Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 13 Kolovoz 2014

Kad Luka Nižetić muti jaja – rezultat su cup cake kolačići „Spezi pa reci“

Napisao:  G.E.T.
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Kad Luka Nižetić muti jaja – rezultat su cup cake kolačići „Spezi pa reci“

Ljeto sigurno nije vrijeme kad bi bilo tko želio provesti većinu slobodnog vremena u kuhinji, no to zasigurno nije razlog za odricanje od slatkih napasti.

Jednostavan, a vrlo efektan i što je najvažnije neodoljiv recept za cup cake kolačiće sa Spezijem osmislio je Luka Nižetić za svoje goste u Fabrici. Prve reakcije gostiju bile su vrlo pozitivne – Htjeli smo napraviti nešto drugačije, inovativno i kreativno. Pokazalo se da Spezi, osim što je idealno osvježenje za ljetne dane, može biti i dio finog deserta. Spontano smo odlučili napraviti novu slasticu u duhu 80-tih godina, ipak je to atmosfera koja se može doživjeti u Fabrici, i odmah smo shvatili da je ideja bila pun pogodak! – priznao nam je Luka Nižetić.

Torta iz šalice bit će lijepi znak pažnje za bolju polovicu, prijatelja ili vas osobno kad odlučite napraviti stanku i počastiti se ukusnim cup cake kolačićima sa Spezijem, simpatičnog imena i igre riječi „Spezi pa reci“.

Cup cake „Spezi pa reci“

Sastojci za cup cake kolačiće:

1+1/2 šalica brašna

1/2 šalice bijelog šećera

1/3 šalice smeđeg šećera

1 narančina korica

1/2 čajna žličica sode bikarbone 

1/4 čajne žličice soli

1/2 čajne šalice slatkog vrhnja/mlaćenice  

1 jaje

1 čajna žličica ekstrakta od vanilije 

1 čajna žličica iscijeđene naranče  

½ čajne šalice maslaca 

2/3 čajne šalice Spezija, das Originala 

1 čajna žličica kakaa 

Postupak:

Pećnicu je potrebno prethodno zagrijati na 180 stupnjeva. Papirnate košarice stavite u modlicu za pečenje cup cake kolačića. U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer, sodu bikarbonu i sol. U drugoj manjoj posudi pomiješajte mlaćenicu ili slatko vrhnje, jaje, ekstrakt vanilije, sok naranče i koricu naranče. Na tavi na srednjoj vatri zagrijte maslac, Spezi i kakao prah dok smjesa ne zavrije, kad smjesa zavrije maknite tavu s vatre. Toplu mješavinu prelite u mješavinu brašna i sode te pjenjačom miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Zatim dodajte mješavinu iz male posude i sve zajedno ujedinite pjenjačom. Mješavina će biti rijetka, stoga je punite u kalupe iz vrećice s otvorenim vrhom. Pecite kolačiće 15 – 20 minuta na 180 stupnjeva. Izvadite kolačiće iz pećnice i ostavite ih da se ohlade 10 minuta.

Sastojci za kremu od Spezija:

1/4 čajne šalice maslaca 

2 čajne šalice šećera u prahu 

3 čajne žličice Spezija

1 žličica kakaa 

Postupak:

Istucite pjenjačom sve sastojke u homogenu smjesu, ako će smjesa biti rjeđa, dodajte šlaga. Kremu stavite u vrećicu s otvorenim vrhom i ukrasite cup cake kolačiće. Po želji možete dodati i šlag od tučenog vrhnja.