Ispiši ovu stranicu
Nedjelja, 17 Siječanj 2021

Saznajte kako pomoći svojoj kosi da (p)ostane zdrava i lijepa

Napisala:  Igor Emil Horvat
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Saznajte kako pomoći svojoj kosi da (p)ostane zdrava i lijepa

Saznajte kako pomoći svojoj kosi da (p)ostane zdrava i lijepaKoliko pažnje pridajete svojoj kosi? Ne treba našu pažnju samo frizura ili boja kose, nego i njeno zdravlje. Oštra zima s niskim temperaturama joj šteti podjednako kao i pretjerani kemijski tretmani pa se moramo pobrinuti da ju zaštitimo.

Što učiniti da bi najbolje zaštitili kosu od utjecaja hladnoće, ali i oporavili ju od tretmana kojima smo ju podvrgnuli pripremajući se za nedavne blagdane? - upitali smo Ines Beranek, suvlasnicu poznatog zagrebačkog hair & beauty salona Scissors & Tweezers, koja je ujedno i nositeljica I'm Mounir zlatnog certifikata te radi s njegovim originalnim proizvodima.

"Njega kose je uvijek preporuka. Kosu trebamo njegovati kao i kožu; uvijek i bez obzira na godišnje doba.", istaknula je.

Saznajte kako pomoći svojoj kosi da (p)ostane zdrava i lijepaUobičajeno je tražiti načine oporavka kose nakon ljeta, ali to nije dovoljno i često je teže i skuplje doći do željenog rezultata ako ne pridajemo dovoljnu pažnju kosi kroz cijelu godinu. 

"Preporuka je svaka dva do tri mjeseca otići na tretman u salonu te prema savjetu frizera nastaviti njegu kod kuće.", kaže Ines Beranek.

Postoji više različitih vrsta oštećenja, a ovo su neki od najčešćih čimbenika koji oslabljuju strukturu kose te zbog kojih ona izgleda nezdravo.

Prema uzroku:

Oštećenja uzrokovana vanjskim utjecajem, npr. zagađenje, izlaganje suncu i temperaturne razlike. U slučaju zagađenja, sitne čestice se lijepe na površinu kose, oštećuju kutikule i čine kosu neupravljivom. Kosa je gruba i lako se petlja.

Kemijska oštećenja nastala bojenjem, izbjeljivanjem i ravnanjem kose mogu razbiti disulfidne veze. Prekomjerna izloženost uzrokuje velika oštećenja, npr. nepravilni rubovi kutikula i pukotine na unutarnjoj strukturi kose, što rezultira osjetljivim vlaknima kose koja je sklona lomljenju. Ovakav tip kose treba intenzivnu restorativnu njegu za restrukturiranje vlakana.

Fizičko oštećenje: svako pranje, svaki potez češljem i svaki styling proizvod oštećuju kosu. lako je ovaj učinak minimalan, konkretnije je duža kosa ta koja je izložena češćem pranju, češljanju i oblikovanju. Friz i lomljenje kose može se pojaviti čak i na kosi koja nije kemijski tretirana.

Saznajte kako pomoći svojoj kosi da (p)ostane zdrava i lijepa

Prema tipu:

Bojom tretirana kosa: Boja kose je individualna koliko i žene i muškarci koji ih i nose. Stoga je prilagođena njega nakon koloracije presudna. Važno je sačuvati molekule boje unutar vlakana kose, istodobno štiteći keratinsku strukturu kose. To dovodi do zdravog i sjajnog izgleda kose koja bolje zadržava boju i produžuje koloracijske rezultate. Zdrava kosa zadržava boju zbog netaknute kutikule. Svako oštećenje ubrzava blijeđenje boje.

Suha i lomljiva kosa: Saznajte kako pomoći svojoj kosi da (p)ostane zdrava i lijepaUravnotežena hidratizirana kosa je ključ zdrave i elastične kose. Međutim, razina hidratacije kose značajno ovisi o različitim utjecajima. 
Kosa je higroskopna što znači da apsorbira i gubi molekule vode kroz vlažnost zraka. Voda vezana za kosu isparava ne samo izvana, već i djelomično iznutra zbog feniranja, izlaganja suncu ili u uvjetima niske vlage. Kosa gubi elastičnost i osjeća se grubo i suho. Suha kosa može započeti i suhim vlasištem. Kako kosa raste, prirodni zaštitni lipidi se gube i više ne mogu zaštititi nježnu proteinsku strukturu. Jednom kada se zaštitni lipidni film izgubi, vlaga se ne može zadržati u kosi.

Tanka i slaba kosa: Promjer kose varira od 0,05 mm do 0,12 mm. Što je manji promjer, kosa je osjetljivija. Tanka kosa može izgubiti volumen ubrzo nakon pranja i oblikovanja te će se činiti opuštenom.
Kemijski tretmani i styling na kosi moraju se provoditi pažljivo, jer je tanka kosa manje elastična. Primarna potreba tanke kose je povećanje snage i stabilizacija strukture kose, tj. treba osigurati veću otpornost, a ne otežati kosu.

Debela, frizzy i neukrotiva kosa: Gusta valovita ili vrlo debela kosa ponekad može biti tvrdoglava. Strukturalni oblik kose razlikuje se s obzirom na dužinu. Zbog nepredvidivog karaktera teksture, kosa je manje fleksibilna i upravljiva. Vlakna kose rastu u različitim smjerovima i sklona su petljanju. Ova vrsta kose naginje ka neurednoj, što rezultira frizom i manjom upravljivošću.

Saznajte kako pomoći svojoj kosi da (p)ostane zdrava i lijepa

Kako pravilno njegovati kosu?

Kombinirajući naprednu tehnologiju i potpunu personalizaciju, frizeri mogu ponuditi profesionalnu uslugu usmjerenu na vaše potrebe. Svakako je dobro javiti se u hair & beauty salon Scissors & Tweezers; nazovite Ines Beranek na 098/923-4212 i zatražite svoj termin. Uz uslugu kojom ćete biti zadovoljni, dobit ćete i savjet kako i kojim proizvodima kod kuće njegovati kosu s obzirom na tip vaše kose i vrstu oštećenja.

 

 

Zadnji sadržaj od Silvija Munda

Srodni sadržaj (po oznakama)