Ispiši ovu stranicu
Petak, 22 Siječanj 2021

Vinarija Feravino održala tradiciju - obilježen dan svetog Vinka

Napisao:  G.E.T. Feravino
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Vinarija Feravino održala tradiciju - obilježen dan svetog Vinka

Blagdan svetog Vinka, sveca zaštitnika vinograda i vinogradara, slavi se svake godine 22.1. Vinogradarima je taj blagdan značajan ponajviše zbog toga što u to vrijeme počinju radovi u još uspavanom vinogradu.

Uz rezidbu prvih trsova, održi se prigodan blagoslov za uspješnu novu vinogradarsku godinu i slavlje koje često i povod dobre turističke priče. Kroz višestoljetnu tradiciju blagoslova pokazuje se neraskidiva povezanost čovjeka i vinograda, a blagoslov se, osim na vinovu lozu, odnosi i na vrijedne vinogradare.

Ove godine je i unatoč specifičnim okolnostima i izazovima uslijed aktualne pandemije, tradicija je održana u mnogim vinarijama pa je tako dan sv. Vinka obilježen i u vinogradima vinarije Feravino, koja posluje u okviru Osilovca d.o.o. Feričanci.

obilježen dan svetog Vinka

Unatoč izazovnim okolnostima poslovanja, Feravino je u 2020. nastavilo s aktivnostima na rekonstrukciji starih nasada, a nastavak ulaganja očekuje se i u 2021. godini. Protekle godine tako je započeta i rekonstrukcija 18 ha starih i nerentabilnih nasada, a dodatno, kroz ovu godinu, na 35 hektara završit će se konverzija vinograda te će Feravino na cjelokupnoj površini imati rentabilne nasade prilagođene suvremenoj proizvodnji. U skladu sa Strategijom razvoja i dugoročne održivosti Feravina, vizija Feravina je postati moderna boutique vinarija s najboljim crnim vinima Slavonije, zbog čega će u novim nasadima prevladavati crni sortiment vođen glavnom sortom Frankovkom. 

„Od važnijih aktivnosti koje smo započeli u 2020. godini dodao bih i aktivnosti na re-brandingu kompletne vinarije – s novim vizualnim identitetom krovnog brenda i proizvoda. Dio novosti bit će predstavljen već ove godine, a potpuno dovršetak cijelog procesa očekujemo kroz naredne tri godine. Cilj je tako ostvariti značajniji iskorak u proizvodnji premium segmenta. Preduvjete za postizanje tog cilja ostvarujemo i kroz realizaciju ulaganja. Tako je u protekle tri godine u vinariju uloženo preko 5 milijuna EUR. Samo prošle godine uložili smo 2 mil.eura, a tu se svakako ističu investicije u dva nova podruma za fermentaciju i odležavanje vina. Jedan je kapaciteta 570 000 litara inox posuda dok je drugi kapaciteta 147 000 litara velikih drvenih bačvi“, izjavio je predsjednik Uprave Osilovca d.o.o. Ivan Maričić.

obilježen dan svetog Vinka

Nastavljaju se i ulaganja u razvoj kontinentalnog turizma i Feričanaca kao destinacije. Projektima vrijednim 23 milijuna EUR koji će biti realizirani u narednom srednjoročnom razdoblju, a među kojima je planirana izgradnja vinskog hotela, rekonstrukcija vincilirske kuće na lokaciji Goveđa glava, kao i aktualni projekt izgradnje heritage hotela restauracijom kurije Mihalović u Feričancima, Feričanci će postati još poželjnija destinacija za uživanje u dobrim vinima, hrani i turističkim sadržajima.