Lumière (ili u prijevodu s francuskog: (vanjsko) svijetlo) definitivno spada među ponajbolje restorane u Osijeku. Ustvari to je restoran koji bi bez problema uspio i u Zagrebu, Dalmaciji ili bilo gdje drugdje. Bračni par Josip Hunjet i Antonela Balon Hunjet dugo je radio u Italiji u raznim hotelima skupljajući znanje i iskustvo koje su pretočili u Lumière. Antonela je glavna chefica, a Josip je voditelj restorana. To vjerojatno i jest tajna njihovog uspjeha - rad i ljubav prema tome što rade. Nismo prvi puta došli u Lumière i znali smo da je jako dobar, ali sada su još bolji; napredovali su u svim segmentima, malo modificirali kartu i to sve zajedno izgleda jako dobro. No idemo nekim redom.
To je vrlo lijepo uređen restoran. Prevladava industrijski stil s puno detalja koji ga čine mekšim i udobnijim; paženo je na te detalje. Stolice su vrlo udobne, dovoljno svijetla za svakim stolom, a opet ga nema previše pa pomalo naginje romantici. Sve to djeluje vrlo eklektično i čini vrlo lijepu cjelinu tako da se u Lumièreu brzo opustite i osjećate kao kod kuće.
Kako se dosta namirnica završava u dubokim tavicama tipa wok; recimo, pašte, povrće i slično, taj dio se radi u malom samostalno izdvojenom dijelu kuhinje, tek staklom odvojenom od restorana. Priprema tih namirnica često završava flambiranjem što stvara efekt show kuhanja i djeluje vrlo atraktivno; očito su u Lumièreu vrlo dobro znali što rade.
No vratimo se mi onom najvažnijem u restoranu - hrani. Probali smo nekoliko jela i mogu reći da smo bili lagano oduševljeni. Dakle, file crne slavonske svinje "Roza" - pripremljen izuzetno dobro, meso besprijekorno očišćeno i termički obrađeno. Mekano, ukusno, a opet, meso vam daje taman toliko otpora da ga savršeno osjetite u ustima. Tamni umak baš dobro paše uz file, isto kao i fini dimljeni kroketi koji s aromom dima podižu ovo jelo stepenicu više.
Svakako treba naglasiti kako se okusi izvrsno nadopunjuju, ali u isto vrijeme ih osjetite i svakog posebno. Vrlo uzbudljivo i zanimljivo jelo jer ipak se tu radi "samo" o svinjskom fileu, tako da... Svaka čast!
Probali smo i file smuđa. Tu smo već i očekivali vrlo visoku kvalitetu jela jer, ipak, smo u Osijeku pa bi riječna riba trebala biti vrh. Da, i bila je vrh. Izrazito dobro jelo, fantastično očišćeno i spremljeno. Termička obrada vrlo precizna tako da ne možete naći baš nikakvu zamjerku. Odlično složen i prilog -restani krumpir na domaći.
Dakle, klasično jelo dovedeno do vrlo visokog nivoa; ljubiteljima riječne poruka: obavezno probati.
Za kraj sam ostavio odrezak tune. Da, vjerojatno ste pomislili, kao i svi, "koja tuna u Osijeku?" - da, pogriješili ste, kao i svi, kao i ja. Dakle... Tuna je više nego savršena. Meso je svježe i doslovno savršeno pripremljeno, milimetarski točno, zapečeno izvana tako da se vidi rešetka roštilja i božanski mekano iznutra. Termički savršeno obrađeno, doslovno se topi u ustima. Moram priznati da je tuna u Lumièreu bolja nego u većini lokala na obali, a probali smo ju na dosta mjesta.
Dakle, apsolutno oduševljenje tunom! I tada probate prilog: tjesteninu s dimljenim lososom i kozicama u umaku od kurkume... Dakle, to se zove esencija sreće. Izuzetan prilog koji bi mogao funkcionirati i samostalno kao odlično predjelo. Jednostavno ne znate je li bolji prilog ili tuna.
Tako da, na kraju, možemo reći kako je kuhinja u Lumièreu vrlo čista u okusima i vrlo precizna, svakoj se namirnici daje velika pažnja i to se vidi na tanjuru koji na kraju dobijete na stol. Lumière je restoran izrazito visoke kvalitete i svakako treba probati nešto iz njihove karte.
{module id="458" showtitle="false"}
Vinska karta je vrlo dobra kako domaćih tako i stranih vina; ipak, kad ste već u Osijeku probajte nešto lokalno, nešto što ne možete probati baš svuda; recimo vina lokalnog vinara Sibera - ugodno ćete se iznenaditi.
Na samom kraju, moram spomenuti da su i cjenovno vrlo prihvatljivi. Što se nas tiče, u Lumière ćemo se zasigurno i vrlo rado vratiti.