Srijeda, 07 Kolovoz 2019

Izletište Vinogradarska kuća Braje, Lokošin dol (Jastrebarsko)

Napisao: 
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Izletište Vinogradarska kuća Braje, Lokošin dol (Jastrebarsko)

Prije nekoliko godina u hrvatsku je gastronomiju na velika vrata ušao najznačajniji svjetski gastro vodič, Michelin. Bilo je tu svakakvih izjava - od onih koji to ne doživljavaju pa do toga kako više ništa u hrvatskoj gastronomiji neće biti isto. Istina je, naravno, negdje u sredini. Osobno smatram da je to dobro za hrvatsku gastronomiju i dalo joj je dimenziju više. Međutim, sada već svi znamo da je taj vodič u našu zemlju ušao u suradnji s turističkom zajednicom Hrvatske. Naravno, to ima neke logike jer smo ipak malo tržište i za bilo što u svjetskim okvirima treba netko "pogurati". Sve bi to bilo lijepo da se sada direktno ili indirektno lokalne turističke zajednice ne miješaju u cijelu tu priču. Ok, svi nosioci zvjezdica to su stvarno zaslužili i tu nema spora. Svi ti restorani su zaista zaslužili  zvjezdice zbog načina rada, servisa, kreativnosti i da ne nabrajam dalje... Međutim, kada su preporuke u pitanju tu se već vidi utjecaj TZ-a. I neki stvarno nisu ni blizu tome da budu u tom vodiču, ali eto, ipak su tu. Ali ni to ne smatram najvećom greškom. Najvećom greškom smatram to što neki, koji zaslužuju biti u tom vodiču - nisu.

Izletište Vinogradarska kuća Braje

Jedan takav slučaj svakako je Vinska kuća obitelji Braje. Pritom ne mislim na zvjezdice već na oznaku Bib Gourmand. Takvu oznaku ovaj objekt sigurno zaslužuje. Dakle, u srcu Plešivičko-Okićkog vinogorja nalazi se Izletište Vinogradarska kuća Braje. Tu će vas dočekati Robert Braje, njegova supruga Sanda i sin Patrik.

Sanda i Robert BrajeSanda i Robert Braje

Patrik BrajePatrik Braje

Značajna posebnost kuće je to da je okružena pitomim jaskanskim bregima na kojima su, naravno, zasađeni vinogradi obitelji Braje, a sama kuća je izgrađena tako da pri degustaciji vina možete kroz pravi prozor promatrati upravo onaj vinograd iz kojega to vino potječe.

Izletište Vinogradarska kuća Braje

Vina su im vrlo dobra; iza njih stoje nagrade i ono važnije, zadovoljstvo onih koji su ih kušali. Meni je najdraži Veltlinac crveni, fantastično vino, ali ovo nije prvenstveno priča o vinima pa ni nećemo puno o tome. O njima ćemo u nekom drugom tekstu ili još bolje... Uputite se sami do Vinogradarske kuće Braje te kušajte.

Izletište Vinogradarska kuća Braje

Dakle, obitelj Braje okrenula se vinskom turizmu i napravili su predivno drveno zdanje koje će vas sigurno oduševiti na prvu. No ono zbog čega ćete se sigurno vraćati je njihova kuhinja. Radi se, naravno, o tradicionalnoj hrani, ali spremljenoj na malo sofisticiraniji način. Kuhinja im je izuzetno kreativna; ne robuju  predrasudama i napreduju iz dana u dan. Sami proizvode svoje umake,  namaze i silna kulinarska čudesa, a  sve to na sto posto prirodan način. Recepture su njihove, originalne i jako dobre, a što se tiče tehnike kuhanja i termičke obrade, to je na razini vrlo dobrih restorana. Naravno, sljubljivanje s vinima im je perfektno, jer rade sa svojim vinima pa su i jela prilagodili njima. Jako je bitna činjenica da dobar dio namirnica uzgajaju sami ili ih kupuju kod susjeda što im garantira izuzetnu kvalitetu u kuhinji.

Izletište Vinogradarska kuća Braje

Dakle, da ponovimo: domaće namirnice, tradicionalna kuhinja modernog pristupa, odlična vina i prihvatljive cijene. Vinogradarska kuća Braje je sigurno nešto za što ćete još puno puta čuti, a vjerujte, isplati se doći i probati - nećete požaliti; baš suprotno.

Evo nekih jela - meni koji toplo preporučujemo.

  • Kruška kuhana u vinu s kremom od svježeg sira
  • Domaći kruh od krušnog brašna sa sjemenkama suncokreta
  • Osso buco juneća koljenica pečena te pripremana 4 sata u kuhanom Crnom pinotu
  • Patka iz vlastitog uzgoja s domaćim mlincima i reducirani umak od portugisca
  • Juha od kuhanih štruklji od sira
  • Plata -  štrudla od češnjovki s kremom od batata, plešivički copanjak, pačja pašteta s karameliziranim crvenim lukom i brusketi
  • Lungić pripreman sous vide metodom 4 sata na 58 stupnjeva, pire od celera, ječmena kaša, kroketi i njoki od koprive

{module id="434" showtitle="false"}

Izletište Vinogradarska kuća Braje je definitivno, uz Kolarića, vodeća snaga vinskog turizma u jaskanskom kraju.

web: vinabraje.com

 

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".