u jednoj zdjeli sadrži sve nutritivne komponente potrebne za dobro zdravlje, energiju i vitalnost te istovremeno zadovoljava gurmansku strast za istraživanjem novih okusa, aroma i tekstura. Kombiniranjem raznolikih sastavnica poke poke zdjela sadrži sve potrebne makronutrijente; složene ugljikohidrate, zdrave masti i visokovrijedne proteine.
„Princip je jako kreativan; birate povrtno škrobnu bazu bogatu vitaminima i vlaknima, zatim proteinski dio – ribu kao izvor omega -3 masnih kiselina ili meso bogato željezom i selenom. Tu su i biljni proteini poput tofua i slanutka kao idealna vege zamjena. Vitamine, mineralne tvari i probiotike pruža raznoliko svježe ili fermentirano povrće koje je slijedeći hranjivi sastojak poke poke zdjele. Zatim na red dolaze sjemenke, orašasti plodovi i začinjene salse koje jelu daju tako potrebnu hrskavo kremastu teksturu uz obilje fitonutrijenata!“ – ističe Karmen Matković Melki, dipl.ing.preh.teh.,nutricionist
I za kraj tu je i marinada koja stvara slasni umami okus, koji zaokružuje okuse svih ostalih sastojaka poke poke zdjele. Ovakvo jelo osigurava brojne nutrijente koji djeluju protuupalno, antioksidativno i dokazano povoljno utječu na zdravlje imunološkog, krvožilnog i živčanog sustava. Upravo zato što osigurava istovremeno uživanje u jelu i unos brojnih hranjivih tvari, poke poke se zaista može pohvaliti da je nutricionistički izbalansirana verzija street fooda.
Nove atraktivne zdjele koje su idealne za vrijeme korizme i za čišćenje organizma. Kao baza tu su sushi riža, soba tjestenina od heljde, mix salate i zoodles tikvice. Poke Poke original je zdjela koja je među prvima osvojila naša srca, a jedan od glavnih proteinskih sastojaka u njoj je tuna. Losos u Truffle salmon teriyaki zdjeli osvaja na prvu uz japanski cole claw. Tako bowl je posebno pripremljena hobotnica koja nas vodi u morski svijet začinjen čili bademom. Confit tuna je tuna kuhana u biljnom zdravom ulju a poseban okus ovoj zdjeli daju shiitake gljive. Mesni bowl u izboru ima sous vide piletinu, sous vide beef i teleće mesne okruglice. Tu su Aloha truffle beef, Maui chicken, Katsu lime bowl i Poke poke meat bowl.
Posebnu pažnju privlače dvije nove veganske zdjele. Vegan shoyu bowl sa soba tjesteninom (heljda), hrskavim dimljenim tofuem, jalapenos te mnogim drugim zdravim sastojcima. Falafel Buddha bowl zanimljiva je uz falafel od slanutka, batat, avokado salsu i hrskavog slanutka.