Može li pizzeria imati ozbiljnu vinsku kartu?
Na organiziranoj prezentaciji za novinare kušane su pizze iz nove ponude te su sljubljene s različitim vinima. Visoka kvaliteta, pristupačne cijene i prije svega, zadovoljan gost, prioriteti su popularne zagrebačke pizzerije Chello, koja se nalazi na adresi Zagorska 18.
popularnost je stekla s deep dish pizzama koje je u prosincu 2011. predstavila hrvatskoj javnosti. Trudeći se nuditi nešto drugačije, kreativni i inovativni vlasnici, Darijan i Glorija Katalinić, uvijek su radili na novim idejama i receptima, koje Darijan, ujedno i glavni pizza majstor Chella, Pizzeria Chellosprovodi u djela, no pomno prilagođava domaćem tržištu, a mnogobrojni zagrebački gurmani to su itekako prepoznali.
U proljeće 2017. Chello ulazi s više noviteta. Prvenstveno se tu radi o dodatnom podizanju kvalitete kroz nove recepte u kojima se koriste visoko kvalitetne namirnice, uglavnom talijanskog porijekla (posebice zero-zero brašno, Polpa rajčice, mozzarella di bufala i druge), ali neke namirnice, kao što su svježe povrće i nešpricani šampinjoni, nabavljaju se u Hrvatskoj.
"Vrhunske namirnice i tanje tijesto nisu pogodne za dostavu, jer hlađenjem gube kvalitetu. Zato nove pizze serviramo isključivo u pizzeriji, na adresi Zagorska 18.", rekao je Darijan Katalinić novinarima na predstavljanju noviteta. "Međutim, svi koji radije pizzu jedu kod kuće, ne trebaju brinuti, dosadašnja ponuda i vrijedni dostavljači i dalje ostaju ovdje. Nova ponuda je, možemo tako reći, nadopuna jelovniku." Na pitanje kako bi okarakterizirao novi dio jelovnika rekao je: "Možemo ga nazvati i proljetni jelovnik, jer ima dosta povrća i svježih namirnica, bogat je okusima i proljetno lepršav."
Glorija Katalinić je idejni kreator koncepta poslovanja, a na prezentaciji je predstavila planove za budućnost Chella.
"Jedan od tih planova je da Chello otvori vrata na novoj lokaciji, gdje će dobiti novu ulogu - bit će mali obiteljski restoran s dječjim igralištem, kutkom za dojilje i drugim zanimljivostima, ali će i dalje zadržati pizze kao osnovni proizvod." Korak prema tom putu je uvođenje vinske karte i deserata već na ovoj, trenutnoj lokaciji, u Zagorskoj 18, kao i uvođenje mogućnosti da se, uz pizzu u dostavi, naruči i butelja vina.
"Gosti su nam najvažniji kriterij i nastojimo ispuniti njihove želje.", dodaje Glorija. "Zato smo i organizirali ovo druženje s novinarima, da vam predstavimo novitete i čujemo vaše mišljenje. Kako nas dvoje sami nemamo mnogo iskustva sa sljubljivanjem pizza i vina, tako smo se za pomoć obratili G.E.T. Reportu."
"Ideja o sljubljivanju pizza i vina kuha se u mojoj glavi već nekoliko godina, još od prvog Pizza kupa koji je G.E.T. Report organizirao u Međimurju, ali smo tek sad našli dovoljno hrabru ekipu da pokrenemo tu priču.", rekao je Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T. i glavni urednik G.E.T. Reporta te objasnio: "Pizza, zapravo, nije fast food, a uz kvalitetne namirnice nije niti loša hrana, takozvani junk food. Kad je to već tako, zašto vinoljupci ne bi uz dobru pizzu uživali u čaši dobrog vina? Tako smo, eto, u Chellu složili malu, ali vrlo kvalitetnu vinsku kartu."
Bitno je da se ne pretjera s cijenama vina, što su u Chellu shvatili pa, primjerice, butelja vrhunske graševine (koja već jest neko vrijeme u ponudi) košta 75 kuna.
Na organiziranoj prezentaciji za novinare poslužen je sljedeći menu:
- Piće dobrodošlice: Maximo Brut pjenušac, Kutjevo d.d.
- Margherita (polpa, mozzarella, mozzarella di bufala, svježi bosiljak, origano)
- + Malvazija Medea
- Veganska (polpa, gauda veganska, mozzarella veganska, artičoke, tikvice, šampinjoni, origano)
- + Chardonnay Medea
- Cinque formaggi (polpa, mozzarella, dimljena ricotta, mozzarella di bufala, dimljeni sir, Grana Padano, rukola, origano)
- + Muškat Dolce anima, Tomaz
- Chello Italiano (polpa, mozzarella di bufala, prosciutto cotto, dimljeni špek, čardaš sir, dimljeni sir, peperoni veneti, origano)
- + Pošip Ježina, Luka Krajančić
- American Deep dish (edamer, mozzarella, mozzarella di bufala, šunka, dimljeni špek, umak šefa kuhinje, origano)
- + Vrhunska graševina, Kutjevo d.d.,
- + Pošip Intrada sur lie, Luka Krajančić
- + Merlot Medea
- - u ovom slijedu je prepušteno gostima da odaberu najbolju kombinaciju
- Desert - kolač s jagodom (krema mascarpone - jogurt, brownie, svježe jagode)
- + Chambre d'Amour, Lionel &Cie (Uvoznik za RH: Vinolicious)
Novinarima su se pizze svidjele. Najboljom pizzom proglasili su Chello Italiano, a i kombinaciju te pizze s pošipom 'Ježina' Luke Krajančića s otoka Korčule, najboljim sljubljivanjem. Isto tako, jako im se svidjela kombinacija Cinque formaggi (pet sireva) + Muškat 'Dolce anima' Klaudija Tomaza iz Istre.
Iskusni vinski kritičar Željko Suhadolnik, glavni urednik časopisa Svijet u čaši, najboljom je pak proglasio kombinaciju Margherita + Malvazija Medea.
Mustafa Topčagić, glavni urednik Fame, iznenadio se činjenicom da se vrhunska Graševina Kutjeva d.d. može fino sljubiti sa skoro svim pizzama.
"Dakle, varijanta sljubljivanja pizza i vina itekako ima budućnost u Hrvatskoj, samo ju treba razvijati. Drago mi je što je to prepoznala baš ekipa pizzerije Chello, koja konstantno isprobava nešto novo i radi na razvoju kvalitete.", zaključio je Tomislav Stiplošek.