u sustret svetom Patriku
Broj 34
{tab=Sadržaj}
Najave
- Međunarodni sajam GAST
- Festival kulenove seke
Novosti
- BOSK gluten free standard
- Čiča Mata se vraća!
- Predstavljeno Condé kondenzirano mlijeko
Turizam
- Kranjska Gora - više od skijališta
Manifestacije
- 1. Salon pjenušavih vina u Zagrebu
- Chef humanitarna akcija - Kušaj, voli, daruj
Blagdan svetog Vinka
- Vincelovo u Kutjevu d.d.
- Vince u FeraVinu
- Vinkovo u Iloku
- Vinceška u Vinima Belje
Degustacije
- Premium priča, 5. poglavlje: Simfonija maslinovog ulja
- Party uz vina Poletti u Red red wine baru
- Prosecco Pazzo i Natura tartufi
- Putevima kadarke uz vina Tonković
- Voćna vina RAAK: Nova dimenzija vina
- Hrana u Voncimeru je totalno drugačija
Recenzije
- Voštinić Klasnić, Škrlet Unikat, kasna berba, 2015.
- Škaulj, Muškat žuti, 2015
Urednikova kolumna
- Oda (ne)savršenosti
Kolumna - Mario Jukić
- Vinceška u Zmajevcu – vinskoj prijestolnici Baranje
Recepti
- Mousse od kozica s Pendolino uljem
- Bruschette marinara s Leccione uljem
- Sorbetto s moštom od jabuka i uljem Bjelica
- Mirror glaze
{tab=Riječ urednika}
Godina je počela zaista burno (ako ne računamo siječanj, u kojem se ionako liječimo od post-kartične depresije). Veljača je počela jako... Dakle, pet velikih vinskih događanja unutar samo jednog i to najkraćeg mjeseca u godini! Još skoro toliko ih je najavljeno do ljeta. Pitanje je, samo, je li to dobro ili nije? Bojim se da ulazimo u hiperprodukciju vinskih festivala, koji na kraju neće dati one rezultate koje vinari očekuju. Događanja je svakako previše. Uskoro vinari to neće moći pratiti financijski, jer troškovi nisu mali; u stvari morat će početi birati - na koje festivale će ići, a na koje ne. To bi bilo sasvim u redu da ne živimo u zemlji u kojoj živimo, jer ako se pojaviš na nekom od festivala van svoje županije, a nisi se pojavio na festivalu koji ti je, ’ajmo reći doma, a još ga organizira od načelnikove žene rođak, odma’ si državni neprijatelj. Ako pak izlažeš doma, a ne odeš, recimo, u Zagreb, opet ne valja - tu imaš velike kupce, a ti nećeš doći - „Pa nije ti to u redu!” i tako, kako god okreneš, nije dobro. Možda... Da ne odeš ni na jedan? E, tada odmah kreću priče kako ti loše ide i „Tko zna što se događa...” Trebalo bi sve skupa birati po kvaliteti - i festivale i vina pa i restorane, općenito sve u životu.
Sve je to kad nas puno bolje nego prije deset godina. Za deset će biti još puno bolje, jer na kraju kvaliteta ispliva na površinu, a ostalo potone. Ključne stvari su vizija i strpljenje. Njih imaju tvorci samo kvalitetnih projekata.
Do sljedećeg broja,
veliki G.E.T.- ovski pozdrav!
Tomislav Stiplošek