Utorak, 08 Rujan 2020

DiTe 2015 – novo vino vinarije ROXANICH

Napisao:  G.E.T.
(Reading time: 2 - 3 minutes)
DiTe 2015 – novo vino vinarije ROXANICH

Vina Mladena Rožanića od početka su bila drukčija i upravo jedno takvo premijerno je predstavljeno u subotu na prekrasnoj terasi jedinstvenog Wine & Heritage hotela ROXANICH u Motovunu.

„Vino DiTe je Mladenova davna želja da spoji do sada nespojivo, dvije po nama najvažnije sorte s dva najveća hrvatska poluotoka, Istre i Pelješca.“ , istaknula je na promociji nove etikete podruma ROXANICH Lara Rožanić, najstarija Mladenova kći.

DiTe je asemblaž plavca malog čije je grožđe raslo na najznačajnijem pelješkom položaju, Dingaču, i terana, koji dolazi iz najboljih Rožanićevih vinograda s duboke istarske crvenice.

Gosti su u čaši dobili jedno elegantno vino živahne rubin crvene boje, bistro i djelomično gusto. Zanimljiva je boja koja na prvi pogled više podsjeća na boju crnoga pinota ili pak sangiovesea. U mirisu su ispremiješane note višnje, trešnje, suhe šljive, liqurizie, dima i vanilije te malo čokolade.

roxanich

Vino je suho, djelomično toplo i elegantno te djelomično mekano s jako dobrom svježinom, no još uvijek malo grubljim taninima koji će zrenjem u boci postati finiji. Vino je ukusno a krasi ga srednje tijelo te je još uvijek djelomično uravnoteženo, a intenzivnost okusa mu je izražena. Ima sjajnu harmoniju a na after tasteu javlja se nota zdrinjule ili drenjule te ovo vino u dobrim uvjetima čuvanja može trajati barem 10-12 godina. Enogastronomski izvrsno paše uz jela od crvenog mesa, poput ribeye odreska, ili uz odrezak od tune.

Vina DiTe proizvedeno je 40 hektolitara. Berbe i plavca malog i terana su iz 2015. godine. Dingač je odležao četiri pune godine u bačvama u kombinaciji barrique i tonneau, podjednako je odležao i teran, ali u velikoj hrastovoj bačvi od 20 hektolitara. Šest mjeseci prije planiranog buteljiranja dvije su se vinske mase sljubile u jednu i krajem travnja 2020. buteljirano je DiTe 2015.

dite 2015 novo vino vinarije roxanich 1

S pojavom Mladena Rožanića na vinskoj sceni, prije otprilike 15 godina, Istra je dobila pravog vizionara,  koji je prošle godine okrunio svoj brand otvaranjem jedinstvenog Wine & Heritage hotela ROXANICH u Motovunu. Tim remek-djelom vinske arhitekture visoko je podignuo ljestvicu na istarskoj eno-gastronomskoj sceni, a razvoj Motovuna usmjerio prema top vinskoj destinaciji.

Čitava hrvatska vinska scena jako dobro se razvija i postaje međunarodno prepoznata, hrvatska vina su sve traženija i cjenjenija na europskom tržištu ali i diljem svijeta, a Istra je na domaćoj vinskoj sceni u posljednjih 25 godina najviše napredovala i to zahvaljujući dobroj sinergiji lokalne politike, turizma i vinara.

„Proces brendiranja Istre kao vrhunske vinske regije nije bio ni jednostavan ni lagan, trebalo je puno uložiti da bi se pokrenule i ostvarile korjenite promjene. Odluka da se brendiraju vina od autohtonih sorti grožđa, malvazije istarske i terana, pokazala se punim pogotkom. Ali, bio je to težak put. Gostima sam dugo objašnjavao karakteristike ovih dviju sorti, tada poprilično degradiranih, a danas gosti kada dolaze u Istru sami traže upravo malvaziju i teran. Primjer Istre slijedili su i i u drugim vinskim regijama Hrvatske pa tako danas bilježimo uzlet autohtonih sorti grožđa diljem zemlje.“,  rekao nam je Emil Perdec, vrhunski istarski sommelier, ovog puta među gostima.

Saša Lozar

Uz zalazak sunca na terasi Wine & heritage hotela ROXANICH, uspješno krštenje vina DiTe uljepšali su meki glas Saše Lozara koji je premjerno predstavio svoj novi singl Vrijeme te delicije chefa Žige Klemenca i njegova vrijedna tima.

Saša i dalje ostaje vjeran sebi i svom glazbenom stilu stoga nova pjesma ima jednostavnu pop - funky formu, pravi je glazbeni užitak i čista ugoda. Pjesma intrigira, poziva na sitne provokacije, a sami kontekst znakovitog naziva vrijeme zove na promjene.

{youtube}AHZpUYJ7_cg{/youtube}