Ponedjeljak, 29 Travanj 2019

Sva lica Vina Laguna

Napisao:  Silvija Munda
(Reading time: 11 - 22 minutes)
Sva lica Vina Laguna

Poreč i Poreština

Uljuljan u mediteransku klimu, Poreč je idealno mjesto za boravak tijekom cijele godine. Godišnja doba se nižu kao i mogućnosti zabave i razonode... Oduševit će vas duge staze uz samo more stvorene za šetnje, uređene biciklističke staze kroz netaknutu prirodu, tradicionalna istarska kuhinja u ponudi domaćina, nove moderne interpretacije lokalnih jela za ljubitelje slow fooda, odlična vina i maslinova ulja svjetske kvalitete, prirodne ljepote, očuvana kulturna baština... Sve je to samo dio ponude Poreča i njegove okolice.

S brojnim hotelima, kampovima i bogatom ponudom privatnog smještaja, TZ Grada Poreča pohvalila se da je Poreč u 2018. godini premašio brojku od tri milijuna noćenja, što je stvarno izuzetan rezultat. Prema vrsti smještaja najveći udio u ostvarenim noćenjima ostvaruje hotelski smještaj. U 2018. godini najbrojniji su bili strani gosti iz Njemačke (28%), potom iz Austrije, Slovenije, Italije, Ujedinjene Kraljevine, Nizozemske, Rusije i gosti iz Hrvatske (4%).

Gledajući statistike po mjesecima, povećanje turističkog prometa u pred i posezoni zasigurno dokazuje da Poreč postaje destinacija koja je interesantna gostima izvan ljetnih mjeseci i da postoji potencijal pa TZ Grada Poreča zbog toga značajniji dio promocije i aktivnosti fokusira upravo na ova razdoblja.

Nemoguće za obuhvatiti sve jednom posjetom, nastojali smo prikazati, u suradnji s Agrolagunom, TZ Poreča i porečkim restoranima, bar nagovještaj onoga što Poreč i njegova okolica mogu ponuditi.

Agrolaguna

Agrolaguna je velika tvrtka koja u mnogočemu podsjeća na male obiteljske priče.

Njihovo se poslovanje odvija u više proizvodnih cjelina: vinogradarstvu, maslinarstvu i stočarstvu, na 1200 ha obrađenih površina, od čega najveći dio čine vinogradi, maslinici i travnate površine. U Agrolaguni su svjesni da su kvaliteta i sljedivost sirovina i proces njihove prerade podjednako važni u kreiranju proizvoda, jednako kao i ljudi koji u toj kreaciji sudjeluju pa kontinuirano ulažu u nasade, suvremenu opremu i znanje i radno okruženje zaposlenika.

Svi proizvodi Agrolagune su regionalno izuzetno poznati brendovi čija snaga izvire iz regionalnih specifičnosti. Njihova Vina Laguna, sirevi Špin i ekstra djevičanska maslinova ulja Ol Istria, redom su proizvodi snažnog regionalnog karaktera.

Nedavno smo u Vinskim razgovorima, u zagrebačkom Procaffeu prezentirali njihova vina premium kvalitete, od kojih su neka tek došla na tržište, a neka još čekaju svoj trenutak. Sada smo novinarima željeli pokazati "komercijalni" dio Agrolagune, kroz koje su nas provele Mia Vukdragović i Martina Klarić iz odjela marketinga.

Vinograd Funtana

Putovanje smo započeli pićem dobrodošlice na njihovom vidikovcu u vinogradu Funtana, koji ima 200 ha u komadu; vrlo je impresivan za vidjeti. Naravno, popiti čašu vina gledajući vinograd iz kojeg je to vino došlo, uvijek je poseban doživljaj.

Vinograd Funtana

Dočekali su nas s pjenušcem Perla Rose i jagodama, a na stolu je bila selekcija sireva Špin i džemovi Dida Boža.

Dida Boža je hrvatski brend koji se bavi proizvodnjom i distribucijom ekoloških džemova i namaza vrhunske kvalitete. Proizvodi sadrže visok udio voća (70-85%) i pripremani su prema tradicionalnoj dalmatinskoj recepturi. Sama priča i proizvodi su nastali iz vlasnikove ljubavi prema prirodi, koju mu je prenio njegov Dida Boža i po kojem je brend i dobio ime.

selekcija sireva Špin i džemovi Dida Boža

Kroz suradnju istarskih sireva Špin i Dida Bože, ovi brendovi žele upoznati svoje kupce s novim okusima koje još do sada nisu doživjeli. Ta kombinacija sira i džema pokazala se kao iznimno dobra. Naime, džemovi i sirevi organoleptički se međusobno "podižu" i daju neke sasvim nove okuse, a Perla Rose sve to jako dobro prati.

Uz Miju i Martinu, ovdje su s nama u društvu bili direktor poljoprivrede Dario Paulišić i direktor vinarstva i proizvodnje Milan Budinski.

U razgovoru s Milanom Budinskim se možda i najviše vidi ona sličnost Agrolagune s malim, obiteljskim pričama. On uživa u "igri" zvanoj vinarstvo, vidi izazov u izgradnji piramide vina - od svježih, svakidašnjih vina do iznimnih, kompleksnih vina za znalce, kakve nam je predstavio na Vinskim razgovorima – a sve po pristupačnim cijenama. Milan vjeruje da Vina Laguna mogu postati predvodnici hrvatskoga vinarstva na domaćem i inozemnom tržištu.

direktor vinarstva i proizvodnje Agrolagune, Milan Budinskidirektor vinarstva i proizvodnje Agrolagune, Milan Budinski

Ljubav prema svojem poslu ne skriva ni Dario Paulišić.

"Od svih 600 ha vinograda, koliko ih Agrolaguna ima, ja sam vjerojatno posadio 450", kaže Dario. U tim vinogradima uzgajaju domaće sorte - istarsku malvaziju, teran i borgonju, i poznate svjetske sorte - chardonnay, sivi i bijeli pinot, cabernet sauvignon, merlot, muškat žuti i muškat ružu.

Direktor poljoprivrede Agrolagune, Dario Paulišić Direktor poljoprivrede Agrolagune, Dario Paulišić

Nastavljamo putovanje panoramskom vožnjom kroz vinograd Funtana i tek tada shvaćamo koliko je zapravo velik.

Restoran L'Artigiano, Poreč

Naša sljedeća stanica je restoran L'Artigiano, smješten u zgradi Obrtničke komore u Poreču. Otvoren je 2007. i odmah se orijentirao prema domaćim gostima, obrtnicima, vikend gostima i strancima koji su u vlasništvu kuća na širem području Poreštine. Radi puno i s turističkim agencijama. U ponudi su istarska i druga mediteranska jela te kolači i torte koje sami peku.

"Zadovoljni smo rezultatima našeg rada, a daljnji napredak u poslovanju vidimo u proširenju ponude doručaka za goste susjednih kuća za odmor i apartmana te gostiju prolaznika.", kaže nam vlasnik, Marino Milokanović.

Marino Milokanović, Restoran L'Artigiano, PorečMarino Milokanović, Restoran L'Artigiano, Poreč

Naš cilj je bio provjeriti kako se vina Lagune slažu s jelima restorana koji kuha svakodnevnu istarsku hranu, a u principu su mu najveći posao poslovni ručkovi.

Menu je bio sljedeći:

 • Pljukanci na istarski + Malvazija
 • Tagliata od ramsteka s julienne povrćem i kuhanom brokulom; Mijesana sezonska salata + Festigia Cabernet Sauvignon
 • Domaća topla štrudla od jabuka s kuglicom sladoleda od vanilije + Muškat žuti

Vina i jela su se odlično slagala; za ništa ne možemo reći da nije pasalo, tako da možemo zaključiti da ponuđena vina mogu biti svakodnevna, dnevna vina.

Ipak, posebno ćemo izdvojiti desert, štrudlu, koja se izuzetno dobro sljubila s muškatom žutim.

Domaća topla štrudla od jabuka s kuglicom sladoleda od vanilije + Muškat žutiDomaća topla štrudla od jabuka s kuglicom sladoleda od vanilije + Muškat žuti

Hotel Poreč

Nakon ručka, smjestili smo se u hotel Poreč. To je hotel s tri zvjezdice, otvoren cijelu godinu, a smješten direktno uz Marinu grada Poreča, svega 3 min hoda do centra grada ili gradske plaže. Hotel odiše prijateljskom atmosferom; ne samo uređenjem interijera, nego i toplom ljubaznošću osoblja. Sobe Hotela Poreč su udobne, moderno uređene i opremljene i imaju balkon. Hotel ima parkiralište, ali i garažu za motore i bicikle, dok gosti koji dolaze avionom mogu rezervirati prijevoz od zračne luke do hotela i natrag. Oni koji vole putovati sa svojim kućnim ljubimcima rado će znati da su tamo rado viđeni gosti.

Stancija Špin, Tar

Večera je bila dogovorena u konobi Stancija Špin. Ova konoba je najbolji podsjetnik na dobre stare oštarije kakve se rijetko mogu pronaći na istarskim putovima. Nalazi se praktički u sklopu Agrolagunine sirane Špin pa je ujedno glavna točka Ceste sira koja na zabavan, neposredan i edukativan način širi priču o istarskom siru, pravom tradicijskom proizvodu i kralju trpeze zelene Istre.

Konoba je do nedavno bila u sastavu Agrolagune, ali je uprava odlučila dati ju u najam. Preuzeo ju je Mario Krajina, bivši djelatnik turizma ove tvrtke pa je tako povezanost s Agrolagunom i dalje vrlo velika.

Mario Krajina i pjenušac dobrodošliceMario Krajina i pjenušac dobrodošlice

Stancija Špin je u osnovi tradicijska oštarija, ali samo u osnovi. Njezina kuhinja, prijem gostiju, način posluge i cijela njena turistička priča dignuta je na višu razinu, tako da možemo reći da je to danas tradicionalna, ali moderna oštarija, koja će gostima pružiti izvanserijski gastronomski užitak.

Uz piće dobrodošlice, Blanc de Moi Brut, vintage pjenušac rađen klasičnom metodom, ovdje su nas dočekali Mario Krajina, Mia Vukdragović i Martina Klarić te glavni tehnolog sirane Špin Krunoslav Salaj i enolog Agrolagune Daniel Božac.

Mario Krajina, Mia Vukdragović, Daniel Božac, Martina Klarić, Krunoslav SalajMario Krajina, Mia Vukdragović, Daniel Božac, Martina Klarić, Krunoslav Salaj

Kao predjelo večere, poslužene su plate sa selekcijom sireva sirane Špin. Sireve i priču o sirani predstavio nam je Krunoslav Salaj.

Agrolaguna je osamdesetih godina prošlog stoljeća započela s uzgojem ovaca radi proizvodnje i prerade mlijeka u vlastitoj maloj sirani. U početku je sirana prerađivala isključivo ovčje mlijeko s vlastite farme i proizvodila 10-ak tona sira godišnje. Zatim je pokrenut otkup ovčjeg i kravljeg mlijeka od kooperanata iz Istre, a danas sirana od punomasnog pasteriziranog mlijeka bez dodanih konzervansa, na tradicionalan način izrađuje 350 tona sira i 100 tona skute godišnje.

Plata Špin (svi sirevi Agrolagune) + RosePlata Špin (svi sirevi Agrolagune)Plata Špin (svi sirevi Agrolagune) + RosePlata Špin (svi sirevi Agrolagune) + Rose

Baznu linija sireva Šin čine: Istarski kravlji sir Špin, Istarski ovčji sir Špin, Istarski miješani sir Špin, Mladi istarski sir. Oplemenjivanjem ovih sireva nastala je specijalna linija, koju čine: Istarski kravlji sir u teranu Špin, Istarski kravlji sir s tartufima Špin (Istarski sir s tartufima u pčelinjem vosku ), Gran Istriano ( Gran Istriano u dropu ), Istarski sir s maslinama Špin, Istarski sir u muškatu ruža.

Dakle, menu je izgledao ovako:

 • Plata Špin (svi sirevi Agrolagune) + Rose
 • Fuži sa šparogama i pršutom + Festigia Malvazija
 • Pljukanci s radičem i kobasicama + Festigia Malvazija
 • Obrazi od boškarina u teranu + Festigia Merlot
 • Janjac u teći s mediteranskim biljem + Festigia Merlot
 • Pjenica od skute sa šumskim voćem + Festigia Muškat ruža

Festigia Malvazija i Festigia Merlot / Jeroboam boce Festigia Malvazija i Festigia Merlot / Jeroboam boce Treba posebno naglasiti da su Festigia Malvazija i Merlot bile iz Jeroboam boca (3 L), koje ipak daju dodatnu kvalitetu vinu, što se i osjetilo. Inače, Jeroboam boce se nalaze standardno u njihovoj ponudi, tako da ih uvijek možete naručiti za svoj stol, a ono što je bitno za istaknuti - cjenovno su prihvatljive.

Iz menija ćemo izdvojiti dva jela koja su nam se posebno svidjela.

Prvo je su pljukanci s radičem i kobasicama.

Pljukanci s radičem i kobasicama (lijevo) + Festigia MalvazijaPljukanci s radičem i kobasicama (lijevo) + Festigia Malvazija

Odlično jelo, fino izbalansirano, ne prejako u okusu, (mada se to po namirnicama možda čini). I da, mi smo ga imali kao predjelo, ali može sasvim komotno funkcionirati kao glavno jelo. Uz njega smo pili Festigia Malvaziju.

Drugo jelo su obrazi od boškarina u teranu. Način na koji obraze pripremaju u Stanciji Špin je fantastičan. Da, vjerojatno ulogu igra kvaliteta namirnica, jer na Stanciji su sve namirnice vrhunske pa tako i obrazi.

Obrazi od boškarina u teranu (lijevo) + Festigia MerlotObrazi od boškarina u teranu (lijevo) + Festigia Merlot

Meso je izuzetno dobro pripremljeno, bez ikakvih žilica, hrskavica ili bilo čega što bi vam smetalo. Očito je dugotrajno rađeno na laganoj temperaturi; meso je postalo mekano, nježno i podatno... Fenomenalno začinjeno i mogao bih komotno reći - vrlo blizu savršenstva. Obrazine smo jeli na još mnogo mjesta, ali jedine koje su mi se svidjele kao ove u Špinu, bile su one koje nam je pripremio veliki majstor Rudolf Štefan u svojem Pelegriniju. Dakle, to govori samo za sebe...

Uz to jelo smo pili Festigiu Merlot.

Vina Laguna i ovom su se prilikom pokazala odličnima, bez problema su se nosila s tradicionalnim jelima koja koketiraju s vrhunskom kuhinjom i zajedno s njima tvorile nove, vrlo ugodne organoleptičke senzacije.

Nakon ovako "napornog" gastronomskog dana, svima nam se krevet činio kao najbolji prijatelj, a sutra... Sutra je novi dan.

Restoran Divino, Poreč

Nakon doručka i lagane šetnje uz more, koja nam je "Gle čuda!", otvorila apetit, stigli smo do naše sljedeće stanice, a to je Divino, restoran koji već niz godina u centru staroga grada, nekoliko metara od mora, na jednoj od najljepših istarskih terasa nudi pregršt specijaliteta... To je obiteljski restoran koji teži visokoj kuhinji ili kako to danas običavamo reći, "fine diningu"; nudi moderna mediteranska, ali i tradicionalna istarska jela, prikazana na tanjuru s ljubavlju i strašću.

Eduard i Emanuel Deković, Restoran Divino, Poreč Eduard i Emanuel Deković, Restoran Divino, Poreč

Restoran je vrlo lijepo uređen, a ono što posebno želim naglasiti, prije nego što krenemo o kuhinji, to je fantastična selekcija konjaka, viskija i rakija koje ćete naći u ponudi Divina.

Meni je bio sljedeći:

 • Pozdrav iz kuhinje - svježi kravlji sir s crnim tartufom i glaziranim lukom
 • Carpaccio divlje orade, kombu, umibudo, emulzija maslinovog ulja, limuna, naranče i meda + Perla Rose
 • Poširano prepeličje jaje, krema crnih tartufa, divlje istarske šparoge + Castellblanc Festigia 2017
 • Juneći obraz u crnom vinu, kruška, pinjoli, cvjetača + Castello Festigia 2015

Iz ovog menija izdvojit ćemo kremu od crnih tartufa s poširanim prepeličjim jajem i divljim istarskim šparogama. Kremu bi teksturom mogli čak okarakterizirati kao gustu juhu.

Poširano prepeličje jaje, krema crnih tartufa, divlje istarske šparoge + Castellblanc Festigia 2017Poširano prepeličje jaje, krema crnih tartufa, divlje istarske šparoge + Castellblanc Festigia 2017

Dakle... Jelo koje je stvarno savršeno! Fantastična krema od tartufa, količinom tartufa pogođena da njihov okus ne preuzima cijelo jelo, ali nedvojbeno znate što jedete i koja je namirnica u pitanju. Vrlo dobro ukomponirane šparoge, ni prekuhane ni pretvrde, koje podižu ovo jelo i daju mu zelenu notu i svježinu. I naravno, na kraju, poširano prepeličje jaje (mora biti prepeličje, jer bi kokošje bilo preveliko za ovakvo jelo) koje daje fantastičnu kremoznost jelu. I da, ako mene pitate, isplati se potegnuti iz Zagreba do Poreča i doći u Divino probati njihovu kremu od crnog tartufa.

Uz ovo jelo pili smo vino Castellblanc Festigia 2017

U Divinu su nam Agrolagunina vina pokazala da itekako mogu pratiti modernu fine dining kuhinju.

Maslinik Červar

Nakon toga, krenuli smo do maslinika jer naravno, masline i maslinova ulja, uz vino i sireve, čine "sveto trojstvo" Agrolagune.

Maslinik ČervarMaslinik Červarpiknik uz masline, Maslinik Červarpiknik uz masline, Maslinik Červar

Tamo su nam priredili piknik uz masline, a kušali smo selekciju njihovih ekstra djevičanskih maslinovih ulja i istarsku mladu skutu uz džemove Dida Boža i mogu vam reći da je to kombinacija koja može biti savršen desert.

istarska mlada skuta i džemovi Dida Božaistarska mlada skuta i džemovi Dida Božaistarska mlada skuta, džemovi Dida Boža i ekstra djevičanska maslinova ulja Ol Istriaistarska mlada skuta, džemovi Dida Boža i ekstra djevičanska maslinova ulja Ol Istria

Skuta i džemovi daju odličnu kombinaciju nježnosti i slatkoće; nešto vrlo jednostavno za pripremiti, ali zato fantastično, a onda završni tač maslinovog ulja, daje kombinaciji posebna organoleptička svojstva. E sad... Pitate se, naravno, koje ulje odabrati. Meni se u toj kombinaciji posebno svidio leccino; ascolana mi je bila malo preblaga, a bjelica preintenzivna. Ali ipak, odgovor na pitanje "Koje ulje?" ovisi od vas samih; to vrlo subjektivna stvar.

ekstra djevičanska maslinova ulja Ol Istriaekstra djevičanska maslinova ulja Ol Istria

Dok smo uživali u pikniku, g. Dario Paulišić, direktor poljoprivrede, objasnio nam je da na ukupno 220 hektara maslinika smještenih na pet lokacija uz more (Lanterna, Červar, Larun, Veli Maj i Zelena Laguna) masline zriju na 65000 stabala, a godišnje se prosječno ubere više od 1000 tona ploda. Sorte maslina od kojih se radi ekstra djevičansko maslinovo ulje Ol Istria su leccino, istarska bjelica, ascolana, pendolino i picholine, a u uljari se proizvodi i izvanredno maslinovo ulje od mješavine sorti, Ol Istria Selection.

Restoran Istra, Poreč

Angelo i Marina PetrettiAngelo i Marina Petretti

Završna stanica našeg putovanja, bila je konoba - restoran Istra u centru Poreča.

Restoran Istra otvoren je daleke 1967. godine, među prvima i do danas jedinim opstalima u Poreču iz tog vremena, u vlasništvu treće generacije obitelji. Angelo Petretti i danas njeguje očevu i djedovu viziju - tradicionalnu domaću kuhinju ribljih i mesnih jela. Posebno se njeguju stari istarski riblji specijaliteti, jela domaće istarske kuhinje, tjestenina i njoki iz vlastite domaće proizvodnje, širok izbor ribljih predjela i oživljavanje starih, skoro izgubljenih recepata. Dakle, tradicija, tradicija i samo tradicija.

Menu koji nam je poslužen je sjedeći:

 • Domaće hladno predjelo s varijacijama starih ribljih specijaliteta - marinirane tune, sardela u savoru, domaćih slanih sardona (inćuna), paštete od tune i salate od mekušaca + CastellBlanc 2017
 • Glavno jelo - istarska riblja peka, mješavina ribe iz domaćeg ulova, lignji i škampi, u kombinaciji s krumpirom i povrćem + Malvazija Festigia Riserva Vižinada
 • Desert - palačinke sa sladoledom od tartufa u umaku od brusnice.

Naravno, izdvojit ćemo peku; apsolutno fenomenalnu... Dakle, nema tu nikakvih tajni, posebnih priprema, skrivenih tehnologija... Namirnica mora biti svježa i prvoklasna, peku morate začiniti najbolje što znate i umijete, servirati s ljubavlju i dobit ćete jelo s kojim, u pravilu ne možete promašiti. Dakle, stvarno jako, jako dobro.

istarska riblja peka, mješavina ribe iz domaćeg ulova, lignji i škampi, u kombinaciji s krumpirom i povrćem istarska riblja peka, mješavina ribe iz domaćeg ulova, lignji i škampi, u kombinaciji s krumpirom i povrćem

Naša jedina zamjerka je u tome što tu količinu ribe, krumpira, školjaka i škampa, koju oni tretiraju kao porciju za dvoje, dvoje ljudi ne može pojesti - treba vam treći kao pomoć. Ali tako je to uvijek u tradicionalnim konobama - "od viška glava ne boli".

Uz peku smo pili Malvazija Festigia Riserva Vižinada, koja se sasvim lijepo nosi s ovom jako dobrom pekom.

Dakle, ovo press putovanje bilo je svojevrsni eksperiment upoznavanja Agrolaguninih vina u različitim uvjetima s različitim jelima. Rekao bih kako su njihova vina pokazala da se mogu lijepo spariti sa sofisticiranim jelima poput kreme od crnih tartufa s prepeličjim jajima, ali i da dobro pašu uz riblju peku. O njihovim maslinovim uljima ne treba trošiti riječi, ipak su oni iz Istre, koja je najbolja svjetska maslinarska regija. Ipak, valja izdvojiti ulje Ol Istria Selection. Sirevi... Odlični! Što drugo reći..?

I ostaje moj mali žal što Agrolaguna ne posvećuje više pažnje turizmu, jer s ovakvim lokacijama, proizvodima i svime što oni mogu pružiti, bili bi izuzetno zanimljiv turistički proizvod.

 

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".