Srijeda, 27 Svibanj 2020

Tartufi turopoljskog luga - Lov za crnim tartufom

Napisao/la:  TZZŽ
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Tartufi turopoljskog luga - Lov za crnim tartufom

Zanimljivo je kako se na području turopoljskog luga već izvjesni period pronalaze jedne od najcjenjenijih gljiva, crni tartufi.

Ova činjenica je za našu destinaciju velik potencijal. O tome se i prije pričalo, ali kako navodi Alilović: "Zagrebačka županija, područje Turopolja daje značajan doprinos kvalitetnijoj gastronomskoj pa tako i turističkoj ponudi, ponajviše ponudi ugostiteljskih objekata, seoskih gospodarstava i hotela koji se nalaze u zelenom zagrebačkom prstenu. Izgledom neugledna, ali mirisom i okusom neodoljiva podzemna gljiva jedna je od najskupljih i najcjenjenijih namirnica na svijetu i predstavlja dodatni iskorak te potencijal u promociji i brendiranju destinacije Turopolja."

Crni tartuf nalazi se u autohtonoj šumi hrasta lužnjaka, gotovo ih je nemoguće komercijalno uzgajati, nego ih upućeni ljudi s obučenim psima moraju pronalaziti i iskopavati. Kako bi još bolje upoznali javnost i promovirali destinaciju organizirali smo lov na crne tartufe u turopoljskom lugu.  Stoga su nas danas četiri vrsna tartufara, na čelu s gospodinom Mariom Kolićem po kojem jedan od tartufa turopoljskog luga nosi ime, Tuber Kolić, upoznali sa lovom na crne tartufe.  Ispričali nam koliko truda je potrebno uložiti u obuku pasa, gdje i kako ih tražiti, a naravno pokazali koliko ljubavi imaju u sebi spram prirode i suživota s njom.

Stručni vodič u svijetu traženja crnog tartufa je Nikola Tarandek iskusni tartufar iz Istre koji nam je ispričao o poveznici prenošenja znanja između kontinentalnih i morskih kolega u potrazi za ovim crnim blagom. Saznali smo koliku ulogu tartuf ima u Istri, koliko truda je uloženo u brendiranje i gospodarski značaj tartufa za Istru.

Neumorni psi pratili su svoje svaki pogled svojih gospodara Gorana Nogića iz Petrinje i Josipa Horvata iz Marofa, osjećalo se iščekivanje dresiranih pasa, što li će biti u nađenoj rupi, to je ono što je dalo posebnu draž ovom lovu. Naši vodiči otkrili su nam neke od njihovih „lokacija“ crnog zlata, ali kako kažu vrsni tartufari najvažnija je simbioza prirode, psa i čovjeka, to je ono što garantira dobar ulov.

Nakon bogatog ulova, današnji lov na crni tartuf nam je dokazao kako nije istina da tartufi rastu samo u Istri, čak smatram da je naš kontinentalni dio puno bogatiji s crnim tartufima nego drugi dijelovima lijepe naše. Ono što je najvažnije,  postoje i novo otkrivenih 16 vrsta tartufa koje je analizirao, determinirao i potvrdio autentičnost profesor Romano Božac. Svi se ti tartufi, koji do 2018. nisu bili zabilježeni nigdje u svijetu, danas se mogu vidjeti u Muzeju gljiva na središnjem zagrebačkom Trgu. Jedan od njih, turopoljski tartuf, nazvan je prema izumrlom turopoljskom govedu, Tuber prigmenius bos, a drugi nosi ime svog pronalazača - Tuber Kolić. Pronalaze se tu još i Tuber uncinatum, Tuber macrosporum, Tuber mesentericum, Tuber brumale... 

Kroz dodatnu promociju Turističke zajednice Zagrebačke županije potencijal ove ekskluzivne grane gljivarstva pronašao je put do lokalnih jelovnika i potaknuo naše ugostitelje sljubljivanju s tradicionalnim jelima našega kraja ili otkrivaju novih kombinacije.

Kako doživjeli potpuni i autentični okus i miris crnoga tartufa, restorani turopoljskog kraja, Mon Ami, Pivnica Turopolje i Bistro Babriga kroz naredni period u svoju ponudu uvrstili su jela na temu crnoga turopoljskog tartufa te vas sve pozivamo kušanju i procjeni gastronomskih vrijednosti crnoga tartufa.

Alilović ističe : „Nužno je povezivanje lanaca vrijednosti, stvaranje novih turističkih proizvoda u destinaciji, jedino tako u ova nova vremena za sve nas možemo biti u atraktivna destinacija. Naglasak je namodrživom, zelenom i prije svega sigurnom turizmu u zelenom zagrebačkom prstenu. Prije svega od danas otkrijte neotkriveno, odnesite svojim domovima nezaboravnu uspomenu lova na tartufe. „

Turistička zajednica Zagrebačke županije:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., www.visitzagrebcounty.hr