Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 17 Siječanj 2016

Vinarstvo: analiza vina

Napisao: 
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Vinarstvo: analiza vina

Preporučit ću jednostavni postupak analize vina koju praktički može obaviti samostalno svaki vinar ili vam može odraditi onaj netko tko je više aktivan u tome te koji već ima sva sredstva i alate za provedbu takve analize. 

Isto, osobno, provodim već godinama i tako pomažem kolegama vinarima da dođu na vrijeme do nekih bitnih i osnovnih podataka o svom vinu. 

Ovdje nije riječ o kemijskoj analizi vina koju već obavljate ili možete obaviti u nekom od specijaliziranih i profesionalnih laboratorija koji se s tim bave u vašoj okolici, a što isto tako preporučujem

Preventivne jednostavne „kemijske analize“ provodimo zato što: 

  • mlado vino je još puno raznih zaostalih čestica od postupka proizvodnje, 
  • ima šećera koji nije prevrio ili ste ga namjerno takvog ostavili, 
  • želim uvid u stanje sumpora (previše ili premalo), 
  • želim znati količinu kiseline (koje su izražene kao godine 2014.), i 
  • želim uvidjeti još puno svega na što možemo utjecati ili ne možemo. 

Postupak analiza vina je projekt za one koji žele dobiti informacije o trenutnom stanju svojih vina kroz priloženi List ANALIZA mladog VINA, tj. s ispisanim svim stavkama za isto vino, detaljnim opisima daljnjih potrebnih postupaka,. 

Iz iste analize može se koristiti nova tablica „Graf Sumporenja“ za obrađeno vino koja prikazuje izračun potrebnog dodavanja sumpora, a ovisno o izmjerenoj pH-vrijednosti i o trenutnom stanju slobodnog sumpora u vinu. (u idućem nastavku serijala)

Analizu vina vršimo priručnim sredstvima za mjerenje vrijednosti kao što su: Digitalni refraktometar, Digitalni pH metar, Eno Vin komplet za mjerenje, Alkohol metar te Organoleptičkim ocjenjivanjem do 100 bodova u skraćenom i objedinjenom sistemu koji će biti kasnije detaljno objašnjen. 

Izmjerene vrijednosti služe za orijentaciju i moguću korekciju u postupku završetka proizvodnje vina te za pripremu za službena ocjenjivanja i izložbe vina.

Ocjene vina su isto tako orijentacione i date su od strane jedne osobe, a uz ovaj Priručnik ćete sami to moći odraditi uz samo malo vježbi. 

Naravno, preporučujem s vinom ići na službena ocjenjivanja koje organiziraju brojne udruge, kao i Udruga „e-vinarstvo” gdje će isto vino ocijeniti najmanje 5 kušača.

Detaljnu analizu vina treba obaviti u ovlaštenim laboratorijima kada se isto vino priprema za tržište ili kada pojedini organizatori ocjenjivanja zahtijevaju da se priloži analiza vina ovlaštenog laboratorija. 

U knjizi je, uz detaljan opis izvođenja analize, priložen list „Analiza mladog Vina“. Isti list možete dati kopirati kako bi imali više primjeraka za više termina provedbe samostalne analize. Posao, vaš rad na analizi biti će vam vrlo koristan, jer vam omogućuje i praćenje stanja vašeg vina tijekom godine.

DODATNE EVIDENCIJE

Na početku knjige upravo i imate mogućnost bilježenja svega što ste radili ili što namjeravate raditi po nekim datumskim poglavljima. Upravo zato je ovo „Podrumarov dnevnik“.

U knjizi dajem i grupni list ANALIZA VINA za više bačvi ili za isto vino, ali kada se provodi u više puta.

Dodatno skrećem pozornost svim onima koji su registrirani proizvođači vina da moraju voditi sve službene evidencije radnji i postupaka s vinom u svom podrumu, a za svako vino/bačvu posebno i isto prijavljivati redovno nadležnim institucijama. 

Dio u knjizi je upravo namijenjen za vođenje dnevnika u podrumu i slobodno ga koristite, a ne čuvati listove bez evidencija. Knjiga je namijenjena da se fizički koristi što više u vašem svakodnevnom radu u podrumu, kleti ili da ispunite dnevnik i tablice kada se vratite doma i odmorni sjednete i razmislite što ste sve danas radili s vinom. Bitno je zapisati!

Preporučujem da sve ove evidencije vodite bez obzira na registraciju, jer mislim da će svejedno isto biti obavezno za sve. Dio ovog priručnika ima i Podrumsku evidenciju koja je minimum što treba voditi.

Zato će vam ovaj moj „Podrumarov dnevnik“ malo pomoći u istoj nakani bilježenja svih radnji, mjerenja i sl. Sve što radite zabilježite isti dan ili bar par dana poslije, jer što duže to odgađate, sve manje ćete znati bitne podatke kao što su količine dodavanja nekih sredstava, nazive istih ili vrijednosti koje ste dobili mjerenjima.

Jovica Nikšić

Jovica Nikšić osnivač je i predsjednik INOVATIVNE INTERNET UDRUGE VINARA E-VINARSTVO te autor Knjige 1. „Podrumarov Dnevnik“, prve je knjiga od tri u ciklusu „Obiteljsko Vinogradarstvo i Podrumarstvo. (Više o udruzi na www.e-vinarstvo.com, te na facebook profilu. )

Koncept Knjige-Priručnika, je napravljen tako da bude vaš jednostavni podsjetnik i pomagalo za samostalnu proizvodnju vina, osnovnu pripremu i testiranje sebe u kušanju vina, te dalje za pripremu i davanja svog vina na organizirana ocjenjivanja.
Neke odabrane dijelove knjige pratite kroz objave u nastavcima, a knjigu možete naručiti izravno od autora ili samostalno kod nakladnika. www.webknjizara.hr

Zadnji sadržaj od Jovica Nikšić