Utorak, 16 Lipanj 2020

Perak, šampion Izložbe vina kontinentalne Hrvatske

Written by:  Vinarija Perak Petar Starčević
Perak, šampion Izložbe vina kontinentalne Hrvatske

Graševina, ledeno vino, godina berbe 2015., vino vinarije PERAK  - šampion 52. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske.

Izložba vina kontinentalne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelini je jedinstvena manifestacija s bogatom tradicijom (više od pola stoljeća) i velikim interesom izlagača.  Zadnjih godina se održava početkom lipnja;  u sklopu Izložbe se dodjeljuju nagrade za najbolje ocijenjena vina, a svake se godine prijavi značajan broj izlagača. Uz natjecateljski dio, Izložba vina kontinentalne Hrvatske nudi i druge sadržaje: degustacije i promocije vina, izložbeni prostor, stručne radionice i susrete, zabavni program i koncerte.

Za 52. po redu Izložbu vina kontinentalne Hrvatske pristiglo je ukupno 255 uzoraka; vina je ocjenjivala komisija koju je činio 15 članova vrsnih enologa i poznavaoca vina na čelu koje je bila predsjednica prof. dr. sc Ana Jeromel, a šampion Izložbe je Graševina ledeno vino, berbe 2015., iz kutjevačke vinarije Perak.

Osim Velike Zlatne medalje i šampionske titule za  Graševinu ledeno vino 2015 kao najbolje ocijenjeno predikatno vino i najbolje ocijenjeno vino, vinarija Perak se okitila s još nekoliko medalja na istoj Izložbi:

Graševina Mitrovac, 2018 - Velika Zlatna medalja, najbolje ocijenjeno bijelo suho mirno vino Izložbe

Graševina ledeno vino, 2018, Perak - Zlatna medalja

Muškat žuti, 2019, Perak - Srebrna medalja

Ivan i Maja Perak

U samom srcu Slavonije, duž ponajboljih položaja kutjevačkoj vinogorja, obitelj Perak ima 12 hektara svojih vinograda. U širokoj lepezi sorti najzastupljenija je graševina koja daje vina od suhih kvalitetnih preko vrhunskih do predikatnih, ali i fine pjenušce. Potvrda kvalitete su brojne medalje i šampionska priznanja s natjecanja u zemlji i inozemstvu. Vina Perak su izrazito sortna, čista i elegantna. Konzumirajte ih uz hranu ili uživajte u njima samima. Autor ovih vina je enolog Ivica Perak, ali u radu sudjeluje obitelj - sin Ivan, kći Maja i supruga Željka.

U obiteljskim vinarijama vino nije samo proizvod; vino je puno više od toga. Kroz svaku butelju Vina Perak upoznat ćete obitelj Perak - ta su vina sinonim čistog užitka ispijanja vrhunskih vina.