Prije nekoliko godina u hrvatsku je gastronomiju na velika vrata ušao najznačajniji svjetski gastro vodič, Michelin. Bilo je tu svakakvih izjava - od onih koji to ne doživljavaju pa do toga kako više ništa u hrvatskoj gastronomiji neće biti isto. Istina je, naravno, negdje u sredini. Osobno smatram da je to dobro za hrvatsku gastronomiju i dalo joj je dimenziju više. Međutim, sada već svi znamo da je taj vodič u našu zemlju ušao u suradnji s turističkom zajednicom Hrvatske. Naravno, to ima neke logike jer smo ipak malo tržište i za bilo što u svjetskim okvirima treba netko "pogurati". Sve bi to bilo lijepo da se sada direktno ili indirektno lokalne turističke zajednice ne miješaju u cijelu tu priču. Ok, svi nosioci zvjezdica to su stvarno zaslužili i tu nema spora. Svi ti restorani su zaista zaslužili zvjezdice zbog načina rada, servisa, kreativnosti i da ne nabrajam dalje... Međutim, kada su preporuke u pitanju tu se već vidi utjecaj TZ-a. I neki stvarno nisu ni blizu tome da budu u tom vodiču, ali eto, ipak su tu. Ali ni to ne smatram najvećom greškom. Najvećom greškom smatram to što neki, koji zaslužuju biti u tom vodiču - nisu.
Jedan takav slučaj svakako je Vinska kuća obitelji Braje. Pritom ne mislim na zvjezdice već na oznaku Bib Gourmand. Takvu oznaku ovaj objekt sigurno zaslužuje. Dakle, u srcu Plešivičko-Okićkog vinogorja nalazi se Izletište Vinogradarska kuća Braje. Tu će vas dočekati Robert Braje, njegova supruga Sanda i sin Patrik.
Značajna posebnost kuće je to da je okružena pitomim jaskanskim bregima na kojima su, naravno, zasađeni vinogradi obitelji Braje, a sama kuća je izgrađena tako da pri degustaciji vina možete kroz pravi prozor promatrati upravo onaj vinograd iz kojega to vino potječe.
Vina su im vrlo dobra; iza njih stoje nagrade i ono važnije, zadovoljstvo onih koji su ih kušali. Meni je najdraži Veltlinac crveni, fantastično vino, ali ovo nije prvenstveno priča o vinima pa ni nećemo puno o tome. O njima ćemo u nekom drugom tekstu ili još bolje... Uputite se sami do Vinogradarske kuće Braje te kušajte.
Dakle, obitelj Braje okrenula se vinskom turizmu i napravili su predivno drveno zdanje koje će vas sigurno oduševiti na prvu. No ono zbog čega ćete se sigurno vraćati je njihova kuhinja. Radi se, naravno, o tradicionalnoj hrani, ali spremljenoj na malo sofisticiraniji način. Kuhinja im je izuzetno kreativna; ne robuju predrasudama i napreduju iz dana u dan. Sami proizvode svoje umake, namaze i silna kulinarska čudesa, a sve to na sto posto prirodan način. Recepture su njihove, originalne i jako dobre, a što se tiče tehnike kuhanja i termičke obrade, to je na razini vrlo dobrih restorana. Naravno, sljubljivanje s vinima im je perfektno, jer rade sa svojim vinima pa su i jela prilagodili njima. Jako je bitna činjenica da dobar dio namirnica uzgajaju sami ili ih kupuju kod susjeda što im garantira izuzetnu kvalitetu u kuhinji.
Dakle, da ponovimo: domaće namirnice, tradicionalna kuhinja modernog pristupa, odlična vina i prihvatljive cijene. Vinogradarska kuća Braje je sigurno nešto za što ćete još puno puta čuti, a vjerujte, isplati se doći i probati - nećete požaliti; baš suprotno.
Evo nekih jela - meni koji toplo preporučujemo.
- Kruška kuhana u vinu s kremom od svježeg sira
- Domaći kruh od krušnog brašna sa sjemenkama suncokreta
- Osso buco juneća koljenica pečena te pripremana 4 sata u kuhanom Crnom pinotu
- Patka iz vlastitog uzgoja s domaćim mlincima i reducirani umak od portugisca
- Juha od kuhanih štruklji od sira
- Plata - štrudla od češnjovki s kremom od batata, plešivički copanjak, pačja pašteta s karameliziranim crvenim lukom i brusketi
- Lungić pripreman sous vide metodom 4 sata na 58 stupnjeva, pire od celera, ječmena kaša, kroketi i njoki od koprive
{module id="434" showtitle="false"}
Izletište Vinogradarska kuća Braje je definitivno, uz Kolarića, vodeća snaga vinskog turizma u jaskanskom kraju.