Četvrtak, 27 Veljača 2020

Gdje jesti dok ste na Zadar Wine Festivalu

Napisao:  Silvija Munda
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Gdje jesti dok ste na Zadar Wine Festivalu

Vjerujem da će mnogi od vas i ove godine posjetiti Zadar Wine Festival, a samim tim i grad Zadar. Što od vina kušati na samom festivalu, to ćemo ostaviti vama na odluku; izbora sigurno neće nedostajati. I ove godine će festival biti odličan kao i prošle, ako ne i bolji. Ono što svake godine ističem kao najbitniju činjenicu je to da skoro svaki vinar dogovori neki posao za nadolazeću sezonu. Dakle, puno se radi s lokalnim ugostiteljima pa smo zato odlučili napraviti kratki vodič kroz svega par zadarskih restorana - "Gdje jesti dok ste na Zadar Wine Festivalu?", a da to nisu uobičajeno Foša, Malo misto i slično... Pa evo naše preporuke:

Restoran Harbor

Iznimno prostran restoran s velikom terasom kao stvorenom za uživanje na suncu s čašom dobrog vina. Isplati se doći i vidjeti ga, već radi samog uređenja - iznimno moderno uređen restoran, ali ima dušu... Izvanredno su uklopljeni svi detalji. Posebno će vas se dojmiti zid s brodom; izuzetno vizualno rješenje. Hrana... Tu smo dva dana samo doručkovali tako da ne možemo baš previše pisati o ponudi hrane, ali ono što smo probali, bilo je odlično. Sve je bilo svježe, ukusno spremljeno, ni premalo ni previše; baš odličan doručak. Vjerujemo da su i ostala jela na toj razini pa svakako preporučujemo posjet Harboru. Da ne zaboravim, a jako je bitno - osoblje je ljubazno i profesionalno.

{module id="463" showtitle="false"}

Restoran Pašta i svašta

Ustvari mogli bi prije reći da je to bistro, a ne restoran. To je relativno mali prostor, ali nikako ne premali. Uređenje je iznimno toplo; vidi se da je to radio netko tko zna i ima osjećaj za hranu. Puno je tu nekih sitnica koje možda nećete zamijetiti na prvu, ali u svakom slučaju se vrlo ugodno osjećate u tom okruženju. Kao što i samo ime govori, pašta je njihova omiljena priča, ali isplati se probati još ponešto. Pristup kuhanju je vrlo moderan, zahtijevan, ali ne pretenciozan. Nije to klasični fine dining pristup. Tu možete naručiti npr. samo rižoto i bit će vam dovoljno; ne morate naručiti pet sljedova. Kuhanje im je čisto i precizno s odličnim termičkim obradama. Posebno preporučujem terinu od hobotnice - savršena je. Pašta i svašta mora biti svakako na vašem popisu posjeta kada ste u Zadru. Osoblje je uslužno i profesionalno i bit će vam od velike pomoći pri svakoj vašoj nedoumici.

{module id="464" showtitle="false"}

Bruschetta

Jedan od Zadarskih klasika, restoran u kojem skoro uvijek morate rezervirati stol jer uvijek je pun. Uređenje je pomalo klasično, ali lijepo, funkcionalno i vrlo ugodno. Bruschetta puno pažnje pridaje namirnicama; sve mora biti vrlo svježe i prvoklasno. Kuhanje stvarno dobro; ustvari odlično. Ako ste došli pojesti nešto konkretno i pritom stvarno uživati u hrani, tada ste na pravom mjestu. Ako niste sigurni što želite jesti, probajte njihovu paletu brusketa, oduševit će vas. I da, obavezno probajte tunu. Ako niste bili u Bruschetti niste bili u Zadru. Osoblje... To nisu konobari, to su oberi, brzi, profesionalni, uslužni, s pravom dozom humora.

{module id="462" showtitle="false"}

Pet bunara

Još jedan klasik zadarske restoranske scene, restoran čiji interijer koji odiše Dalmacijom u svakom svom detalju. Ako želite miran ručak ili romantičnu večeru, tada je Pet bunara svakako vaš izbor. Mjesto je to gdje ćete se osjećati nadasve ugodno i komforno, a opet, imat ćete svoj mir. Kuhinja klasična dalmatinska i jako dobra. U svakom slučaju, jedna od večeri kad ste u Zadru, posebice ako ste sa svojom boljom polovicom, Pet bunara je vaša obavezna destinacija. Probali smo teletinu spremanu Sous-vide tehnikom i bili smo vrlo zadovoljni. Osoblje je vrlo profesionalno.

{module id="465" showtitle="false"}

To je naša kratka lista prijedloga za vas dok ste na Zadar Wine Festivalu. Nadam se da se, osim u Arsenalu, ove godine vidimo i u nekom od tih restorana. Jeli smo prošle godine i u Falkensteineru u Petrčanima; to je uvijek dobra opcija, ali o tome u nekom drugom tekstu.

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".