Ispiši ovu stranicu
Srijeda, 11 Ožujak 2015

Medea - na krilima mladih dama

Napisao: 
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Medea - na krilima mladih dama

Jedna rečenica Jelene Šimić-Valentić natjerala me na razmišljanje. Naime, kad sam joj predstavio Sandru Marček i rekao da je Sandra iz vinarije Medea, Jelenina reakcija bila mi je čudna. "E, super da Vas konačno upoznam, prodavala sam puno vaših vina u Apetitu!", rekla je. Pa da, sjetih se... I Boris iz Trilogije je jednom napomenuo da se Medea vina dobro prodaju, da ih ljudi traže, ali i njega sam na VINOcomu upoznao sa Sandrom.

Dakle, imaju kvalitetu, očito i viziju, vina im se traže, moraju samo još malo izgraditi brend i na dobrom su putu. Sva velika vina, barem u Hrvatskoj, vežemo uz neko ime, najčešće vlasnika, ili barem uz enologa, ili rjeđe uz osobu koja predstavlja tu vinariju. Primjerice, kao što to radi Siniša Škaberna za vinariju Degrassi. Za Medeu se još ne veže niti jedno ime, ali G.E.T. Report je, kao i mnogo puta do sada, među prvima prepoznao vinske ljude, a u ovom slučaju vinske žene. Sandra Marček i Ivana Perišić su Medeina snaga i zalog za budućnost. Nadam se da će i vlasnička struktura to prepoznat i zadržati ih što duže, jer to je garancija sigurnog uspjeha.

Ivana je enolog i autor njihovih vina, odlična mlada osoba nesputana strogim okvirima što se i vidi u njihovim vinima. Pred njom je velika vinska budućnost. Doduše, s Ivanom sam se premalo družio da bih ju mogao preciznije predstaviti, ali ispravit ću tu veliku pogrešku. Jedna od prvih vinarija za posjet u mom kalendaru je svakako Medea.

Sandra je zaštitno lice, ili bolje reći, dobri duh vinarije. Osoba koja predstavlja vinariju baš na način kako ja mislim da treba, odlučno i nenametljivo u isto vrijeme, s puno znanja naravno. Njen urođeni šarm je tu samo od pomoći i njeno vedro raspoloženje vas osvaja na prvu i ako ostane u ovom poslu, što se iskreno nadam, bit će jedna od boljih vinskih prezentera.

Ono što je za obje mlade dame isto, jest želja za znanjem, volja da saslušaju savjet. Sve u svemu pred Medeom je sjajna budućnost . Osobno, njihova Malvazija mi spada među bolje, ali odležani Merlot ipak je broj jedan. Ivana, svaka čast! To je vino koje bi svi trebali imati u svojim kućnim vinskim podrumima (naravno i restoranskim). Ima Madea (zapravo, Salvela) i odlična maslinova ulja od kojih svakako želim izdvojiti blend Aurum. U svakom slučaju, jedna od sljedećih nekoliko velikih reportaža bit će o njima, jer oni to zaslužuju.

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".

Zadnji sadržaj od Tomislav Stiplošek