Nedjelja, 18 Listopad 2020

Imamo prvu Vinsku Damu i Vinskog Gospodina hrvatske vinske scene

Written by:  Rene Karaman
Vinski Gospodin Klaudio  Tomaz i Vinska Dama Karmela Tancabel Vinski Gospodin Klaudio Tomaz i Vinska Dama Karmela Tancabel

U četvrtak, 15.10.2020., u restoranu predivnog boutique hotela Le Premier održano je svečano predstavljanje finalista izbora za Vinsku Damu i Vinskog Gospodina hrvatske vinske scene za 2020. godinu. Organizator izbora je G.E.T. Report, medijska platforma zagrebačke Udruge G.E.T. (gastronomija, enologija, turizam).

"Vino je svakako dio jet set scene, a ako pogledamo malo šire u svijetu, dolazimo do butelja koje koštaju i do desetke tisuća eura; sjetimo se samo legendarnih narudžbi vina u filmovima James Bonda, tako da.. Da, vino je glamour."- ističe Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T. i idejni začetnik ovog izbora.

Tomislav StiplošekTomislav Stiplošek

Vinari privlače pažnju javnosti, a posljedica toga je, naravno, marketing za njihova vina, dok na globalnoj sceni oni automatski postaju svojevrsni ambasadori hrvatskog vina; ne samo svoje vinarije, nego općenito.

"U želji da istaknemo ljude koji su prepoznali vrijednost takve situacije, organizirali smo ovaj izbor, a možda najjači motiv je da one, koji to još nisu prepoznali, uputimo u pravom smjeru.", kaže Stiplošek.

Vinska Dama i Vinski Gospodin 2020

Nominacije i izbor su se odvijali u Facebook grupi "Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom" gdje je publika lajkovima glasala za svoje favorite, dok je žiri ocjene slao direktno uredništvu G.E.T. Reporta. Lajkovi publike donosili su 50% ocjene, a ocjene žirija 50%. Nominirani su mogli biti vinari i djelatnici vinarija koji su istaknuti u javnosti. Kod ocjenjivanja je trebalo uzeti u obzir osobni stil, karizmu, način komunikacije,... uključujući javne nastupe, osobni pristup prezentaciji, marketing na društvenim mrežama i uopće komunikaciju s medijima i publikom.

Članovi žirija su različitih zanimanja, no redom poznavaoci vina i vinske scene, a dolaze iz svijeta mode, umjetnosti, lifestylea i komunikacija. To su: Tomislav Stiplošek, Sanja Muzaferija, Suzy Josipović Redžepagić, Vlatka Vužić, Andrea Pančur, Dijana Grgić, Vedrana i Giuliano Dodig, Ronald Braus, Slobodan Kadić i Rene Karaman.

Predstavljanje finalista proteklo je u svečanom, ali ležernom i zabavnom tonu uz voditeljski dvojac Vlatku Vužić i Tomislava Stiplošeka.

Vlatka VužićVlatka Vužić

Zabavni dio programa obilježili su nastup našeg, internacionalno proslavljenog blues glazbenika, jedinstvenog kantautora Tomislava Golubana i mini revija modnog brenda Etna Maar. Izbor modela iz kolekcije In Vino Veritas, inspirirane bojama crvenog vina, predstavila je dizajnerica Andrijana Subotić Pjajčik, a nosila manekenka Sandra Dimlić.

Andrijana Subotić Pjajčik i Tomislav StiplošekAndrijana Subotić Pjajčik i Tomislav Stiplošek

Tomislav Goluban, Tomislav Stiplošek, Sandra DimlićTomislav Goluban, Tomislav Stiplošek, Sandra Dimlić

Priča o glamouru, modi i umjetnosti uključuje i ljepotu pa je dobro spomenuti da je za frizure mladih hostesa, ali i za njihov i Sandrin make-up bio zadužen hair & beauty salon Scissors & Tweezers. Ines Beranek, suvlasnica salona, nositeljica je certifikata svjetski poznatog libanonskog frizera Mounira te s njegovim proizvodima i tehnikom bojenja kose postiže odlične rezultate bez uništavanja kose.

Vinska Dama i Vinski Gospodin 2020

Vina za proslavu donijeli su vinari finalisti pa je izbor bio bogat i za sve ukuse, a da se ne pije na prazan želudac posluženi su fini zalogaji; suhomesnati naresci tvrtke Buretić Bregi i sirevi Paške sirane. Osim vina, pila se i voda: Radenska i Studena.

Vinska Dama i Vinski Gospodin 2020

Posebno su predstavljene nagrade, drvene figure koje oblikom predstavljaju Vinsku Damu i Vinskog Gospodina, dizajn mlade umjetnice Tomislave Akrap, a izrađene su od slavonskog hrasta i paljene na način kao što se pali vinska bačva u među vinarima vrlo cijenjenoj bačvariji Srnec iz Nedelišća. 

Tomislav Stiplošek i Tomislava AkrapTomislav Stiplošek i Tomislava Akrap

Vinska Dama i Vinski Gospodin 2020

Uz ove umjetničke nagrade, finalisti su dobili i vrijedne poklon pakete Barcaffèa i destilerije Aura, dame buket cvijeća, a oni koji su osvojili prva mjesta, Vinska Dama i Vinski Gospodin hrvatske vinske scene, dobili su još i šampanjac (ona Veuve Clicquot Rosé, a on Moët & Chandon Brut), poklon Miva galerije vina i lentu s natpisom.

Karmela TancabelKlaudio Tomaz

Evo i popisa finalista s mjestom koje su osvojili u izboru za Vinsku Damu i Vinskog Gospodina hrvatske vinske scene 2020:

Dame:

5. mjesto: Izabela Vitasović, vinarija Teraboto iz Vodnjana

Tomislav Stiplošek, Izabela Vitasović, Slobodan Kadić, Vlatka VužićTomislav Stiplošek, Izabela Vitasović, Slobodan Kadić, Vlatka Vužić

4. mjesto: Mara Špoljar-Barundić, vinarija Barun iz Krašića

Tomislav Stiplošek, Mara Špoljar Barundić, Tomo Jakopović, Vlatka VužićTomislav Stiplošek, Mara Špoljar Barundić, Tomo Jakopović, Vlatka Vužić

3. mjesto: Lana Alujević; vina Alujević s Plešivice

Tomislav Stiplošek, Lana Alujević, Siniša Srnec, Vlatka VužićTomislav Stiplošek, Lana Alujević, Siniša Srnec, Vlatka Vužić

2. mjesto: Maja Čorak Perak; vinarija Perak iz Kutjeva

Tomislav Stiplošek, Maja Čorak Perak, Tomislav Krpina, Vlatka VužićTomislav Stiplošek, Maja Čorak Perak, Tomislav Krpina, Vlatka Vužić

1. mjesto: Karmela Tancabel, vinarija Iločki podrumi iz Iloka

Tomislav Stiplošek, Karmela Tancabel, Tomislav Goluban, Vlatka VužićTomislav Stiplošek, Karmela Tancabel, Tomislav Goluban, Vlatka Vužić

Gospoda:

5. mjesto: Tomislav Trdenić; vinarija Trdenić iz Popovače

Tomislav Stiplošek, Tomislav Trdenić, Andrijana Subotić Pjajčik, Vlatka VužićTomislav Stiplošek, Tomislav Trdenić, Andrijana Subotić Pjajčik, Vlatka Vužić

4. mjesto: Marko Fakin; vinarija Fakin iz Motovuna

Tomislav Stiplošek, Marko Fakin, Ines Beranek, Vlatka VužićTomislav Stiplošek, Marko Fakin, Ines Beranek, Vlatka Vužić

3. mjesto: Ivan Sladić; vinarija Sladić iz Plastova

Tomislav Stiplošek, Ivan Sladić, Andrea Pančur, Vlatka VužićTomislav Stiplošek, Ivan Sladić, Andrea Pančur, Vlatka Vužić

2. mjesto: Ivica Matošević; vinarija Matošević iz Krunčića

Tomislav Stiplošek, Ivica Matošević, Izabela Vrtar, Vlatka VužićTomislav Stiplošek, Ivica Matošević, Izabela Vrtar, Vlatka Vužić

1. mjesto: Klaudio Tomaz; vinarija Tomaz iz Motovuna

Tomislav Stiplošek, Klaudio Tomaz, Dijana Grgić, Vlatka VužićTomislav Stiplošek, Klaudio Tomaz, Dijana Grgić, Vlatka Vužić

Karmela Tancabel, Vinska Dama 2020Finalisti su svoja priznanja primili uz mnogo emocija, izražavajući veliko zadovoljstvo zbog pokretanja ovakvog projekta i zahvalu svima koji su svojim glasovima istaknuli značaj njihovog posla i truda, a izdvojit ćemo riječi Karmele Tancabel, Vinske Dame hrvatske vinske scene 2020.

"Hvala svima koji su prepoznali moj trud, rad, odricanja, upornost, ali prije svega emocije koje su neodvojiv dio u prenošenju doživljaja o vinu, zemlji, regiji, vinogorju, položaju i dakako vinaru koji ga brižno i s ljubavlju stvara. Počašćena sam titulom prve Vinske Dame i zahvalna na priznanju svih vas, za svoj osobni doprinos u promicanju jedinstvene, raznolike i autentične priče vinske Hrvatske."

Vinska Dama i Vinski Gospodin hrvatske vinske scene 2020Vrijedna i spretna ekipa hotela Le Premier s lakoćom se i strpljenjem brinula da večer prođe besprijekorno, a za završetak večeri iznijeli su vrlo ukusnu i elegantno, vinski ukrašenu čokoladnu tortu, djelo njihove slastičarke Sanje Sajko.

"Projekt 'Vinska Dama i Vinski Gospodin' nastali su u našem nastojanju da vinare kao pojedince i osobe istaknemo ispred njihovih vina. Vrlo smo zadovoljni reakcijom publike i samih vinara koji su to prihvatili vrlo dobro i pozitivno. Nažalost, epidemiološka situacija nas je spriječila da organiziramo veći event... Bilo je puno upita, tražila se pozivnica više. Iduće godine nastavljamo s ovim izborom; spremamo još malo unapređenje procesa izbora, ali neka to ostane iznenađenje. Kao organizator, u ime udruge G.E.T. čestitam svim nominiranim vinarkama i vinarima, finalistima ovogodišnjeg izbora, a posebno Karmeli Tancabel i Klaudiju Tomazu." - zaključuje Tomislav Stiplošek.