Srijeda, 31 Kolovoz 2016

Mexico City - Zagreb: ima neka tajna veza

Napisao:  Foto: Silvija Munda
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Mexico City - Zagreb: ima neka tajna veza

Zagreb - Mexico City... Ne, nije nova avionska linija, mada smo aerodrom iznajmili Francuzima. Postoji neka druga poveznica. To je ovog puta Drago Kurtalj, vinar s Plešivice ; u stvari, njegov novi pjenušac, Kurtalj Rose.

Dakle, 29.08.2016. održana je promocija tog pjenušca u Zagrebu, naravno u Vinskoj Kleti Kurtalj, koja se nalazi u zagrebačkoj Novoj Vesi, a istog dana taj pjenušac je predstavljen je u {tip title="Ciudad de México" content="glavni grad Meksika; poznat i po engleskom nazivu Mexico City"}Ciudad de México{/tip}, na jednom vinskom festivalu. Sudeći po prvim informacijama, Kurtalj kreće u osvajanje Meksika. To je još jedan značajan uspjeh našeg vinarstva, o kojem će pisati, na žalost, mali broj medija. Zašto je to tako; o tome ćemo neki drugi put.

Dakle, Kurtalj Rose... Fini, pomalo cvjetni pjenušac, s 12-ak posto alkohola, bojom potpuno prati svjetske trendove, tako da je boja iznimno blaga. Baza pjenušca je crni pinot uz neke stare plešivičke sorte i baš te stare sorte mu daju "ono nešto", jer Kurtalj Rose je na tržište došao nakon ljeta, ali vjerujte, to vino je pravi zavodnik i produžit će vam ljeto do duboko u jesen. Uobičajeno, neću puno o analitici vina; to će kolege Kozarčanin i Suhadolnik; ja ću samo reći: meni se ovaj Kurtaljev uradak iznimno sviđa. Ugodno, osvježavajuće pjenušavo vino, a opet, ima i tijela i ima svoj karakter, što je meni osobno jako važno, jer danas je relativno lako (to nam omogućuje tehnologija) napraviti fino, ispeglano vino bez mane, ali takva vina nemaju ono nešto što vas oduševi.

Kurtaljeva vina, pritom mislim prvenstveno na Sivi pinot, Kurtalj DRI, Rajnski Rizling ledena berba 2011. pa sada i Kurtalj Rose, možda imaju i pokoju sitnu manu, ali imaju "ono nešto". Neki će reći da je to stvar {tip title="Terroir" content="

(fr. tlo, zemlja, izgovor teroar) izraz kojim se kod vina ističe dobar okus i miris rodnog kraja grožđa u kojem je ono proizvedeno. Iako je osnova riječi za taj vinogradarsko-vinarski termin tlo, terroir obuhvaća i mikroklimatske čimbenike te ekspoziciju, insolaciju i inklinaciju, a u pravilu je neponovljiv, odnosno on je jedinstven - unikatan.

Izvor: Vinopedia

"}terroira{/tip}. Možda, ali takva će se vina tražiti u budućnosti i to uskoro, jer u vinu nije dovoljna samo tehnologija.

Da, moram napomenuti da ovaj rose odlično ide uz {tip title="Plešivički Copnjek" content="

Autohtoni slani prhki kolač pripravljen od sastojaka dostupnih u svakom pravom jaskanskom domu izvorni je plešivički specijalitet. Ime je dobio prema riječi ''copati'' što znači umijesiti vješto i brzo!

Izvor: TZ Grada Jastrebarsko

"}plešivički copanjek{/tip}, koji uvijek možete probati u Kurtaljevoj Kleti u Zagrebu. Već smo pisali o Vinskoj Kleti Kurtalj, ali da ponovimo: svakodnevno fantastična domaća kuhinja, cijene iznimno prihvatljive; preporuka: posebno probati guščju paštetu, takvu nemaju ni mnogi renomirani restorani u gradu. Svaku srijedu u Kleti Kurtalj možete se družiti s vinarom osobno, a srijedom se kuhaju čušpajzi ili ti ga variva... E, to morate probati!

Na kraju, po svemu sudeći, rose pjenušac će za Meksiko; barem većina, a to znači da ćete ga moći probati samo tamo ili u Vinskoj Kleti Kurtalj. Pa eto, gdje vam je bliže ili draže...

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".