Ispiši ovu stranicu
Petak, 27 Prosinac 2013

Matuško, Dingač Royal Selection 2007

Napisao:  Davor Barać
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Matuško, Dingač Royal Selection 2007

Matuško je jedan od onih vinara čiji rad vinska publika, ili obožava, ili izbjegava u širokom luku. Barem sam takav dojam dobio razgovarajući s vinskim prijateljima i prosječnim hrvatskim vinopijama. Pripadate li ijednoj od ove dvije grupe, Matušku se jedno mora priznati, a to je najšira paleta vina od Plavca Malog na našem tržištu, a zasigurno i najveći raspon cijene između etikete najviše i najniže razine (izuzev možda Kutjeva d.d. kada se neko od njihovih arhivskih slatkih vina nađe u redovnoj prodaji).

Matuško Royal selection barrique 2007Dingač Royal je vrh ponude ove vinarije u kategoriji suhih, „redovnih“ vina, ako se tako može nazvati sadržaj ove boce koji je gotovo po svim organoleptičko-hedonističkim parametrima izvan okvira, konkurencije i uobičajenih referentnih vrijednosti - vino je jednostavno mikrosvijet za sebe.

U bordoškoj čaši se ljulja jednolika i smirena, gusta boja blistavog rubina na koju je već i sam pogled dovoljan, površine glatke poput ulja. Početno zrelo voće odradilo je svoje te je danas zamijenjeno snažnim i koncentriranim mirisima sirupa od višnje, šljive i sušene ruže. Arome paljene drvene bačve su postali dio cjeline, stopljeni tijekom vremena s gustim ekstraktom voća i mirodija dok se alkohol skrio negdje u mesnatim balzamično-smolastim aromama.

Na jeziku je to slatki, mekani i podatni sirup od višnje i brusnice. Ali kakav sirup. Sirup sa strukturom i dostatnim kiselinama, u ovom slučaju neprimjetnim zbog obilnog ekstrakta i brojnih zrelih tanina utkanih u meso. Unatoč tome, izrazito je mekano sa stalno prisutnom slasti od alkohola, voća i određenog ostatka sladora koji je uostalom i razlog dobro maskiranog alkohola. Slast se u ekstra dugom završetku pretvara u ozbiljnu prašinastu suhoću i ugodnu gorčinu. Bez ljepljivog retrookusa, zamke u koju su upala mnoga vina koja privlačnost baziraju isključivo na ostatku sladora što kod nedovoljno strukturiranih vina izaziva kontraefekt.

I za kraj vjerojatno najvažnije, pitanje svih pitanja – vrijedi li sadržaj butelje izdvojenih novaca. Odgovor kao i uvijek ovisi o kutu gledanja. Iz perspektive hedonističke osobe koja se cijela predaje vinskom uživanju, sadržaj nedvojbeno vrijedi svake kune. S čašom ovog vina možete se mirno zavući u svoj topli i mirni kutak te uživati u svakom udisaju i gutljaju guste viskozne tekućine razmazane po usnoj šupljini. Uostalom ovo je cijena nekih od šampanjaca koji će se u ponoć otvarati na novogodišnjim proslavama. Zašto ove godine ne probati nešto drugačije? Sigurno nećete požaliti.

Sretna vam Vinska Godina!