Petak, 29 Svibanj 2020

Konoba Fakin, Motovun

Napisao:  Rene Karaman; Silvija Munda
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Konoba Fakin, Motovun

Da Motovun već na prvi pogled svojom specifičnom ljepotom ostavlja bez daha, znamo. Da Marko Fakin proizvodi izvrsna vina i sigurno krči svoj put prema vrhu, ne samo na domaćoj, već i na međunarodnoj vinskoj sceni, također znamo. U skladu s time i konoba Fakin od ove godine promijenila je image. Od sada ćete, osim u jednom od najljepših pogleda na poluotoku, ovdje uživati i u izvanrednom novom meniju starog, a novog bisera na istarskoj gastronomskoj sceni.

Konoba Fakin mjesto je na kom su se sve kockice savršeno posložile. Uživat ćete u delicijama chefova sparenim s vrhunskim Fakin vinima upijajući pogled na vinograde iz kojih su butelje nastale i šume iz kojih su došli tartufi koji mirisom privlače iz jela.

Konoba Fakin, Motovun

U konobi Fakin odlučili su biti čuvari istarske tradicije na tanjuru, lokalne i sezonske namirnice okosnica su svakog jela, a uparene s pitkim i šarmantnim Fakin vinima prava su gastročarolija.

Uz dašak modernog i drugačijeg patron chef Zdravko Tomšić na poziv Marka Fakina dao je konobi novu, posebnu notu. Osmislio je menu i svoje ideje i znanje prenio na chefove Kristijana Valentu i Mihaela Lakošeljca koji nastavljaju čaroliju u kuhinji i na stolove šalju sljedove koji oduševljavaju i najzahtjevnija nepca.

Mihael Lakošeljac, Marko Fakin, Kristijan ValentaMihael Lakošeljac, Marko Fakin, Kristijan Valenta / Konoba Fakin, Motovun

Čim su okolnosti dozvolile, otišli smo do Motovuna i, na poziv gostoljubivog i poduzetnog Marka, uživali u ručku za koji je teško reći koji je slijed bio najbolji. Uz svaki slijed, naravno, ide jedno od Fakin vina.

Tartar od junećeg filea s aiolijem i prepečencem bio je savršen odabir za hladno predjelo te je odmah bilo jasno da će i ostali sljedovi biti pravi hedonistički užitak. Uz tartar smo uživali uz čašu Fakin Roséa koji je izvrsno upotpunio klasični, a opet pomalo drugačiji mesni zalogaj.

Konoba Fakin, Motovun - tartar od junećeg filea s aiolijem i prepečencem

Biti u Istri i Motovunu, a ne pojesti fuže s tartufima bio bi grijeh pa je odabir toplog predjela bio jednostavan. Okusom i teksturom savršena tjestenina, aroma svježe naribanog tartufa i kap maslinovog ulja Fakin uvijek su dobitna kombinacija. Ovdje je taj okus i užitak još razinu viši, posebno kada se jelo sljubi s nagrađivanom Fakinovom Malvazijom La Prima.

Konoba Fakin, Motovun - fuži s tartufima

Kada smo pomislili da ne može bolje, na stol je došla krem juha od šparoga. Toliko dobrog i autentičnog okusa da ću samo reći da je morate probati! Ne zaboravite je sljubiti s čašom Fakin Malvazije iz 2019.

Konoba Fakin, Motovun - krem juha od šparoga

Teran i biftek se uvijek vole, ali Teran Il Primo vinarije Fakin i biftek u umaku od terana s pireom od celera po receptu patron chefa Tomšića poseban su doživljaj.

Konoba Fakin, Motovun - biftek u umaku od terana s pireom od celera

Desert je u ovom slučaju zaista bio šećer na kraju savršene priče. Tradicionalno, istarski, s prstohvatom modernog; praline s tartufima na najbolji su način zaokružile hedonistčko druženje; nazdravili smo uz njih čašom Muškata iz 2019. i poželjeli brzo doći opet.

Konoba Fakin, Motovun - praline s tartufima

Zdravko Tomšić

komentar Tomislava Stiplošeka

Tomislav Stiplošek i Zdravko TomšićTomislav Stiplošek i Zdravko Tomšić

Kao i u svim lokalima u kojima je radio do sada pa tako i u konobi Fakin, Zdravko Tomšić je napravio fantastičan  posao. Jela koja dobijete na tanjuru su prava mala remek djela. Zdravkovu kuhinju uvijek odlikuje iznimno precizna termička obrada, gotovo pa savršena. Druga jako bitna stvar je odabir namirnica; lokalne, a savršene, jer samo takve su dovoljno dobre. Zašto je to bitno? Zato što Zdravkovu kuhinju odlikuje pomalo rustikalna crta kuhanja. Nećete u tanjuru naći hrpu pomodnih dodataka koje će jelo učiniti spektaklom; kod njega je spektakl osnovna namirnica. Iz menija koji smo kušali, izdvojio bih fuže - savršena tjestenina sama po sebi, ali i kuhanje savršeno; i naravno biftek u umaku od  terana. Naravno, sve to nije moguće ako nemate odlične kuhare koji žele učiti.

Sljubljivanje  jela i  i vina disciplina je za sebe i nije nimalo laka. Uz fantastičnu kuhinju Zdravka Tomšića, Fakinova vina je sljubio Filip Savić. Naravno, uradio je to jako dobro. To ustvari i nije takav problem jer Fakinova vina su vrlo food  friendly vina. Kombinacija koju bih svakako izdvojio je biftek u umaku od terana sljubljen s teranom Il Primo. To je jednostavno jelo koje podiže vino na višu razinu, ali vino daje sasvim novu komponentu jelu;  fantastičan spoj koji će nesumnjivo razmaziti vaše nepce.

Konoba Fakin, Motovun - biftek u umaku od terana i teran Il Primo