Subota, 01 Travanj 2017

G.E.T. Report 35

Napisao:  G.E.T.
G.E.T. Report 35
 

 

3. G.E.T. konferencija i eno-gastro turizam

Broj 35

 

{tab=Sadržaj}

Najave
  • Wine & music: Urbanovo
  • DALMACIJA WINE EXPO
  • Dubrovnik FestiWine
  • Habanos Moments terra magica

Novosti

  • Ponuda zaposlenja u ugostiteljstvu
  • Adriana – vina isključivo za ugostiteljstvo
  • Novih sedam Tip Top proizvoda
  • ASI diploma Mariju Meštroviću
  • 6. rođendan Origo Centra
  • Novi Franck čajevi u rinfuzi

Turizam

  • Treća G.E.T. konferencija o eno-gastro turizmu
  • Ilok

Manifestacije

  • Vinart Grand Tasting 2017
  • Pink Day 2017
  • Whisky sajam ZG017
  • WineRi 2017
  • PLACE2GO 2017

Degustacije

  • Može li pizzeria imati ozbiljnu vinsku kartu?
  • Krauthaker oduševljava novom berbom
  • Eno expert Akademija u vinariji Svijetli dvori

Recenzije

  • Cuvée crni, 2014., Tošić

Kolumna - Otto Barić

  • Arhitektura u vinarstvu: Principovac, Iločki podrumi

Vinske skitnje

  • Napa Valley - Yountville i Oakville

Kolumna - Mario Jukić

  • Buhač - samozatajnost proporcionalna kvaliteti

{tab=Riječ urednika}

Na nedavno održanoj, 3. G.E.T. konferenciji u Iloku, gdje je tema, naravno, bila eno-gastro turizam, predstavljen je široj javnosti i projekt kategorizacije vinarija. Priča je to koja je pokrenuta pred nekoliko godina, ali eto, tek sad su pripreme privedene kraju i sve je spremno za rad. Sama kategorizacija podijeljena je u nekoliko stupnjeva, prezentiranih kroz G.E.T. zvjezdice. Tako imamo: preporuku, jednu zvjezdicu, dvije zvjezdice, tri zvjezdice i zvijezdu izvrsnosti ili Excellence star. Pravilnik o dodijeli kategorija možete naći na portalu udruge G.E.T. www.get4u.hr - detaljno je razrađen i prilično strog.

Zašto je kategorizacija bitna?

Vinarije sve više postaju turističke destinacije, a i sama prodaja na kućnom pragu postaje sve bitniji segment u poslovanju vinarija. Kad je tome tako, tada želimo turistima olakšati da nađu destinaciju kakvu žele, jer vino je tu centar svega, ali i drugi prateći sadržaji postaju sve bitniji.
Drugo, nadamo se da će naš rad na ovom projektu ponukati vinare da naprave korak više, a možda dobiju i neku novu ideju inspirirani upravo načinom kategorizacije.

Treće, kroz jedan takav projekt kojeg, naravno, prati i pripadajući vodič, a cijela priča je zasnovana na stručnoj bazi, donijet će i svoj marketinški obol. Kategorizaciju širimo i van granica lijepe naše, što je jako bitno, jer to je nešto novo i tu mi kao zemlja postavljamo standarde.

U Iloku smo započeli kategorizaciju dodijelivši sedam prestižnih Excellence star certifikata i to sljedećim vinarijama: Iločki podrumi, Bolfan Vinski vrh, Vuglec breg, Meneghetti, Boškinac, Saints Hills i Korta Katarina, a sada krećemo u kategorizaciju po regijama, tako da nas čeka ozbiljan posao. Možda će zvučati pomalo bahato, ali vjerujte nije, mi stvarno vjerujemo da to možemo postići, a radi se o sljedećem: ono što je Michelin sa svojim zvjezdicama za restorane, to mi želimo biti za vinarije.

Do sljedećeg broja,

veliki G.E.T.- ovski pozdrav!

Tomislav Stiplošek