Nedjelja, 04 Ožujak 2018

Mala Stanica, Banja Luka

Napisao:  Foto: Silvija Munda
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Mala Stanica, Banja Luka

Ne znam jesam li o ikojem restoranu čuo toliko dobrih priča kao o banjalučkom restoranu Mala Stanica. Naravno, shodno tome i moja očekivanja bila su velika, ali idemo redom.

Restoran Mala Stanica smješten je u Banjoj Luci, u gradskoj zoni, na mjestu gdje je željeznička pruga presijecala glavnu prometnicu, danas ulicu Kralja Petra I Karađorđevića, između Prirodno-matematičkog fakulteta i zgrade Vlade RS.Smješten je u objektu u kojem se 1891. godine nalazila mala željeznička stanica te je pod zaštitom grada i države.

Damir ArnautovićDamir Arnautović

Mala Stanica ne bi sigurno bila to što jest da njen vlasnik, Dalibor Šajić, nije imao, što sreće, a što znanja ili, možda bolje reći, fenomenalnu intuiciju pa je odmah po otvaranju u svoje redove doveo Damira Arnautovića. Bio je to zasigurno najbolji njegov potez. Naime, Damir je čovjek koji živi ugostiteljstvo i nerijetko je tvorac noviteta koji kasnije zalude cijelu regiju. Njega ćete vidjeti na svim bitnim eno-gastro događanjima u regiji, jer - uči se cijeli život - i on je toga svjestan.

Odgojio je Damir ne mali broj konobara i kuhara, usmjerio ih na pravi način u ugostiteljstvo i mislim da možemo slobodno reći da je on čovjek koji stvara eno-gastro scenu Banje Luke, a i šire. Njegovo znanje o ugostiteljstvu je neupitno, ali ono što njega posebno krasi je činjenica da zna slušati svoje osoblje, uvažiti njihovo mišljenje i stati iza njih kada su upravu, a oni to cijene i vraćaju kroz svoj predani rad. Tek toliko da se zna, Mala Stanica spada u restorane u kojima se osoblje ne mijenja često.

 Zna Damir slušati i goste te uvažiti sve njihove želje, kad je to moguće, a vjerujte štošta je moguće ako nađete načina. Zna slušati i nas, novinare; cijeni naša razmišljanja i pokušava iz toga izvući pouke, maksimalno koliko može. Takvi ljudi fale u ugostiteljstvu. Danas mnogi misle da sve znaju - od vlasnika, do konobara, a čak ni najbolje škole ne mogu ti dati ono što ti daje praktičan rad.

Mala StanicaMala StanicaMala StanicaMala Stanica

No vratimo se mi Maloj Stanici. O Damiru ćemo još sigurno pisati. Mala Stanica je lijepo uređen restoran. Uređenje i postavka interijera maksimalno su prilagođeni arhitekturi; ta ipak je to bila željeznička stanica. Međutim, ambijent je iznimno ugodan i topao. Kada malo bolje pogledate oko sebe, vidjet ćete puno sitnica koje na prvu i ne primjećujete i sve jako lijepo uklopljene. Između ostaloga, zidove restorana krasi preko 200 fotografija iz prošlosti Banje Luke.

Osoblje... E, to je priča za sebe. Malo je restorana koji se mogu pohvaliti takvim osobljem - tako uigrano i ljubazno (ali ne lažno, oni su baš srdačni). Osoblje je to s puno znanja i iskustva i to se vidi, jer osoblje je zaslužno za živahnu i razigranu atmosferu restorana.

I na kraju, naravno, kuhinja. Menu i osnove kuhanja u Maloj Stanici postavio je poznati srbijanski chef Vladan Simić i on, dakako, ima velike zasluge u renomeu restorana.

Gordana Lovrić i Damir ArnautovićGordana Lovrić i Damir Arnautović

Međutim, u Maloj Stanici kuha Gordana Lovrić i, vjerujte, to je kuhinja koja će vas oboriti s nogu. Njena jela prava su mala remek dijela. Dugo nisam jeo nešto tako dobro izbalansirano. Na primjer, očekujete nešto jako i robusno, a dobijete nešto fino izbalansirano, tako da se snaga pojedine namirnice uklopi u sve ostalo i bude elegantno te okusom bogato. Naravno, maksimalno koriste domaće namirnice (dakako, ono što se može) i ne libe se u fine dining restoranu uklopiti u ponudu i autohtonu, ultra jednostavnu poparu; obogatite ju, primjerice, dimljenim šaranom i dobili ste čudo na tanjuru. Goga je šefica koja očito poznaje i respektira svaku pojedinu namirnicu i daje joj puno pažnje. Samo na taj način možete slagati tako fino izbalansirana jela, a opet, da su puna okusa.

Provesti par sati u društvu s Damirom, uživati u okusima koje je Goga slagala na tanjurima, u načinu na koji njihovo osoblje radi, bilo je predivno i veliko iskustvo. Više o samim jelima u sljedećem tekstu koji smo, načelno, dogovorili - tada ćemo i više o tome kako oni, u stvari, imaju 8 ugostiteljskih objekata, a svaki je drugačijeg tipa i kroz taj tekst ćete tek upoznati Damira Arnautovića koji o svemu tome brine. Bio je ovo samo mali osvrt na Malu Stanicu. Hvala ekipi na lijepom iskustvu!

 

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".