Nedjelja, 08 Studeni 2015

G.E.T. Report 20

Napisala: 
G.E.T. Report 20
 

 

Sve je puno opojnih mirisa i okusa, a očekuju nas mnogi susreti i festivali

 

{tab=Sadržaj}

NAJAVE
• Paradigma u Zagrebu 
• Predstavljen program ovogodišnjeg Hrvatskog festivala hrane i vina
• 8. Slovenski Festival Vina
• 10. Zagreb VINOcom 2015.
• Bijeli grozd 2015
• Wine OS i ove godine u Tvrđi
NOVOSTI
• Najbolji sommelier kontinentalne Hrvatske 2015
• Europska noć bez nesreća 
• Novi čajevi Superiore
• Zagreb obilježio 250. obljetnicu Hennesyja
• Zagreb dobio Electrolux Professional Izložbeni prostor
MANIFESTACIJE
• 3. Aronia cup
• Vinoljupci - poljubac Dunava
DEGUSTACIJE
• Preporuka za sljubljivanje uz jesenski jelovnik
• Korta Katarina, berba 2015
PUTOVANJA
• Gastronauti: Jesen u Zagorju
PREDSTAVLJAMO
• Griffin s Plešivice
VINSKE SKITNJE
• Degustacija „srednja kategorija“ - Regija: Istra
GASTRONOMIJA
• Jesensko roštiljanje

 

{tab=Riječ urednika}

Pred nama su naporni mjeseci. Vinska događanja nižu se kao na traci. Skoro da nema vikenda bez barem jednog festivala. To u principu nije loše, ali ta bi događanja trebala služiti za napredak vinske scene, a čini mi se da to kod nas ide u krivom pravcu. Festivali postaju prenapučeni s previše ljudi koji baš i nisu došli degustirati - mnogi samo pružaju čaše i nije bitno što se toči. Da, to nam postaje problem. Vinski festivali ne bi smjeli biti nekakva VIP varijanta, ali isto tako bi trebalo biti jasno da to nije mjesto gdje ste se došli jeftino napiti vrhunskog vina. No ostavit ćemo taj problem organizatorima. Oni će ga morati riješiti prije ili kasnije.

Dobili smo i novog najboljeg sommeliera kontinentalne Hrvatske. To je, nakon tri ili četiri druga mjesta, konačno i zasluženo postao Siniša Lasan. Raduje me što na natjecanjima sommeliera ima sve više publike. Natjecanja su sve bolja i zanimljivija, a razlike između natjecatelja sve manje.

Imam osjećaj da kreće druga etapa u stvaranju vinske scene. Do sada je priča samo bujala. Rasla su događanja, posebice njihov broj, sve više novih kolega je pisalo o eno-gastronomiji s više ili manje uspjeha, otvaralo se mnogo malih vinarija, vinoteka, wine barova i svašta nešto. Sada polako dolazi vrijeme kada se prvenstveno traži kvaliteta u svim segmentima i na svim razinama. Kvaliteta će biti ta koja će odrediti tko će dalje, a tko će početi posustajati i s vremenom otpasti. Tako valjda mora biti. Jedino moramo paziti da ne ostanu samo veliki, jer tada ćemo izgubiti raznolikost i brendiranje Hrvatske kao vinske zemlje bit će završeno prije nego je doista i počelo.

Do sljedećeg broja,

veliki G.E.T.- ovski pozdrav!

Tomislav Stiplošek