Utorak, 20 Listopad 2020

Vinarija Maček - pravi mali turistički raj

Napisao:  Silvija Munda
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Vinarija Maček - pravi mali turistički raj

Nedavno smo obišli novu, malu vinariju smještenu u Međimurju, točnije na Okruglom Vrhu. Dakle... Prvi puta smo bili tamo i odmah se zaljubili.

Vinarija Maček, Međimurje

OK, idemo redom - vinarija Maček je mala vinarija, s 1,5 hektara vinograda i pred njima je još puno rada. Vina su vrlo solidna, bez nekih izraženih mana, čak i prilično sortna. Ono što je meni problem je taj mali ostatak šećera u svim vinima, ali to je Međimurje i oni tek stvaraju svoju publiku. Trenutno ljudi koji kupuju njihova vina vole taj mali ostatak šećera.

Vinarija Maček, Međimurje

Vina su zapravo vrlo potentna i vjerujem da s vremenom od njih možemo očekivati velike rezultate. Vino koje bih svakako izdvojio je crni pinot; dakle, potencijal do neba, ali nažalost troši se premlado. Trebalo bi odležati još koju godinu u boci i bila bi to prava bomba od vina.

Mlada vinarija, ograničene količine pa i potreba za prodajom trenutno ne dozvoljavaju da to vino dovoljno odleži, ali doći će vrijeme i za to.

Vinarija Maček, Međimurje

Turistički gledano, vinarija je pravi mali raj.

Kao prvo, izdvojena je od glavne ceste i tu vlada savršen mir. Mali ribnjak daje posebnu draž - voda uvijek opušta i donosi dimenziju više. Prostrani i jednostavno, ali efektno uređeni okoliš toliko vas opušta da poželite zauvijek ostati tamo. 

Vinarija Maček, Međimurje

Terasa s velikim stolom idealna je za druženja, onako opuštena i lagana. Sama kušaonica je vrlo lijepo uređena, ali eksterijer je toliko moćan da kušaonica pada u drugi plan. Čak i je pokazni vinograd uz samu vinariju tako uredan da je to čudo jedno.

Vinarija Maček, Međimurje

U svakom slučaju, kada jednom posjetite ovu vinariju uvijek ćete se vraćati. Pravi mali turistički biser.

U planu je, kako saznajemo, i proširenje pa tako i smještaj neće biti upitan.  Vinarija Maček je definitivno jedno od najljepših iznenađenja ove godine.

Vinarija Maček, Međimurje

Vjerujte mi, svakako ih posjetite i nećete požaliti. Mi ćemo ih sigurno ubrzo ponovno posjetiti, a brzo će doći i vrijeme kada ćemo o njima pisati velike reportaže.

Osobna karta općine Sveti Juraj na Bregu

Općina Sveti Juraj na Bregu, nalazi se  sjeverno od Čakovca, uz državnu cestu Čakovec-Štrigova.

Ime je dobila po poznatom kršćanskom mučeniku Svetom Jurju koji je prikazan i na grbu Općine.

Površina općine: 30 km2

U sastavu Općine je devet naselja: Brezje, Dragoslavec, Frkanovec, Lopatinec, Mali Mihaljevec, Okrugli Vrh, Pleškovec, Vučetinec i Zasadbreg. 

Vinarija Maček, Međimurje

Stanovništvo (2001.): 5.279

Spomenici i znamenitosti: deset poznatih nalazišta rijetkih leptira, spomenik prirode Bedekovićeve grabe, prvi spomenik šumi u Republici Hrvatskoj, podignut 2007.godine.,…

Turistička ponuda: Izletište i restoran “Međimurski Dvori”, Seoski turizam obitelji Turk,Sportsko-ugostiteljski objekt Venera, Accredo-adrenalin centar (paintball, streličarstvo, umjetna stijena, paragliding,…), Arcadia, jedinstveni wellness, rekreacijski i edukativni centar sjeverozapadne Hrvatske, Međimurske gorice, vrh Mohokos, Stara hiža, tradicionalna Međimurska kuća (zaštićena Međimurska baština),…

Crni pinot:

Pinot crni je grožđe tanke kožice, stoga je laganog tijela i svjetlije boje. Zahtjeva stalnu njegu i nadzor, posebno zbog osjetljivosti na bolesti. Kako bi se dobilo dobro vino, potrebno je smanjivati urod. Rano zri, te nije pogodno za izrazito toplu klimu.

Aroma ovog vina je jako ovisna o području u kojemu se uzgaja grožđe, a najpoznatija vina dolaze iz Burgundije. Iz tog razloga se često naziva i crnim burgundcem. Okus i miris se osim što ovise o području dosta mijenjaju s vremenom, pa su tu prisutni i jagoda, kupina, malina, višnja, ljubičice, kupus, a kod starijih vina prevladavaju zemljani tonovi.

Vinarija Maček, Međimurje

Ostali nazivi: Pinot noir, Burgundac crni, Burgund mare, Blauburgunder, Spätburgunder, Pinot nero,…

 

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".