Ispiši ovu stranicu
Utorak, 16 Lipanj 2020

Aura - mala tvornica čarobnih kapljica i zalogaja

Napisao:  Rene Karaman; Silvija Munda
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Aura - mala tvornica čarobnih kapljica i zalogaja

U do savršenstva pomnom izabranim detaljima uređenom interijeru i vrtu prizemlja stare kamene zgrade u Buzetu, carstvo je proizvodnje, znanosti i strasti izrade destiliranih alkoholnih pića po starim istarskim recepturama uz neizbježan dašak modernog - Destilerija Aura.

Tvrtka Aura bavi se proizvodnjom ekskluzivnih istarskih tradicionalnih proizvoda poput rakija i džemova. Sve što u ovoj maloj tvornici čarobnih kapljica i zalogaja nastaje, proizvedeno je od samoniklog ljekovitog bilja i divljeg voća ubranog u ekološki čistom okolišu na padinama Ćićarije.

destilerija Aura

Kako nam ambiciozni i kreativni vlasnik Mišel Sirotić kaže, cijela priča započela je od proizvodnje za vlastite potrebe. Obiteljska tradicija proizvodnje istarskih rakija prerasla je u uspješnu obiteljsku tvrtku kojoj je na prvom mjestu kvaliteta svakog proizvoda. Beskompromisno mora biti točno onakva kakvu su postizale istarske bake u svojim konobama, bez ikakvih konzervansa i umjetnih sastojaka, uz najvažnije začine - ljubav i strast. Savršen je to recept za čuvanje autohtonih mirisa i okusa.

Ovdje ćete zaista naći posebne tradicionalne delicije, usavršene kreativnim dodirom modernog i neobičnog, ali dobro promišljenog i u proizvodnju implementiranog znanja i vrijednog rada.

destilerija Aura

Na policama rustikalno, zanimljivo i dinamično antiknim komadima uređenog interijera naći ćete rakije koje odležavaju do tri godine: pola godine na maceraciji, a nakon toga se talože te pretaču kroz sljedeće dvije i pol godine i do šest puta kako bi se na prirodan način izgubio talog.

Ako ste ljubitelj dobre kapljice, imat ćete ovdje što kušati!

Izvrsno je što posjetitelji, uz kušanje, u Auri imaju priliku vidjeti čitav proces nastanka onoga što im je upravo u čaši - od fermentacije, destilacije u bakrenom kotlu, maceracije, odležavanja rakija - pa do punjenja i pakiranja.

destilerija Aura

Uz tradicionalnu bisku, medicu i teranino, ovdje se s pravom ponose izvrsno spravljenim rakijama od kadulje, drijena, rogača, masline i badema, divlje kruške, divlje jabuke, ruže, šipka, divljeg voća, metvice, šljive i suhe smokve. Osim ovih okusa koji zovu da ih se isproba, ne zaboravite i na travaricu, med, imelu, gorki pelinkovac i moscato. Baza svake Aurine rakije je domaća rakija od dropa, kruške ili jabuke.

destilerija Aura

Po svemu nabrojanom Aura nam je poznata; i na tržištu i u srcima kupaca zauzima zavidno mjesto zahvaljujući proizvodima koji nikada ni najmanje ne odstupaju od visoko postavljenih standarda. Ali jeste li znali da iz Aure dolazi i jedan od najboljih hrvatskih ginova – Karbun?

destilerija Aura

Gin Karbun (stara istarska riječ za ugljen) nastaje od žitnog destilata, borovice i još 20 začina. Prolazi filtraciju kroz aktivni ugljen koji se nudi i kao važan sastojak kod serviranja. Inspiriran je snagom posljednjih karbunara s Ćićarije, područja na kojemu rastu svi sastojci esencijalni za nastanak ovog fantastičnog gina.

destilerija Aura

Aurini proizvodi dostupni su u boljim vinotekama, trgovinama delicija, dobrim hotelima, vrhunskim restoranima, ali i zračnim lukama i avionima što je svakako izvrstan način da se turisti već na putu upoznaju s najboljim što Istra nudi.

Osim proizvoda koji će oduševiti i nepce najzahtjevnijeg hedoniste, Aurine trgovine u Istri također su posebna poslastica za oko. Pravi mali muzeji restauriranih komada koji su u ovim prostorima dobili posve novu namjenu, a zauzvrat dali šarm i ambijent koji poziva na ostanak.

destilerija Aura

U Auri se savršeno isprepliću istarska gostoljubivost, šarm i izvrsni tradicionalni okusi. Svakako preporučujemo posjetiti, čim prije ako već niste!

Tomislav Stiplošek: Mišel Sirotić

Mišel Sirotić koji je zajedno sa svojim ocem osnovao i podigao destileriju Aura tamo gdje je i danas, vrlo je osebujan lik. Po zvanju je ekonomist, mada to za ovu priču nije važno. Bavio se restauracijom namještaja i to dobro, tako da neka iskustva i znanja koja je tim poslom stekao, koristi i danas kada oprema svoje trgovine; uređuje ih sam tako da je svaka pravo malo remek djelo. Svaka je i mali muzej, u njima možete i puno naučiti. Ako postoji neka nagrada za dizajn trgovina, Aura ju sigurno zaslužuje.

Mišel je osoba koja priznaje samo beskompromisnu kvalitetu i to se vidi u njegovim proizvodima. Ako bilo koji proizvod nije prirodan i vrhunski po kvaliteti, radije ga neće proizvoditi. Možemo sad nabrajati sve njegove proizvode, ali zašto; otiđite u Auru i sigurno ćete se zaljubiti u njih. Naravno, pomno se bira osoblje koje je iznimno ljubazno i educirano, tako da dobijete odgovor na svako pitanje. Definitivno jedna od ponajboljih i najuspješnijih destilerija u Hrvatskoj.

Destilerija Aura

Ipak, središte svega toga je Mišel; on je pokretač cijele te divne priče, naravno uz podršku obitelji, prije svega supruge Daše. Usprkos koroni, otvorio je novu trgovinu u Motovunu. Takav je Mišel; ima i neke planove za budućnost, recimo da oprema muzej u Humu, najmanjem gradu na svijetu i sprema projekt koji je vezan za uslugu destiliranja drugima, posebice vinarima i taj bi projekt mogao značajno utjecati na proizvodnju grappa u Istri, ali o tome više u nekom drugom tekstu.

 

 

Zadnji sadržaj od Ivana Begović

Srodni sadržaj (po oznakama)