Ispiši ovu stranicu
Subota, 01 Svibanj 2021

Nešto drugačije: Dilema i Stvarnost

Napisala: 
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Nešto drugačije: Dilema i Stvarnost

Navojni čep ili pluteni?

Stari ili Novi svijet?

Bez dileme: Investirati u osoblje!

Različita su mišljenja...

Teško je, pogotovo nekome tko je pola svoga života bio stvaratelj nečega, objasniti da svijet ide naprijed i da dolaze nove generacije, nova saznanja, nove ideje, nova stvaranja budućnosti - koje će isto za neko vrijeme postati prošlost - za neke nove klince (Poznajem klinca od 10 god., moj nećak, već me sada ispravlja i uči nekim stvarima, a što me tek čeka od nećakinje koja je napunila 4 god... Ja se veselim i dopuštam da me nauče).

Osobno učim svaki dan i svaki dan želim biti bolja verzija sebe od prethodnog dana... I ne, nije klišej, zaista vam kažem: ulažem u znanje svaki dan.

vino

Danas bih vam pisala o problemu hrvatskog turizma i vinima navojnog čepa.

Smatram da je ugostiteljstvo jedna od žila kucavica Lijepe Naše i da trebamo ulagati u znanje osoblja istoga; ne smijemo si dopustiti da u meki turističkog mjesta na pitanje "Koji pjenušac točite na čaše?", dobijem odgovor: "Ne znam, pogledat ću."  i stigne  već natočen pjenušac u razbijenoj čaši.

Često idem po restoranima, namjerno, da izvidim situaciju i često se razočaram. Nitko nije savršen i zaista, tko radi taj i griješi.  I istina je, desile su se i meni greške; nekada mojom krivnjom, nekada jer se pouzdajete u druge, ali sve je to normalno i ljudski.

Ovaj uvod je vapaj da ulažemo u osoblje i da dobivamo svi lijepe recenzije i one još bolje - od čovjeka do čovjeka - tu reklamu ne može zamijeniti ništa i nitko na svijetu.

Priroda nam je podarila nešto neprocjenjivo - nemojmo to upropastiti neznanjem i primitivizmom. Želim da svi izvadimo glave iz kutija i proširimo vidike. 

restoran

Jednostavno je:

Stari svijet: duga tradicija, odlična vina

Novi svijet:  tradicija, odlična vina

Pluteni čep: duga tradicija, odlična vina  

Navojni čep: tradicija, odlična vina

Razumijete li što Vam želim reći?

Jedan od mojih omiljenih istarskih vinara je rekao: "ako je sommelier u restoranu samo zbog otvaranja plutenog čepa - onda taj restoran ne treba sommeliera."

Htio je time reći da sommelier mora znati priču o vinu kako god ga otvarao  i to je ono bitno - svako vino ima priču, svako vino je živo, a mi ga moramo znati ispričati gostu.

Dragi moji, ne trebate zazirati od vina s navojnim čepom; dapače, odvažite se i kušajte.

Sada ima svaka vinoteka on line prodaju, istražite malo vina s navojnim čepom, vina cijele Lijepe Naše, vina Novog svijeta... vjerujte mi na riječ - iznenadit ćete se.

sljubljivanje vina i hrane

To vam piše tradicionalna sommelierka koja obožava plutene čepove, ali moji vidici trenutno sežu do Novog Zelanda.

Novi Zeland je destinacija gdje želim ići bas zbog sauvignona koji je, po mom sudu, perfektan, a veliki sam obožavatelj Sancerrea - sve vam je jasno,  je l' tako?

Dragi moji, slobodno komentirajte, želim čuti vaše mišljenje o našoj ugostiteljskoj kulturi, općenito o kulturi stola kod nas u Hrvatskoj i, naravno: koji ste tip osobe: pluteni ili navojni čep?

Komentirati možete u Fb grupi Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom

 

 

Nedeljka Krupljan

Sommelierka vina i maslinovog ulja; mlada, entuzijastična žena koja živi i voli to što radi. 

--

Nedeljka je dugo u ugostiteljstvu, a prije nekoliko se godina je odlučila krenuti putem vinskih profesionalaca te je, uz pomoć mentora Filipa Savića, puno učila i razvijala se. Prvo iskustvo joj je bio rad u, tada tek otvorenom, wine baru Pupitres, a od renomiranih restorana u kojima je radila i gradila karijeru, rado izdvaja Noel, jedini zagrebački restoran s Michelin zvjezdicom. Do nedavno je radila na poziciji voditelja i sommelierke istarske Konobe Morgan koja zadnje 4 godine ima preporuku Michelina, a trenutno radi u destileriji Aura u Buzetu.

Pokrenula je projekt "Cheers With You By Nedeljka Krupljan" kojim želi predstaviti hrvatska vina autohtonih sorti kroz putovanje okusa za koje je sigurna da će vas očarati. Cheers with you predstavlja jedinstveno iskustvo koje će vas "natjerati" da uživate i na isti način naučite o najfinijim vinima naše zemlje.

Internetska stranica: https://www.facebook.com/nkcheerswithyou

Zadnji sadržaj od Nedeljka Krupljan