Subota, 13 Ožujak 2021

Recenzija: Coronica Due

Napisala: 
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Recenzija: Coronica Due

Započeti dan s mjehurićima po meni je jedan od prekrasnih početaka novog dana.

Nemojte misliti da tako započinjem svaki dan; ne, za takav dan trebate ljude koji su na istoj valnoj duljini kao i vi sami.

Lily Bollinger je rekla: “Pijem šampanjac kad sam sretna i kad sam tužna. Ponekad ga pijem kada sam sama, a obavezno ga pijem u društvu. Pijuckam ga kad nisam gladna, a pijem ga kada osjetim glad. Inače ga nikad ne pijem. Osim kad sam žedna."

Danas ću vam pisati, ne o šampanjcu, nego o pjenušcu koji mu ozbiljno stoji bok uz bok.

Pjenušac Coronica Due gospodina Morena Coronice.

Pjenušac Coronica DueGospodin Moreno kaže da se vino pravi u vinogradu, a u podrumu paze da ga ne pokvare, sto odlično rade.

Odlučio je napraviti pjenušac od 100 posto istarske malvazije, a kad sam ga upitala kako to da se odlučio proizvesti pjenušavo vino, odgovorio mi je iskreno: "Htio sam napraviti nešto sto će mi se jako sviđati, a da je od 100 posto malvazije i napravio sam svoj pjenušac Due."

Co Due povezuje brand Co i mjehuriće.

Pjenušac je extra brut; sadrži 6 g/l neprovrelog šećera.

Radi nam se o 100 posto malvaziji proizvedenoj champenoise metodom, dakle to je klasična metoda - metoda vrenja u bocama (sekundarna fermentacija u boci).

Vino odležava 36 mjeseci na kvascima, nakon čega slijedi degoržiranje (izbacivanje taloga iz boce začepljene krunskim čepom te stavljanje plutenog čepa prije izlaska na tržište).

Pjenušac je slamnato žute boje sa zelenim diskovima i brojnim mjehurićima, iznimno guste pjene pri točenju.

Pjenušac prekrasno, trajno perla u časi.

Na nosu maslac i tost, zatim svježa voćnost (kruške i jabuke)

Na okusu svježe, fino perla, dominira voćnost, a after taste završava s okusom maslaca.

Ovaj pjenušac bih poslužila na temperaturi od 6 do 8 °C u časi za bijelo vino.

Izvrstan aperitiv, ali usudila bih se pjenušac Coronica Due sljubiti uz domaće raviole punjene s foie gras.

Sommelierka Nedeljka Krupljan u istarskoj konobi MorganSommelierka Nedeljka Krupljan u istarskoj konobi Morgan

Tko želi znati više:

Moja preporuka - uvijek započnite ručak, večeru s mjehurićima jer otvaraju receptore usne šupljine i tako osjetimo pravu strukturu i okus jela. Rakije i sve destilate ostavite za guštanje poslije obroka.

Živjeli!

 

 

Nedeljka Krupljan

Sommelierka i voditeljica Konobe Morgan u Brtonigli (Istra). Mlada, entuzijastična žena koja živi i voli to što radi. 

--

Nedeljka je dugo u ugostiteljstvu, a prije nekoliko se godina je odlučila krenuti putem vinskih profesionalaca te je, uz pomoć mentora Filipa Savića, puno učila i razvijala se. Prvo iskustvo joj je bio rad u, tada tek otvorenom, wine baru Pupitres, a od renomiranih restorana u kojima je radila i gradila karijeru, rado izdvaja Noel, jedini zagrebački restoran s Michelin zvjezdicom.

Trenutno je na poziciji voditelja i sommelierke istarske Konobe Morgan koja se bori za Michelin zvjezdicu s obzirom na to da zadnje 4 godine imaju preporuku Michelina.

Pokrenula je projekt "Cheers With You By Nedeljka Krupljan" kojim želi predstaviti hrvatska vina autohtonih sorti kroz putovanje okusa za koje je sigurna da će vas očarati. Cheers with you predstavlja jedinstveno iskustvo koje će vas "natjerati" da uživate i na isti način naučite o najfinijim vinima naše zemlje.

Internetska stranica: https://www.facebook.com/nkcheerswithyou