100% jesen
Broj 39
(u tiskanom izdanju broj 2; 31. 10. 2017.)
{tab=Sadržaj}
NOVOSTI
- Nova kušaonica Medea u Vodnjanu
- Roxanich Heritage Wine Hotel i vinski podrum
- Otvoren Hotel Maroon u Zagrebu
- Vitaminoteka proslavila 15. rođendan
- Enozoik - nova vinska era
- Najteži i najveći pršut 23 kilograma
- Završetak berbe 2017.
- Završetak berbe grožđa na Jeruzalemu
MANIFESTACIJE
- Interslast 2017.
- Zagreb Tourfilm Festival
- Bijeli Grozd - nagrada u vinskom turizmu
DEGUSTACIJE
- Kolar fina vina u Vivat Fina Vina
- Uspjeh vinarije Zadro
PREPORUKE / RECOMMENDATIONS
- MANDOIS Champagne 1735.
- MANDOIS Champagne 1735. (en)
- Petar Crvik - roker s ruba vinograda
ARHITEKTURA U VINARSTVU
- Château Cheval Blanc 1er Grand Cru Classé „A”
STUDENTSKI HEDONIZAM
- Tajland
VINSKE SKITNJE
- Napa Valley - Yountville i Oakville
UREDNIKOVE KOLUMNE
- London - Zagreb 2:0
- Uvod u svijet koktela
GASTRONOMIJA
- Argeta Exclusive à la restoran JB
RECEPTI
- Tatar od tune
- Pileći ravioli s gljivama
- Losos s hrenom i matovilcem
- Kolač od jabuka s hrenom
- Kolač s bijelom čokoladom i hrenom
{tab=Riječ urednika}
(iz tiskanog izdanja)
Napisati riječ urednika i biti aktualan postaje pravi izazov. Zašto? Pa eto, zato što ne želim pisati o Agrokoru i „malom Ivici”, a još manje želim pisati o Horvatinčiću. Sabor i Vlada... Bože me sačuvaj! Mogli bi o iseljavanju mladih ljudi u Irsku ili o tome kako se ono malo mladih, što je ostalo, tuku do besvijesti na auto cesti Zagreb - Split samo zato što su jedni BBB, a drugi Torcida. Ne, ni o tome mi se ne piše. Međutim, to je to, to su konstantne udarne teme ove zemlje. Pardon, nije istina... Ipak postoji još nešto. Tijekom rujna puni su mediji napisa o rekordnoj turističkoj sezoni (i tako svake godine), osim što fali malo para.
Eto, ne želim pisati o takvim temama; kako onda napisati uvodnik i biti aktualan?
E pa može se, recimo, ovako: Najpoznatije svjetsko ocjenjivanje vina, najpoznatija i najutjecajnija svjetska vinska manifestacija, Londonski Decanter uvrstila je pjenušac obitelji Tomac s Plešivice među petnaest najboljih na svijetu. Koji njihov pjenušac? Ma, nije bitno koji, bitno je da su među top 15! Dakle, može se napraviti velika stvar, mada živiš u Hrvatskoj.
Kolege urednici, gurajte takve teme na naslovnice, dajte ljudima pozitive, pokažite im da može biti bolje! Naravno, vi ćete reći da ljudi vole crne teme; „to se bolje prodaje”. Da, možda je to i istina, ali ne bi li jedna od osnovnih uloga medija trebala biti i ta da ovom narodu daje nadu u bolje sutra?
Da je cijelo hrvatsko gospodarstvo napredovalo onoliko koliko je napredovalo hrvatsko vinarstvo, danas bi u lijepoj našoj vladalo blagostanje i ne bi pisali o tome tko je ukrao koliko, nego bi pisali o tome da je Tomac među petnaest najboljih na svijetu.
Do sljedećeg broja,
veliki G.E.T.- ovski pozdrav!
Tomislav Stiplošek