Koliko rano se može prepoznati da je netko stvoren da radi deserte? Kod Božidara Akrapa recimo, to je postalo očito dosta rano. On sada, s 18 godina ima edukacije, iskustva i pohvala iza sebe, što neki ne uspiju skupiti do 40-te. Jednom sam prilikom probala što radi i od tada znam da mu želim postaviti par pitanja.
Božidar Akrap, rođen je u Zagrebu prije 18 godina i u potpunosti je zaljubljen u slastičarstvo. Završio je Ugostiteljsko-turističko učilište u Zagrebu, smjer slastičar i intenzivno radi na tome da nauči sve što se o tome može naučiti. Osim slastičarstva, zanima ga fotografija i urbano istraživanje, a voli isprobavati i adrenalinske sportove. Iako je najbolje da ga upoznate preko slastica koje priprema, nije loše i ovako vidjeti na koji način pristupa tome što radi.
Božidar Akrap na Vinskim razgovorima s Tomislavom Stiplošekom
Svi mi volimo kolače, ali od kuda kod tebe, toliko ljubav prema pripremi slastica?
Slastičarstvo sam odabrao kao posao kojim se želim baviti najviše zbog kreativnosti i raznih mogućnosti koje mi ono pruža, ali i zato što sam oduvijek imao "slatki zub". Još od malena sam uz baku pekao razne kolače za Božić i Uskrs i u pamćenju mi je ostala atmosfera u kući; miris slatkoga, osmijeh na licu ukućana i uživanje u finim poslasticama. Zabavlja me istraživanje i eksperimentiranje različitim okusima u kolačima. Stalno pokušavam povezati neke okuse koji nisu uobičajeni.
{module id="470" showtitle="false"}
Reci mi malo o svom iskustvu i edukaciji do sada
Za vrijeme školovanja praktičnu nastavu sam odrađivao u slastičarnici Ema na Malešnici gdje sam naučio sve potrebne osnove, takozvanu "abecedu slastičarstva" i zadnju godinu sam bio u restoranu Dubravkin Put gdje sam učio od Roberta Bašića koji me uveo u svijet modernih, francuskih slastica zbog kojih sam slastičarstvo zavolio još više. Uz to sam se još dodatno educirao u sklopu Erasmus+ projekta u Francuskoj i Poljskoj. Postao sam Bluesunov stipendist te sam se, nakon završetka trogodišnje škole zaposlio u njihovom a la carte restoranu De Luca, u Brelima, pod mentorstvom Ružice Jukičić. Početkom veljače 2020 godine sam počeo stažirati kod Roberta Hromalića u slastičarnici Le Kolač, a trenutno sam tamo i zaposlen.
Božidar Akrap - stažiranje u slastičarnici Sandyan, Tolouse
Gdje nalaziš inspiraciju i kakvo je stanje sa slastičarstvom kod nas?
Inspiraciju dobivam gledajući razne vrhunske slastičare na Instagramu, poput Cédric Grolet, Amaury Guichon, Ksenija Penkina te naravno od domaćih slastičara i kuhara od kojih sam učio i s kojima sam imao priliku raditi, na primjer Robert Hromalić, Robert Bašić, Ružica Jukičić, Antonija Nikolić... A što se tiče stanja, još uvijek nije na dovoljno visokoj razini. Na primjer, u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Zagrebu po generaciji se za slastičara upiše u prosjeku samo dvadesetak učenika od kojih samo njih desetak ostanu u struci poslije školovanja. U cijeloj Hrvatskoj sveukupno nekih stotinjak slastičara završi školu i odluči ostati u struci.
Božidar Akrap i Antonija Nikolić
Poprilično sam sigurna da imaš planove za dalje?
Imam da, trenutno mi je u planu upisati jednu od francuskih škola slastičarstva te tamo usavršiti svoje znanje o izradi francuskih slastica. Nakon školovanja u Francuskoj u planu mi je vratiti se u Hrvatsku te svoje znanje i vještine pokazati i prenijeti na druge slastičare koji žele i voljni su naučiti nove stvari. Slastičarstvo je tek nedavno počelo dobivati neku veću medijsku pažnju pa se nadam da će se situacija s vremenom promijeniti na bolje.
Preporučujem vam da svakako probate neke od slastica koje Božidar radi, prije nego ode u Francusku. Kako je krenuo, sigurna sam da ćemo još puno čuti o njemu.