Četvrtak, 09 Svibanj 2013

Dalmacija Wine Expo 2013

Napisala: 
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Dalmacija Wine Expo 2013

Dalmacija Wine Expo 2013 opravdao je epitet najšarmantnijeg vinskog događaja. Ekipa G.E.T. Reporta bila je u Makarskoj; naše komentare i dojmove saznati ćete uskoro, a u međuvremenu, izdvajamo nekoliko zanimljivosti.

Nakon uvodnog događanja u četvrtak 2.svibnja (Vinska škola u hotelu Meteor), nakon Perfect Matcha u petak je pod šatorom na gradskoj makarskoj plaži službeno otvoren četvrti po redu Dalmacija Wine Expo.

U uvodnom govoru jedan od organizatora festivala Zoran Paunović istaknuo je kako je ovogodišnji festival najbolji pregled enološkog bogatstva Dalmacije. To dokazuje i Teatar dalmatinskih sorti, nova podmanifestacija koja je jedinstvena prilika da  se na jednom mjestu posjetiteljima da  uvid u  sveobuhvatni pregled dalmatinskih vina od 30-ak različitih  dalmatinskih sorti. Obraćajući se u ime domaćina, Grada Makarske, manifestaciju je službeno otvorio gradonačelnik Marko Ožić Bebek koji je istaknuo kako će Makarska slijedeće godine s ponosom slaviti jubilej i pohvalio organizatore koji svake godine prirede neko novo iznenađenje. Podršku festivalu dao je i direktor Turističke zajednice Jure Brkan.

DWE13 dobri restoraniDodjela priznanja Dobri restorani 2013, foto: Ivana TG

Nakon presijecanja vrpce i službenog otvorenja četvrtog po redu Dalmacija Wine Expo, jedan od organizatora festivala Saša Špiranec proglasio je 40 najboljih dalmatinskih restorana u izboru „Dobri restorani“, zajedničkog projekta magazina Nedjeljnog Jutarnjeg, Dobra hrana i tvrtke Vinart Saše Špiranca.

Najboljim restoranom u Dalmaciji proglašen je šibenski Pelegrini vlasnika Rudolfa Štefana, koji je ujedno i među četiri najbolja restorana u zemlji. Drugo mjesto osvojila je zadarska Foša dok je treće mjesto zauzela dubrovačka Nautika. Podsjetimo u izboru za najbolji hrvatski restoran, prvo mjesto potvrdio je lanjski pobjednik, zagrebački Bistro Apetit. Pobjede u ostalim kategorijama odnijeli su restoran Waldinger iz Osijeka, Mala Hiža iz Mačkovca i  Batelina iz Banjole. U posebnoj kategoriji Prijatelj vina, restoran koji posebnu pažnju pridaje odnosu prema vinu je Dubravkin put iz Zagreba koji je i prošle godine slavio u ovoj kategoriji.

DWE 2013, Udruga Milan Ožić Mike, foto: Ivana TGDWE 2013, Udruga Milan Ožić Mike, foto: Ivana TG

U Petak 03. Svibnja, u predivnom ambijentu Restorana Riva u Makarskoj, održana je humanitarne večera - 5 idealno odabrana tanjura uz 5 čaša odličnih vina Milanovih prijatelja vinara. Dio prihoda od večere namjenjen je udruzi Milan Ožić Mike, koja je osnovana u spomen na prerano preminulog jednog od suosnivača Dalmacija Wine Expoa Milana Ožića.

DWE 2013, Makarana, foto: Ivana TGDWE 2013, Makarana, foto: Ivana TG

U sklopu ovogodišnjeg Dalmacija Wine Expoa održano je i tradicionalno makarsko natjecanje za najbolju tortu Makaranu. Pobjednica ovogodišnjeg natjecanja, u konkurenciji od ukupno 12 natjecatelja, je Ljubica Zovko, dok su na drugom i trećem mjestu završili Ivana Prodan te hotel Osejava.

DWE 2013, Zoran Milanović, foto: Ivana TGDWE 2013, Zoran Milanović, foto: Ivana TG

Ovogodišnji Dalmacija Wine Expo, kojemu je pokrovitelj predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, posjetio je i predsjednik Vlade, Zoran Milanović u pratnji ministra uprave Arsena Bauka.

Premijer je u pratnji jednog od organizatora festivala Zorana Paunovića kušao nekoliko vina domaćih vinara s kojima je popričao o stanju u hrvatskom vinarstvu te o zaštiti pojedinih sorti, ali i ulozi države u zaštiti istih, spomenuvši probleme oko terana i prošeka.

DWE 2013, Wine Party powered by IndexDWE 2013, Wine Party powered by Index

Wine party powered by Index.hr bio je vrhunac trodnevnih događanja na ovogodišnjem, četvrtom po redu, Dalmacija Wine Expo 2013.

Više od tisuću ljudi okupilo se oko bazena na terasi hotela Dalmacija uživajući u vrhunskim vinima i delicijama koje su pripremili: Restoran Mirakul, Udruga Marendin, Konoba Kalelarga, Restoran Lanterna, Restoran Riva, Restoran Grma, Restoran Jež, Restoran Parangal (Hotel Osejava)

Organizatori također zahvaljuju Hotelima Makarska (na ustupljenom prostoru  hotela Dalmacija) te svim izlagačima koji su darovali vino za gala wine party.

Za glazbeni dio programa bio je zadužen DJ Ante Jakir uz posebnog gosta saksofonista Baucha.

 DWE 2013, novinari i Zlatan Plenković, foto by: Bruno GaberšekDWE 2013, novinari i Zlatan Plenković, foto by: Bruno Gaberšek

No, nije kraj kad kažu da je kraj. Dan nakon zatvaranja ovogodišnjeg Dalmacija Wine Expoa, grupa novinara, u organizaciji Dalmacija Wine Expo i udruge vinara otoka Hvara, posjetila je vinare i vinograde otoka Hvara.

Obišli smo vinarije Tomić, Carić, Plenković i Duboković, a vidjeli smo i 150 godina star vinograd plavca malog, koji je zahvaljujući činjenici da je posađen u pjesku, preživio filokseru.