Subota, 07 Kolovoz 2021

30. godina pjenušavih vina Misal & novi Mister vinarije

Napisao:  G.E.T.
(Reading time: 2 - 4 minutes)
30. godina pjenušavih vina Misal & novi Mister vinarije

U subotu, 31.srpnja, u Višnjanu, obitelj Peršurić obilježila je 30. godina njihovih pjenušaca Misal. 

Sve je krenulo u malenom selu Pršurići, koje pripada Općini Višnjan, stoga su za ovu bitnu proslavu odabrali upravo centar Višnjana ili kako bi njihova nona rekla ''centar svita''. Na početku večeri goste su pozdravili načelnik Općine Višnjan, Angelo Mattich i predsjednik Udruge Vinistra Nikola Benvenuti. Sestre Peršurić u svome govoru rekle su kako su prve boce Misala, današnjeg Millenniuma, otvorene prije točno 30. godina, nakon čega je krenuo njihov posao i životni put s pjenušavim vinima. Stoga su za tu proslavu pripremili najveću bocu koju vinarija puni, 12-litarski Misal Millennium, kojega je krasila upravo etiketa iz tih ranih početaka, a u čijim mjehurićima su gosti mogli uživati na proslavi.

Iako su u vrijeme kad je vinarija kretala s proizvodnjom pjenušaca bile tek djeca, dobro se sjećaju početaka proizvodnje. Početka kada je njihov otac Đordano u to ušao pun entuzijazma i želje da od istarske kraljice, Malvazije istarske, proizvede kralja među vinima, pjenušac klasične metode. Danas sestre, zajedno sa svojim muževima Markom i Franom, vode vinariju koju su im roditelji, Nada i Đordano, prepustili u vodstvo još 2010. godine. Njihovi muževi priključili su se njegovanju tradicije obitelji Peršurić te zajedničkim snagama stvaraju nove boce branda Misala i kreiraju nove trendove. Sestre su se zahvalile svojim roditeljima, ali i svima koji su im pomagali, bili podrška i potpora te pratili ovu obiteljsku priču koja traje već 30. godina.

30. godina pjenušavih vina Misal

Katarina Peršurić Bernobić, direktorica obiteljske firme Pjenušci Peršurić, provela je okupljene kroz bogatu povijest vinarije Misal, od samih početaka do danas, navodeći njihove uspjehe i dostignuća, ali i trenutke kada su mnogi sumnjali u opstanak vinarije nakon prerane smrti njihova oca Đordana. No znanjem i trudom, ova obitelj opstala je i u najtežim trenucima, a kako su sestre same navele, ponosne su na sva svoja dostignuća. No ipak im je jedna nagrada posebnija od drugih. To je ona za njihov Misal Millennium 2017. godine koje su osvojile na 1. istarskom festivalu pjenušaca baš u Višnjanu. Razlog zašto im je ta nagrada najdraža vrlo je emotivan; nagrada nosi ime njihovog oca pa i ne čudi da im je upravo ona najviše prirasla srcu. 

Novi Mister u vinariji MisalNa proslavi, uz već dobro poznatih 11 etiketa koje vinarija proizvodi, prezentirana je i nova, 12. etiketa, njihov novi pjenušac Mister, koji je od sad u prodaji. Ovaj jedinstveni pjenušac, Katarina i Ana kreirale su kako bi i ljubitelji koktela na bazi pjenušaca mogli uživati u vrhunskoj kvaliteti Misal proizvoda. Naime, ovaj rose pjenušac od Pinota crnog i Malvazije istarske, na kvascima je odležavao 80 mjeseci, a u sebi ima i teranina kojega je obitelj Rossi proizvela po posebnoj recepturi samo za potrebe ovog pjenušca. Želja im je bila da i teranino bude vrhunski baš kao i njihov pjenušac, naglasila je Ana Peršurić Palčić.

Nakon kratke prezentacije, gostima su stožac složen upravo od boca Mistera otkrile sestre Peršurić sa svojom djecom Filipom i Magdalenom, kako bi nastavile obiteljsku tradiciju da najmlađi članovi obitelji imaju posebnu ulogu u vinarije. Potom je poslužen Mister, serviran uz smrznuto voće kako bi bio pravi istarski koktel.

Za kraj su poželjele svima da u godinama koje dolaze svi imaju radosti koliko njihovi pjenušci imaju mjehurića.

Ova večer posvećena Misalu, zbog epidemioloških mjera održana je uz manji broj uzvanika, no gromoglasan pljesak odjeknuo je Višnjanom upravo u čast obitelji Peršurić i njihovog Mistera. Rad obitelji došli su podržati, uz pročelnika istarske županije za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezia Pinzana i porečkog gradonačelnika Lorisa Peršurića, još članovi vijeća Općine Višnjan te brojni ljubitelji mjehurića Misal. Svi gosti mogli su uživati u Misal pjenušcima tijekom cijele večeri, dok su neke stare, čak i dosad neviđene etikete Misala bile izložene kao dokaz bogate povijesti koju vinarija ima.