Četvrtak, 17 Rujan 2020

Vinarija Bezek je definitivno razlog da posjetite Janjinu

Written by:  Silvija Munda
Vinarija Bezek je definitivno razlog da posjetite Janjinu

Kada kažemo vino i Pelješac, prvo pomislimo na Dingač, Postup, Potomje i Ponikve, ali malo tko će pomisliti na Janjinu.

Međutim, ti koji pomisle na Janjinu, e to su oni koji zaista prate vinsku scenu i koji prije drugih prepoznaju nešto dobro. Prije nego što to dobro postane odlično i veliko. Upravo vi koji ste pomislili na Janjinu, prepoznali ste nešto jako dobro i nešto što će postati veliko i prepoznatljivo.

To nešto je vinarija Bezek.

Vinarija Bezek

Vinariju Bezek otkrili smo još tamo 2017. kada sam i pisao o njima. Tada su bili stvarno na početku svog puta i razvoja, ali imali su ideju, znali su otprilike što žele i točno su znali što ne žele, a to je jako bitno. Imali su ono nešto.

Vinarija Bezek Vinarija Bezek

Sada, nakon tri godine, došli smo ovdje ponovo i ostali jako ugodno iznenađeni. Iako je riječ iznenađeni možda jaka, jer od njih smo i očekivali da postanu veliki.

Dakle, idemo redom - završili su kušaonu na katu iz koje se pruža fantastičan pogled i prošle je godine kroz nju prošao oveći  broj turista, mahom u grupama.

Vinarija Bezek

Ove godine je trebala biti gotova i terasa te kušaone, ali korona je malo usporila cijelu priču. Naravno napredovali su i u kvaliteti vina, i to jako. Bijela vina su im izrazito dobra, vrlo sortna,  prepoznatljiva, umjerenih alkohola i, što je iznimno važno, uspjeli su zadržati fantastičnu svježinu. Naravno svježina u dalmatinskim vinima nije ista kao u, recimo, međimurskim, ali u Dalmaciji nisam probao vina bolje svježine od Bezekovih.

Vinarija Bezek

Vina su im dobrog tijela, posebno Rukatac, i zovu na čašu više. Naravno, bitan je tu trenutak berbe, tehnika krio fermentacije i još poneki detalj, ali vina su više nego odlična.

Vinarija Bezek

Rosé, naravno od plavca - e to je već samo po sebi izazov. Teško je ukrotiti plavac u roséu u idealnu boju , alkohole i tijelo. Sorta je preintenzivna i jaka da bi dobili klasični provansalski rose. Zato Ivan Bezek nije to ni pokušavao. Napravio je nešto  sasvim drugačije i napravio je to jako dobro. Boja jeste malo jača, kao i alkoholi i način proizvodnje, ali rezultat je potpuno atipični rose koji ili obožavate ili ne želite piti. Ja sam ga baš s guštom popio.

Vinarija Bezek

Radi Ivan i pjenušce - bijeli i rosé - i to jednostavno morate probati. Toliko su drugačiji, a opet toliko dobri da ćete morati uzeti bocu za kući i u miru to iskustvo ponoviti.

Vinarija Bezek Vinarija Bezek

I na kraju, tu su plavci - ipak najjači adut njihovog podruma.

Plavce proizvode u nekoliko etiketa. Tu je obični bazni plavac koji je u redu, ali nećemo sada o njemu.

Dakle, plavac s plavom etiketom - to je ekstremno veliko vino. Izrazito je sortno, punog tijela, iznimno dugačko u ustima, prepuno okusa crnog bobičastog voća, strukturno vrlo snažno, a opet, ne iskače ništa iz njegove skladnosti i  izrazito profinjene elegancije.

Ovo je plavac koji bih zaista mogao piti svaku večer, ali baš svaku.

Vinarija Bezek

Tu je i plavac s crvenom etiketom koji je sličan onom s plavom, ali osjetno jači i robusniji. Izrazito moćno, snažno vino, koje traži neke posebne prilike da ga otvorite.

Vinarija Bezek

Ima i plavac s crnom etiketom - on se ne radi svake godine, nego samo u onoj za koju Ivan Bezek procijeni da je posebna i u manjoj količini, koju stavi u bačvu pa u butelju i čeka njen najbolji trenutak. Možemo reći da je ovo Ivanova privatna selekcija. Može vam se svidjeti ili ne, ali poštujte vino koje vinar radi za sebe jer to je nešto najiskrenije i najosobnije što ima.

Ono u čemu je vinarija Bezek  znatno  napredovala su prezentacija i samopouzdanje. Kada smo razgovarali prošli put, morali smo pomalo čupati riječi iz njih i bila je vidljiva trema - sada je pred nama stajala neka nova ekipa.

Vinarija Bezek

Kad kažemo ekipa mislimo na Ivana Bezeka i njegovu sestru Antoniju Perković.

Sada je to ekipa koja odradi savršenu prezentaciju bez i jedne zamjerke. Točno znaju kako najbolje prezentirati svoja vina. Postali su ozbiljna ekipa i ozbiljna vinarija, ali su istovremeno ostali skromni i radišni.

Vinarija Bezek

Naći ćete kod njih još i likere od kojih svakako treba izdvojiti grejpfrut. 

Vinarija Bezek

I da ljudi moji, kakvu kvasinu imaju - dakle, vinski ocat za prste polizati, čisto blago. Ako se ikad odluče raditi aceto balsamico, to će biti bomba - morat će napraviti listu čekanja.

Vinarija Bezek

Dakle, vinarija Bezak je na pravom putu da postane jedna od najposjećenijih na poluotoku. Rade odlično i jednostavno ih ne možete zaobići.

Vinarija Bezek

Spremaju se i neke mini marketinške kampanje tako da ćemo uskoro imati još jednu top vinariju na Pelješcu.

Iznimno sam sretan što imam čast da ih pratim na tom putu.  Moja topla preporuka kad ste na Pelješcu!

Obavezno ih posjetite. Aha, pitate se gdje je Janjina? Pa upišite u Google vinarija Bezek i tako ćete naći Janjinu, bez brige.

Osobna karta vinarije Bezek

Vinarija Bezek

Adresa: Janjina 65, Janjina 20246 (Pelješac), Hrvatska

Položaj vinograda (Vinogorje): Pelješac, lokaliteti Janjina, Pijavičino, Dingač

Hektari vinograda: 3,3 ha

Sorte: rukatac, pošip, plavac

Etikete vina: Rukatac, Rosé Plavac suhi, Rosé Plavac polusuhi, Plavac kvalitetno vino, Plavac Selekcija vrhunsko vino, Rosé pjenušac Plavac mali

Ostali proizvodi: likeri, rakije, vinski ocat „Osto 100 posto“ i maslinovo ulje

Godina nastanka vinarije: 1913., 2008. preuzeo Ivan

Godišnja proizvodnja vina: 20000 - 25000 L

Janjina

Janjina je općina u Hrvatskoj, nalazi se na poluotoku Pelješcu.

Sastoji se od dva sela: Janjina i Zabrežje

Županija:  Dubrovačko-neretvanska

Stanovništvo (2011.): 551

Područje Janjina – Drače je otočko primorsko podneblje mediteranskog ugođaja s dugogodišnjom tradicijom, koju krasi gostoljubivost domaćina, vinogradara i ribara, ugodna klima i čisto more.

Web turističke zajednice: http://www.tzjanjina.hr/pages/tz.asp?lan=HR

Sorte

Plavac mali

Vinarija Bezek Plavac mali je autohtona sorta grožđa u Hrvatskoj. Bobica je debele kožice i čvrste građe s puno sladora. Vino je tamno - rubinaste boje s modrim refleksom, lijepo razvijenog mirisa, krepko je i trpko sa specifičnim okusom.

Najbolji vrhunski plavci nastaju na položajima Dingač i Postup na poluotoku Pelješcu, na južnoj strani otoka Hvara, kao i na dobrim položajima na bračkom i viškom vinogorju. Dobivaju ime položaja ili se nazivaju nekim drugim imenom. Dingač je prvo, a Postup drugo po redu zaštićeno hrvatsko crno vino (1961. odnosno 1967.).  Sorte grožđa primitivo i zinfandel su genetski rođaci plavca malog, odnosno, plavac mali je nastao križanjem sorte crljenka (Crljenak kaštelanski) sa sortom Dobričić.

Rukatac

Vinarija Bezek Rukatac je naziv za bijelu autohtonu sortu grožđa koja se još naziva i maraština, ovisno o geografskom položaju. To je najzastupljenija sorta bijelog grožđa na Pelješcu, a kako se u vinu osjeti okus koji sliči višnji maraski pa je pretpostaviti da otuda potječe i ime u središnjoj Dalmaciji, dok se na Korčuli ime veže za izgled bobica grožđa. 

Uz žilavku i pošip, rukatac je među prvim našim zaštićenim vinima.

Uz neka odstupanja u kakvoći, ovisno o kraju, proizvođaču i godištu, vina rukataca su najčešće zelenkastožute do zlatnožute boje, srednje do natprosječne alkoholnosti, s manje ili više naglašenim ugodnim samo njoj svojstvenim bukeom. U pravilu, najbolju kvalitetu postiže mlada (u prvoj, eventualno drugoj godini), dok je još svježa i ugodno kisela.

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".