Vinum bonum, pax in domum
Broj 40
(u tiskanom izdanju broj 3; 30. 11. 2017.)
{tab=Sadržaj}
Novosti
- Odabrani najbolji sommelieri za 2017.
- Španjolska vina u Zagrebu
- Lucija je kraljica
- Noviteti u pizzeriji Chello
- Vinart nagrade - za postignuća u vinarstvu
- Dodijeljene nagrade Bijeli grozd 2017
- Jubilarni, 10. VinDel
- Dani Blatske lumblije
- Hedonist & Wine
- Zagreb VINOcom
- Gastronauti zauzeli Kornate
- Turistički novinari u Tunisu
- Mit Bože Metkovića
- Ivan Bezek, Janjina
- Frank Gehry - Marques de Riscal
- Tajland
- Preporuči mi vino
- Napa Valley - Rutheford, Sv. Helena, Calistoga ili nešto bitnije
- Jesan ti reka, iz druge bačve!
- Haven’t I told you; from another barrel! (en)
- Bakalar za Badnji dan
{tab=Riječ urednika}
(iz tiskanog izdanja)
Završio je još jedan Zagreb VINOcom festival, a to je nekako i završetak vinske godine. Sad slijede domjenci, razne fešte i blagdanski ugođaj. Godina je bila dobra, napravljena su neka izvanredna vina; naši vinari osvojili su pregršt nagrada na raznim inozemnim natjecanjima i, sve u svemu, bilo je dobro. Mi smo, eto, pokrenuli tiskano izdanje G.E.T. Reporta i to je naišlo na plodno tlo. Podijelili smo, naravno, i naše nagrade Bijeli grozd. Ove godine smo opet bili u Esplanadi, ali dan ranije, dakle dan prije VINOcoma. Jednostavno, Bijeli grozd je postao dovoljno velik da zaslužuje svoju samostalnu izvedbu, a opet smo htjeli, na neki način, ostati vezani za VINOcom pa se ova solucija nametnula sama od sebe. Ono što nas je posebno obradovalo je činjenica da je opet bila gužva i opet se na dodijeli Bijelog grozda tražila stolica više, što dokazuje da su i vinari i publika prepoznali ovu nagradu i da ona ima svoje značenje i budućnost. Zašto je ova nagrada bitna? To je jedina nagrada koja definira vinarije kao turističke destinacije, a one su to danas više nego ikad. Vinski ili, ako više volite, eno-gastro turizam postaje jedna od vodećih turističkih grana. Pojedine vinarije na našoj obali broje tisuće posjeta u sezoni; sad to moramo iskoristiti i tim gostima pokazati i naše vinarije na kontinentu i tako produžiti sezonu. Upravo ta grana turizma daje nam veliku mogućnost da Hrvatska bude turistička destinacija u cjelini, a ne samo njen obalni dio. Zato je ova nagrada bitna, jer ukazuje na vinarije koje postaju i turistička središta. Naravno moram se zahvaliti, neću reći sponzorima, nego našim prijateljima, koji su nam omogućili da još jedna dodjela Bijelog grozda prođe fantastično, a to su: Esplanade Zagreb Hotel, restorani Agava, Bistro Apetit by Marin Rendić, Vinodol i Vuglec breg, tvrtka Adriatic Shells, vinarije Barundić, Stručić i Dine i Staklarna Rogaška.
Do sljedećeg broja,
veliki G.E.T.- ovski pozdrav!
Tomislav Stiplošek