Ispiši ovu stranicu
Petak, 03 Prosinac 2021

Inovativna rješenja za kvalitetniji život slijepih osoba – od govornog termometra do košarkaške lopte sa zvoncem

Napisao:  G.E.T.
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Inovativna rješenja za kvalitetniji život slijepih osoba – od govornog termometra do košarkaške lopte sa zvoncem

 

S ciljem postizanja punog i jednakog uživanja svih ljudskih prava i potpune integracije u društvo, svijet već gotovo trideset godina svakog 3. prosinca obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Razvijanje društva u kojem se poštuje svaka osoba, potiče uvažavanje i solidarnost bliže je nego se čini - dovoljno je da se potrudimo pronaći sličnosti, a ne razlike i da se prisjetimo da biti različit nikako ne znači biti manje vrijedan.

Govorne funkcije svakodnevnih uređaja

Govorni satovi prilagođeni su potrebama slijepih i slabovidnih osoba na način da imaju veliki zaslon na kojem uvećanim fontom piše vrijeme i mogućnost da se aktivira izgovor vremena i datuma. Postoje mnogi drugi govorni predmeti koji slijepim i slabovidnim osobama omogućavaju svakodnevne aktivnosti i brigu o sebi – govorni tlakomjeri, toplomjeri, vage, mobiteli, prepoznavači boja, obilježivači predmeta pa i aparatići za očitavanje glukoze iz krvi s govornim modulom.

Omiljene knjige, časopisi i sve što treba čitati – uz pomoć brajice ili Brailleova pisma

Brajica ili Brailleovo pismo reljefno je točkasto pismo koje se čita prstima, a zapravo se radi o sustavu čitanja i pisanja za slijepe i slabovidne osobe koji sa šest točkica položenih u raznim kombinacijama stvaraju 63 osnovna znaka i razmak.

Odjeća u omiljenim bojama - zašto ne?

Postoje uređaji koji slijepim osobama otkrivaju boje odjeće. Takvi uređaji imaju skener koji očitava i izgovara boju predmeta. Osim ovakvih uređaja koji osim boja otkrivaju i je li okolina osvijetljena ili mračna, slijepe se i slabovidne osobe mogu koristiti i obilježivačima (gumbima različitih oblika) pomoću kojih prepoznaju boju odjeće. Primjerice trokut može označavati žutu, krug plavu i slično. Dakle, ako ne vidiš, ne znači da ne „vidiš“ boje – što znači mnogo za one koji su spretni u šivanju. Naime, postoje posebne igle za šivanje za slijepe osobe (od običnih se razlikuju po tome što imaju dvije ušice, ne jednu) kao i prilagođeni uvođač konca.

Abeceda komunikacije

Kulinarstvo - i hobi i profesija

Kada je riječ o snalaženju u kuhinji, postoji veliki izbor raznih prilagođenih uređaja pomoću kojih slijepe i slabovidne osobe mogu biti masterchefovi.  Govorni termometri, kuhinjske vage, brojač vremena, indikator razine tekućine pa i posebna žlica za odvajanje bjelanjaka. Sve što treba za savršeni obrok – slatki ili slani.