Ispiši ovu stranicu
Petak, 22 Siječanj 2021

Recenzija: Benvenuti, Caldierosso 2018.

Napisala:  Nedeljka Krupljan
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Recenzija: Benvenuti, Caldierosso 2018.

Dogovorila sam sastanak u Vinariji Benvenuti, nedaleko Motovuna, u mirnom mjestašcu zvanom Kaldir. Čim sam došla na odredište, dočekala me topla dobrodošlica, u skladu s epidemiološkim mjerama.

Kušala sam sve od svježe Malvazije, Anno Domini Malvazije, Anno Domini Terana, do San Salvatore Malvazije, Muškata, Terana…

O Santa Elisabetta Teranu smo pričali jako puno, baš kako to vino i zaslužuje,no danas Vam neću pričati o tom divnom Teranu iz 2016., nego o vinu koje je za mene iznenađujuće otkriće.

Benvenuti, Caldierosso 2018.

Caldierosso je kupaža Terana, Merlota, Tempranilla i Nebbiola. Teran je baza, a ostale tri sorte grožđa dolaze s položaja Santa Elisabetta.

Svaka se sorta odvojeno bere, vinificira i macerira, poslije se kupažiraju te vino odležava godinu dana u velikim drvenim bačvama.

U razgovoru s Albertom Benvenutijem naučila sam da posjeduju 20 hektara vinograda na bijeloj zemlji, s tri različita  položaja na različitim nadmorskim visinama: 150 mnv, 200 mnv i 300 do 400 mnv.

Benvenuti, CaldierossoBraća Benvenuti su postigla izvrstan balans četiri karakternih sorata, tako da je svaka sorta dala svoj najveći potencijal i uspjeli su, sa srcem i dušom kao i svako svoje vino, proizvesti jedinstveni Caldierosso.

U vinu dominiraju arome bobičastog voća i začinskih nota.

Vino je s 13 posto alkohola, jake strukture,  ali istodobno meko i pitko – traži čašu više.

Poslužila bih ovo vino na 16 do 18 °C uz crveno meso, a po ljeti bih ga se usudila malo ohlađenog sljubiti uz Škarpinu i pečenu papriku, oboje s gradela.

Moja topla preporuka i za zimske i za ljetne dane.

Tko želi znati više:

Santa Elisabetta je položaj na 330 mnv  s visokim udjelom lapora i vapnenca – zato vina imaju svježinu i izraženu mineralnost - mi sommelieri volimo reći „vino je živo“, jer zaista i jest.

-    Berbe su sve ručne; većina kvasaca su divlji, nastali fermentacijom kožice.

-    Moje pitanje je bilo zašto nemaju oznaku EKO proizvodnje - rekli su da rade na tome.

-    Mi se jako veselimo!

 

 

Nedeljka Krupljan

Sommelierka i voditeljica Konobe Morgan, Brtonigla, Istra. Mlada, entuzijastična žena koja živi i voli to što radi. 

--

Nedeljka je dugo u ugostiteljstvu, a prije nekoliko se godina odlučila krenuti putem vinskih profesionalaca. Prvo iskustvo joj je bio rad u, tada tek otvorenom, wine baru Pupitres i potom se upisala u HSK kroz čije tečajeve, a uvelike uz pomoć svojeg mentora Filipa Savića, uči i razvija se. Prva vinska karta koju je radila bila je za restoran Barbieri's sa 140 etiketa.

Vodila je wine bar u Primoštenu u kojem je organizirala vinske večeri, a potom se vratila u Zagreb, ovaj put u Noel, jedini zagrebački restoran s Michelin zvjezdicom gdje okružena profesionalcima s njima radi večere sa svjetskim vinarima. Prošlu godinu provela je u Motovunu, u vinariji Roxanich gdje je radila u restoranu, vodila ture po podrumu i vinske degustacije. Trenutno je na poziciji voditelja i sommelierke istarske Konobe Morgan koja se bori za Michelin zvjezdicu s obzirom na to da zadnje 4 godine imaju preporuku Michelina.

Zadnji sadržaj od Nedeljka Krupljan

Srodni sadržaj (po oznakama)