Ispiši ovu stranicu
Petak, 26 Ožujak 2021

Dante 700 – održana svečanost u čast veličanstvenog Dante Alighierija

Napisao:  G.E.T.
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Dante 700 – održana svečanost u čast veličanstvenog Dante Alighierija

Uoči dana obilježavanja 700  godina od smrti autora Božanstvene komedije, u prostorijama Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, Tarik Filipović i poznati talijanski glumac Giuseppe Pambieri čitali su V. pjevanje bezvremenskog djela

25. ožujka dan je obilježavanja 700 godina od smrti velikana talijanske književnosti Dante Alighierija. Talijanski institut za kulturu u suradnji s Talijanskom ambasadom i Filozofskim fakultetom organizirao je svečanost u čast veličanstvenom autoru.

U intimnom atmosferi Talijanskog Instituta za kulturu, uvodne govore dali su Nj.E. g. Pierfrancesco Sacco, veleposlanik Italije,  Monica Priante, predsjednica Udruge Dante Alighieri Zagreb i  Morana Čale red.prof. na Odsjeku za talijanistiku, FFZG.

Riječ je o velikanu koji zapravo nikada neće umrijeti jer sa svakim novim naraštajem on ponovno oživljava. To je naime odlika samo velikih klasika, jer njihova dijela govore o pitanjima ljudskog postojanja uopće. Svaka nova generacija od djece do književnih stručnjaka, u njegovom dijelu nalaze neki novi izazov i interpretaciju“, kazao je Nj.E. g. Pierfrancesco Sacco, veleposlanik Italije.

Uzvanici su imali priliku i čuti V. Pjevanje Pakla Božanstvene komedije i to na talijanskom i hrvatskom jeziku. Poznati talijanski glumac, na našim prostorima znan po ulozi u popularnoj seriji Čarolija, Giuseppe Pambieri dočarao je atmosferu Danteovog djela čitajući pjevanje na talijanskom jeziku. Hrvatsku verziju Pjevanja prezentirao je poznati glumac, pripadnik ansambla Kerempuh, Tarik Filipović.

Atmosferu svečanosti posvećenoj Danteu dočarao je i muzički duo, Marcello Mottadelli na klaviru i Antonio Pirrotta  na rogu.

Marcello Mottadelli na klaviru i Antonio Pirrotta  na rogu

Ovom prigodom izloženi su i nagrađeni radovi učenika zadarskih osnovnih škola s prethodnih natječaja posvećenim Danteu, a ujedno je najavljen i novi natječaj za 2021. godinu.

Na dan obilježavanja 700 godina smrti Dantea, ispred najstarije zagrebačke ljekarne smještene  na Gornjem Gradu, glumac Giuseppe Pambieri čitat će XXXI Pjevanje Raja za polaznike privatne Umjetničke gimnazije. U navedenom pjevanju se spominje i Hrvatska, a je lokacija događaja izabrana namjerno jer se smatra da je Danteov praunuk, ljekarnik Nicolo Alighieri, nekoć bio zaposlenik u spomenutoj ljekarni.

Snimljeni video sadržaj svečanosti dostupan je na službenoj FB stranici Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu:  https://iiczagabria.esteri.it/iic_zagabria/it/

 

 

Srodni sadržaj (po oznakama)