Ponedjeljak, 17 Travanj 2017

Intermezzo u Kvarneru

Napisao:  Foto: Silvija Munda
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Intermezzo u Kvarneru

Opatija bajna, pomalo uspavana heroina hrvatskog turizma. Kažem pomalo, jer događaju se pomaci i to veliki; ako se nastavi u tom pravcu doći će ona opet na staze stare slave.

Kad smo već kod povijesti i slave, vjerojatno ne postoji nitko tko nije čuo za hotel Kvarner ili barem za njegovu Kristalnu dvoranu. Ako nikao drugačije, znate ju barem s malih ekrana; to je jedna od najpoznatijih dvorana u Hrvatskoj.

Intermezzo u Kvarneru - Remisens premium hotel KvarnerIntermezzo u Kvarneru - Remisens premium hotel KvarnerIntermezzo u Kvarneru - Remisens premium hotel Kvarner - Kristalna dvoranaIntermezzo u Kvarneru - Remisens premium hotel Kvarner - Kristalna dvorana

E sad, oni koji su bili u Kvarneru, znaju da taj hotel ima i predivnu terasu tik uz more. Stvarno, jako lijep ambijent. Na toj je terasi mnoge sate proveo i legendarni Ivo Robić. Ali predugo je ta priča bila vezana za staru slavu, Ivu Robića i slične detalje... Moderni turizam donosi neke nove zadaće i iskušenja.

Shvatili su to i u upravi Remisens hotela pa su kao food & beverage managera doveli mladog, sposobnog i ambicioznog Darjana Zelića. Promijene su polako postale vidljive. Drugačiji pristupi načinu rada i drugačija rješenja počela su davati rezultate. A prije nekog vremena povukli su i jedan genijalan potez - u svoje su redove pridobili pravog kuharskog kapitalca! Zapamtite ime: Robert Kozjan - jer vrlo brzo za njega će znati svi koji su na bilo koji način vezani uz gastronomiju, a bome i šire. Robert je znanje brusio prvo u Njemačkoj, zadnjih 15 godina kuhao je u Francuskoj, a ta mu je kuhinja nekako i najdraža.

Intermezzo u Kvarneru - Remisens premium hotel Kvarner - f&b manager Darjan ZelićIntermezzo u Kvarneru - Remisens premium hotel Kvarner - f&b manager Darjan ZelićIntermezzo u Kvarneru - Remisens premium hotel Kvarner - chef Robert Kozjan Intermezzo u Kvarneru - Remisens premium hotel Kvarner - chef Robert Kozjan

Kako smo zbog sasvim druge stvari bili u Opatiji, ekipa Kvarnera nas je uspjela "ukrasti" tek na jedan mali gastro intermezzo. Probali smo tri jela, tek da dobijemo mali uvid u to kako će ubuduće izgledati kuhinja u Kvarneru.

1) Korneti - guacamole; istarski kozji sir i marelica

Intermezzo u Kvarneru - Remisens premium hotel Kvarner - chef Robert Kozjan Intermezzo u Kvarneru - Remisens premium hotel Kvarner - chef Robert Kozjan

2) Filet junetine u soku s portom, s pireom od celera

Intermezzo u Kvarneru - Remisens premium hotel Kvarner - chef Robert Kozjan Intermezzo u Kvarneru - Remisens premium hotel Kvarner - chef Robert Kozjan

3) Tiramisu "Carica Sisi" s crnim istarskim tartufom; čokoladni biskvit sa stracciatellom i voćem

Intermezzo u Kvarneru - Remisens premium hotel Kvarner - chef Robert Kozjan Intermezzo u Kvarneru - Remisens premium hotel Kvarner - chef Robert Kozjan Intermezzo u Kvarneru - Remisens premium hotel Kvarner - chef Robert Kozjan Intermezzo u Kvarneru - Remisens premium hotel Kvarner - chef Robert Kozjan

Ovaj put neću raditi detaljnu recenziju, jer je za nju potrebna ozbiljna degustacija - oni to svakako zaslužuju. Međutim, jela koja smo dobili, odrađena su na vrlo visokoj razini. Svako jelo ima svoju priču i iznimno je dobro izbalansirano. Tanjuri su prava mala umjetnička djela u kojima možete uživati u koloritu boja; kao da gledate u neko ulje na platnu. I kroz samo tri jela vidi se da Robert Kozjan ima svoj izrađeni stil i to vrlo profinjen. Ono što je fantastično - on kroz svoja jela komunicira s gostom, tjera vas da razmišljate o jelu i kako je spremljeno. Da vam pokušam objasniti... u prvom jelu, u jednom kornetu je guacamole s nešto malo začina, iznimno blag na okus i u prva dva zalogaja počnete razmišljati kako je prejednostavno i nema baš neki okus, i taman vam krene misao kako je to, u stvari, jedan dosadnjikav dio predjela, a onda uzmete treći zalogaj i odjednom - eksplozija okusa... Nešto jako fino! Najradije bi zaplesali oko stola od silne ugode i, što je najbitnije, ti okusi dolaze u valovima i traju, traju... Sličnu priču možete ispričati za svako jelo. Polako vas vodi kroz jelo, kao kroz film i vodi vas do savršene kulminacije okusa.

Moj savjet: ako ste u Opatiji, svakako svratite u Kvarner, jer hrana je vrh, a mi ćemo se ubrzo vratiti i napraviti opširniju reportažu.

Intermezzo u Kvarneru - Remisens premium hotel KvarnerIntermezzo u Kvarneru - Remisens premium hotel Kvarner

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".