Četvrtak, 24 Rujan 2020

Erdutski pjenušci za doručak!

Written by:  G.E.T. Julio Frangen
Erdutski pjenušci za doručak!

Uz hedonistički slavonski doručak,  ljubitelje pjenušaca oduševila je poezija Enesa Kiševića i humorističke dosjetke dvojca Ribafish & Kotiga - 

Nedavno je, u sklopu renomiranog projekta Wine&Bike Tour Erdut (11. i 12.9.), održana promocija pjenušaca erdutskoga kraja uz hedonistički slavonski doručak. U Erdutskom doručku na otvorenom uživalo je pedesetak ljubitelja pjenušaca, hedonizam je zavladao vinogradima Siber i guštalo se svim čulima! Doručak je bio uvod u bogati program događanja Wine&Bike Tour Erdut, popularne erdutske manifestacije koja se održava od 2014., u organizaciji TZ Osječko-baranjske županije.

Kako bi pjenušava vina postala dostupnija vinoljupcima, o njima treba učiti, ne samo na velikim festivalima, nego i na manjim, ciljanim promotivnim događajima. Tako je zamišljen i Pjenušavi doručak u vinogradu, kao dio promotivnih aktivnosti ususret Salonu pjenušavih vina koji se događa početkom godine, u zagrebačkom hotelu Dubrovnik, u suradnji sa slovenskim partnerima, unutar mreže Salon of Sparkling wines. Ususret 5. izdanju, planiranom za 29. siječnja 2021., direktorica zagrebačkog Salona, prof. Marija Vukelić, osmislila je ovu hedonističku formu druženja u zelenom okruženju vinograda za ljubitelje pjenušaca i finih mirnih vina  - na neobaveznom, ugodnom druženjem uz mjehuriće i slavonske specijalitete - na njihovom odredištu.

Pjenušava vina točila su se na početku događaja uz slavonski doručak, izvrsne nareske Dobro i proizvode tvrtke Žito. Doručak su ponosno pratili pjenušci Siber (ružičasti od cabernet sauvignona i bijeli od muškata žutog), a svoju pretpremijeru su imali pjenušci Erdutskih vinograda Rosé i Blanc de noirs od sorte crni pinot. U 13h na programu je bio „En primeur vrhunskih erdutskih vina“: vinari su predstavili svoja nova (ili najbolja) vina na tržištu:  Siber – Cabernet Sauvigon 2016 barrique, Brzica - Merlot 2016, Antunović – Tango with Life, red blend Grande Selection, Erdutski vinogradi - Graševinu The Big Barrel Edition, 2019.

erdutski pjenušci za doručak

Dodatno su atmosferu podigli svojim dosjetkama bloger Ribafish & i lovac kviza Potjere Dean Kotiga,  a pravi začin doručku bio je trenutak poezije Enesa Kiševića, koji je uz svoje stihove iz zbirke 101 vino od vina, govorio i stihove velikih svjetskih pjesnika, te podsjetio: "Možeš govoriti sedam jezika i na svakom od njih biti glup, A možeš samo sjediti uz vino, i pun zlatne šutnje biti ćup.".

Ivana Jurić direktorica TZ Osječko-baranjske županije, zadovoljno se osvrnula na događaj  "Na Erdutskom vinskom poluotoku održala se po sedmi put manifestacija kojom slavimo početak berbe uz zadnje dane ljeta. Ove godine Wine&Bike Tour Erdut oplemenio je jedan novi vinski element – Pjenušavi doručak u vinogradu, kao zanimljiv format za otkrivanje mjesta gdje vino nastaje i susreta s vrijednim ljudima koji ga stvaraju. Salon pjenušavih vina preselio se tako na trenutak u vinograd i našim gostima pružio novi doživljaj."

Uz šaljivi prijedlog Enesa Kiševića i lijepa sjećanja iz Erduta, s nestrpljenjem očekujemo sljedeći doručak u vinogardu:
"Imam jedan prijedlog, a prijedlog nije loš,
Napijmo se vina, dok smo trijezni još!"