Utorak, 24 Studeni 2020

Vinski rajski vrt vinarije Burnum

Napisao:  Vinske ceste moćne gomilice
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Vinski rajski vrt vinarije Burnum

Uvijek nas oduševe priče kad čovjek škrtu zemlju i kamen pretvori u rajski vrt.

Jedan od takvih primjera kojima je to uspjelo je Vinarija Burnum. Sa sjeverne strane Promine, u samom kršu raste 30.000 trsova loze raznih sorti koje daju vrhunska vina Burnum.

Vinski rajski vrt vinarije Burnum

Burnum je, inače, najveći rimski vojni amfiteatar na ovim prostorima i dio je NP Krka (svakako nezaobilazna stanica). Kad su nas ovo ljeto domaćini iz vinarije doveli na njihov posjed nedaleko od mjesta Biskupija pokraj Knina, nismo mogli vjerovati da se u tako nešto impresivno može pretvoriti krš i kamen. 6,5 ha vinograda i 8 ha badema iz ekološkog uzgoja nalazi se de facto usred ničega i navodnjava se iz bunara s dubine od 220 m. 

Vinski rajski vrt vinarije Burnum

S njihovim vinima smo se prvi put susreli, naravno, u Pupitres - boutique vinske kulture i stvarno su nas oduševila. Nismo se mogli odlučiti što nam je bilo bolje: Crni cuvée koji se proizvodi od merlota, cabernet sauvignona i babića ili pak Bijeli cuvée od pošipa, maraštine, viogniera i chardonnaya u kojem smo uživali s domaćinima na kninskoj tvrđavi.

Vinski rajski vrt vinarije Burnum

Posebno iznenađenje nam je bio pjenušac od Babića, prvi na ovim prostorima.

Kad smo ovo ljeto bili tamo, vinarija je bila u završnoj fazi, stoga se jako veselimo ponovnom odlasku u vinariju Burnum kako bi njihova vina doživjeli i kušali u samoj vinariji.

Vinski rajski vrt vinarije Burnum Vinski rajski vrt vinarije Burnum

Ako ste u posjetu NP Krka ili Kninu, neka vam i ovo bude obavezna stanica, vjerujte, uživat ćete, kao što smo i mi uživali.

 

 

Vinske ceste moćne gomilice

Insajderski pogled na vinski turizam... Stranica namijenjena vinskim entuzijastima, koji nisu nužno profesionalci, nego naprosto vole uživati u dobroj kapljici, finoj klopi i prekrasnim pejzažima koji se mogu doživjeti na putovanjima po vinskim stazama.

Internetska stranica: https://www.facebook.com/vinskeceste/