Ispiši ovu stranicu
Petak, 19 Veljača 2021

Recenzija: Chardonnay Sur lie 2018., Cossetto

Napisala:  Silvija Munda
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Recenzija: Chardonnay Sur lie 2018., Cossetto

"Vino je najljepša namirnica na svijetu"

Vinarija Cossetto, obiteljska vinarija o kojoj sam već pisala i to ne samo moja malenkost, nego i puno vinskih kolega. To nam samo govori da će se o ovoj divnoj vinariji još čuti u našem vinskom svijetu. Svakako pozivam sve vinske znalce i zaljubljenike u vina da posjete vinariju Cossetto i upoznaju tu divnu, složnu obitelj te osjete njihovu harmoničnost življenja. Napominjem da su supružnici Cossetto izvrsni domaćini, a bome i oboje odlično kuhaju.

Denis, Melinda i Alfredo CossettoDenis, Melinda i Alfredo Cossetto

Vina Cossetto su zaista vina koja zaslužuju pažnju sommeliera. Vino koje bih uvrstila na svaku vinsku kartu koju radim je svakako i vino koje je po meni pobjednik tog izvrsnog dana, a to je Chardonnay Sur lie 2018.

Chardonnay Sur lie 2018, CossettoDivan Chardonnay koji bih poklonila i time uljepšala dan dragoj osobi.

Chardonnay Cossetto nam dolazi s lokaliteta Grm okrenut ka Kašteliru, Taru prema Rogovićima. Parcela je 2 hektara od čega je na 0,5 hektara, na crvenoj zemlji posađen chardonnay. Berba je apsolutno ručna, ističe gospodin Alfredo. Vino je proizvedeno sur lie metodom - njegom vina na kvascima u velikim francuskim hrastovim bačvama od 500 L, zvanim tonneaux bačve; tako se njeguje 9 mj.

Vino vas prvo oduševi svojom dubokom slamnatožutom bojom sa zlatnim rubovima, a kada čašu prinesete nosu osjetit ćete rapsodiju mirisa; na prvu dominiraju maslac, lješnjak, badem, medaste note, a kako se vino otvara, tako dolaze mirisi zrelog voća dunje, smokve…

Okus je vrlo bogat, izvrsne kakvoće s dugim aftertasteom maslaca i zrelih smokvi, praćen s blago pikantnim notama.

Vino bih poslužila na 13°C u burgundskoj čaši uz desert koji je napravila Melinda Cossetto na dan kada smo bili u posjeti, tortu s orasima ili uz ozbiljno glavno jelo - sporo kuhane teleće obraze s domaćim bučinim njokima.

torta od oraha u vinariji Cossetto

TKO ŽELI ZNATI VISE: Sur lie metoda, koja se još naziva i burgundijska metoda, izvlači ono najbolje iz chardonnaya dajući mu svježinu, punoću  i izražene arome.

 

 

Nedeljka Krupljan

Sommelierka i voditeljica Konobe Morgan, Brtonigla, Istra. Mlada, entuzijastična žena koja živi i voli to što radi. 

--

Nedeljka je dugo u ugostiteljstvu, a prije nekoliko se godina odlučila krenuti putem vinskih profesionalaca. Prvo iskustvo joj je bio rad u, tada tek otvorenom, wine baru Pupitres i potom se upisala u HSK kroz čije tečajeve, a uvelike uz pomoć svojeg mentora Filipa Savića, uči i razvija se. Prva vinska karta koju je radila bila je za restoran Barbieri's sa 140 etiketa.

Vodila je wine bar u Primoštenu u kojem je organizirala vinske večeri, a potom se vratila u Zagreb, ovaj put u Noel, jedini zagrebački restoran s Michelin zvjezdicom gdje okružena profesionalcima s njima radi večere sa svjetskim vinarima. Prošlu godinu provela je u Motovunu, u vinariji Roxanich gdje je radila u restoranu, vodila ture po podrumu i vinske degustacije. Trenutno je na poziciji voditelja i sommelierke istarske Konobe Morgan koja se bori za Michelin zvjezdicu s obzirom na to da zadnje 4 godine imaju preporuku Michelina.

Zadnji sadržaj od Nedeljka Krupljan

Srodni sadržaj (po oznakama)