Ispiši ovu stranicu
Utorak, 29 Lipanj 2021

Održan 2. Jelsa Wine, olive and heritage festival

Napisao:  G.E.T. Julio Frangen
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Održan 2. Jelsa Wine, olive and heritage festival

Mediteran u čaši, na tanjuru i u povijesnom nasljeđu – pravi je način promocije svega „najbojeg od Hvara“

Turistička zajednica općine Jelse, manifestacijom „Wine, olive & heritage festival“ pokazala je u svojem drugom izdanju važnost promocije domaćih vinara, maslinara i drugih otočnih proizvoda - osmišljeno i ciljano u obliku događanja na otvorenom, za domaću i stranu publiku. Osmijesima, radošću, razdraganošću, na izletima po otoku i druženjem u prelijepo uređenom jelšanskom parku – na promenadi svega „najbojeg od Hvara“ - posjetitelji su pokazali da žele i vole ovakve događaje! 

Ideja vodilja direktorice TZ Općine Jelsa Marije Marjan je staviti u prvi plan otočke proizvode,  pokazati domaćim i stranim turistima važnost otoka Hvara i malih gradića poput Jelse na velikoj karti Mediterana i pozvati i „stare“ i nove goste da dođu i upoznaju raznolikost otoka u što većem broju.   

Održan 2. Jelsa Wine, olive and heritage festival

Festival se sastojao od dnevnih izleta u vinarije, uljare i OPG-ove na području otoka Hvara:  prvi je izlet bio u najdulje mjesto na otoku -  Zastražišće,  posjetitelji su upoznali OPG-ove Ante Mateljan Babić, Grgo Lučić i Kod Kućere. Ostali su izleti bili u najpoznatije hvarske vinarije i uljare s degustacijama: vina Carić, vinarija Ventus, vina Plančić, vina Matković, vinarija Tomić, PZ Svirče, vina Bojanić, vina Bell'Iakov, uljara Božić, OPG Murvica, Ranč Gabelić, OPG Deanović.

Novost u odnosu na prvo izdanje ove manifestacije jest spajanje online s međunarodnim mediteranskim  Festivalom mladih građanki i građana Mediterana -  AJCM (Atelier des Jeunes Citoyens et Citoyennes de la Méditerranée) na kojem je Jelsu kao članicu hrvatskoga kruga FACM (Fondacije građana i građanki Mediterana) predstavila Andrea Bojanić. Na tom je festivalu sudjelovalo 14 zemalja: putem  online radionice „Mediteranski storytelling“ mladi iz svih dijelova Mediterana upoznali su Jelsu kroz povijesni, geografski, mediteranski i eno-gastronomski osvrt. 

Održan 2. Jelsa Wine, olive and heritage festivalVečernji program bio je u središnjem jelšanskom parku: ondje su se predstavili ugostitelji s otoka Hvara uz raznovrsne hvarske specijalitete te prezentacije otočkih proizvoda od lavande, smilja i različitih bilja s otoka Hvara. Kušala su se vina i maslinova ulja, a odaziv je bio izvrstan. Veliku pozornost privukla je Jelšanska gregada koju su, upravo u parku pripremali uživo predstavnici tri restorana -  Nono, Murvica i Davor. Sa svojim ukusnim zalogajima sudjelovali su i restorani: Spizza, Mina Beach Restaurant& lounge, O'mora, Wine bar & Restaurant Artichoke, Konoba Vrisnik, Mojito; Udruga Trim, zadruga Faria, čokolaterija Gamulin, OPG Eva Marija Ćurin, srednja škola Hvar – podružnica Jelsa, slastičari. 

U nedjelju, 27.6. ovogodišnji je festival zatvorio vrata na poseban način - promocijom knjige pjesama na dijalektu „Ča mõre mőre“ hvarske pjesnikinje Nele Vrkljan, na Trgu Sv. Ivana.

Ljeto je počelo na najbolji mogući način, a nastavlja se mnogim događajima s kojima će se obilježiti 110 godina organiziranog turizma u Jelsi, a možete ih pratiti na stranici www.tzjelsa.hr  i  - priključiti se. Dobro došli!
TZO Jelsa, Trg Tome Gamulina 1, 21465 Jelsa,  otok Hvar,  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.      

 

 

Srodni sadržaj (po oznakama)