Ispiši ovu stranicu
Petak, 04 Prosinac 2020

Split Gourmet Expo 2020 - Vranjičanin Dragutin Mandić prvak Kupa Bisera mora

Napisao:  G.E.T. ŠKMER
(Reading time: 3 - 5 minutes)
Split Gourmet Expo 2020 - Vranjičanin Dragutin Mandić prvak Kupa Bisera mora

Završnog dana Split Gourmet Expoa, u petak 4. prosinca, održan je kup Bisera mora gdje se četvero talentiranih kuhara i najbolje rangiranih u prethodnom krugu natjecanja, borilo u black boxu – kuhanju namirnica dodijeljenih im pred sam početak.

Pobijedio je Vranjičanin Dragutin Mandić (22), dvostruki juniorski pobjednik Bisera Mora 2018. i 2019. godine, koji se ovaj put po prvi put okušao u kategoriji seniora i oduševio žiri u sastavu Hrvoje Zirojević, Nikša Ivičević, Marija Lulić i Željko Neven Bremec; iskusni chefovi i međunarodni suci.

U finalu Bisera mora pored njega bio je i Karlo Fantini, koji se u izlučnom dijelu natjecanju nadmetao u čak sedam kategorija i uskoro će postati chef dalmatinskog restorana Split u Slovačkoj.

Finalisti Bisera mora na Split Gourmet Expo 2020

Bio je tu i Josip Vrsalović, mladi brački chef splitskog hotela Park, inače majstor specijaliteta od janjetine koji je osmislio vitalac burger – drevnu bračku pastirsku deliciju u suvremenoj verziji, te Vladimir Visković, daroviti sous-chef u restoranu Puž Bluesun hotela Berulia iz Brela koji kuha uz chefa Gorana Staničića, omiljenog kuhara ruske šahovske legende Garija Kasparova.

"Finalistima su pred sam početak završnog natjecanja date namirnice od kojih je trebalo napraviti toplo predjelo, glavno jelo i desert u sat i pol vremena, dakako, nisu imali pojma što će dobiti. Za predjelo mogli su odabrati palentu, rižu ili neku od tjestenina, sipu, kozice, morski plodove, svježe kvarnerske škampe. U glavnom jelu središnja je namirnica bila tuna koju su trebali poslužiti u kakvom umaku te osmisliti atraktivne dodatke, a za desert su imali priliku, osim domaćih sireva koristiti kojekakve plodove i premium austrijska QimiQ vrhnja koja su u svijetu nagrađena dvama Food Oscarima. U kuharskom svijetu na natjecanje svaki natjecatelj dolazi sa zlatnom medaljom, a zadatak žirija je da im skida poene prateći ono što su pokazali, odnosno "smanjili" u izvedbi s obzirom na standarde. Pobjednik je u prvom natjecanju jučer bio konstantan osvojivši dva zlata i jedno srebro za jela koja ga su ga kvalificirala. Predjelo danas mu je bilo iznad očekivanja, nešto je pao u pripremi glavnog jela, no desert mu je bio izvrstan i to ga je vinulo u pobjedu" – pojasnio je Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a i ocjenjivačkog suda Kupa Bisera mora.

Dragutin Mandić je kazao kako su black boxu dočekali ih dalmatinske namirnice s kojima se inače susreće redovito u svom poslu. Za predjelo radio je fettuccine s plodovima mora u crvenom umaku, marinirana tuna na žaru u demiglaceu s rimskim njokom bilo je glavno jelo, a za desert napravio je panacottu s tonka mahunama u umaku od šumskog voća i dalmatinske višnje. 

Split Gourmet Expo 2020

"Oni koji budu zamjerili da sam dobio Biser mora u ovim uvjetima pandemije i u smanjenom broju natjecatelja, to će biti njihov problem, uvjeti su bili vrlo teški. Možemo se opet naći nas 300 i natjecati, ja sam s Biserom mora za sada gotov, a ako se vratim ponovo natjecanju na ovoj manifestaciji, mislim da će to biti u timskim kategorijama" – odlučan je bio Mandić koji je nagradu preuzeo u društvo svoje sedmomjesečne kćerkice Katica, najmlađe članice ŠKMER-a.

Split Gourmet Expo 2020 - Željko Neven Bremec, Dragutin i Katica Mandić

Namirnice za natjecanje osigurala je Hrvatska gospodarska komora. Radilo se o delicijama koje nose znakove kvalitete HGK

"Ovim promoviramo i naglašavamo značaj izvornih i kvalitetnih domaćih proizvoda, posebno onih koji nose naše znakove kvalitete. Upravo je vrijeme u kojem živimo osvijestilo važnost domaćih proizvoda i njihove promocije putem akcije "Kupujmo hrvatsko" koju je HGK pokrenula prije dvadeset godina. Naime, poticanjem odabira i kupnje hrvatskih proizvoda postižu se dalekosežni benefiti za naše cjelokupno gospodarstvo, pa time i turizam" – poručio je Joze Tomaš, predsjednik HGK - Županijske komore Split.

Na završetku festivala koji je ove godine objedinio natjecateljske kategorije ŠKMER-ovih natjecanja 6. Grand Gourmeta i 15. Bisera mora, odnosno nadmetanja konobara, barmena, kuhara i pizzaiola u okviru gradske manifestacije Advent u Splitu, direktorica TZG Splita Alijana Vukušić najavila je kako se može očekivati na proljeće nastavak ove manifestacije s događanjima koja su izostala zbog koronavirusa.

"Ovih blagdana, oslanjajući se na čarobnu moć Božića, nadamo da će nedaće ostati po strani, a u skladu s time održan je i Festival Split Gourmet Expo u kojem je mnogobrojna publika iz svih dijelova svijeta uživala putem prijenosa uživo live streamom. Zbog odgovornosti prema zdravlju svih sudionika i posjetitelja, već tradicionalna Split Gourmet Expo gastro izložba splitskih restorana, konoba i hotela koja se organizira u sklopu manifestacije uz podršku Turističke zajednice grada Splita, premještena je na proljeće 2021. godine. Upravo zbog odgovornosti prema cjelokupnoj sigurnosti koju osim organizatora dijele sudionici i posjetitelji Gourmet Expoa i Adventa u Splitu, dvočlani tim najboljih hrvatskih flair barmena, Kristijan Briješki i Dragan Repac pod umjetničkim imenom BarLevels, svoj ovogodišnji performans u okviru natjecateljskih kategorija Grand Gourmeta premjestit će također na sljedeću godinu” - istaknula je Vukušić.

KUP BISERA MORA 2020 - Rezultati:

Pobjednik: Dragutin Mandić
ostali finalisti: Josip Vrsalović, Karlo Fantini, Vladimir Visković.

Plasman po kategorijama:

U pojedinačnim kategorijama Bisera mora

Deserti:
Antonija Nikolić – zlato
Karlo Fantini – Srebro
Dario Rajčić – bronca
Biljana Vučković – bronca
Petkana Sindik – bronca

Split Gourmet Expo 2020 - Antonija Nikolić

Vege:
Karlo Fantini – srebro
Toni Tralić – zlato

Tjestenina:
Karlo Fantini – zlato

Moderno jelo:
Karlo Fantini- bronca
Toni Tralić – srebro

Janjetina:
Josip Vrsalović – zlato
Drago Mandić – srebro

Piletina:
Dario Rajčić – srebro
Karlo Fantini – srebro
Vladimir Visković – srebro

 

 

Srodni sadržaj (po oznakama)