Ponedjeljak, 26 Listopad 2020

Talijanski institut donira više od 300 tisuća kuna

Napisala:  G.E.T.
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Talijanski institut donira više od 300 tisuća kuna

Program omogućuje integraciju izvornih govornika talijanskoga jezika u redovnu nastavu

U sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Tjedna talijanskog jezika u svijetu, talijansko Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje, posredstvom Talijanskog instituta za kulturu osiguralo je gotovo 43 tisuće eura potpore za projekt Talijanski jezični laboratorij. U projektu je sudjelovalo 18 zagrebačkih osnovnih i srednjih škola u kojima se uči talijanski jezik. Sredstva su namijenjena organizaciji susreta izvornih talijanskih govornika i učenika  odabranih škola s ciljem realizacije interesantnije, dinamičnije i uspješnije nastave.

U povodu realizacije programa i osiguranih potpora, Veleposlanik Italije Nj. E. gospodin Pierfrancesco Sacco izjavio je:Značajna financijska sredstva (više od 40 tisuća eura) koje je talijanska Vlada dodijelila poboljšanju nastave talijanskog jezika u školama u Zagrebu jako su nas obradovala, posebno sada kada se u Hrvatskoj održava XX. izdanje Tjedna talijanskog jezika u svijeta.“

Izvorni govornici u redovnoj nastavi

Program Talijanski jezični laboratorij  omogućava da se gostujući profesori koji su isključivo izvorni govornici periodično integriraju u redovnu nastavu u sklopu programa nastave talijanskoga jezika. Svi govornici koji se uključuju u program, kvalificirani su za podučavanje, a predavanja temelje na učenicima zabavnim, autentičnim materijalima poput video i audio zapisa, nastavnih listića, raznih igara – ukratko, potiču učenike na govornu interakciju i što aktivnije korištenje stranoga jezika. Istraživanja dokazuju da učenici koji imaju redoviti kontakt s izvornim govornicima i ovakvim načinom nastave imaju bolju motivaciju za učenjem, lakše proširuju leksičko znanje jezika kao i vokabular te u konačnici ostvaruju bolje rezultate u učenju jezika.

Učenje i promocija jezika – cilj manifestacije

Jedan od ravnatelja škola uključenih u program gosp. Zlatko Stić, dipl.ing. istaknuo je da,Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb, kao jedna od najvećih srednjih škola u Republici Hrvatskoj, uz prirodoslovlje veliku pažnju posvećuje i stranim jezicima. Iz tog razloga smo s velikim zadovoljstvom prihvatili donaciju Talijanskog instituta za kulturu s kojom smo osigurali izvornog govornika, što je izazvalo povećani interes učenika za učenje talijanskog jezika. Također, povećao se i interes za izvanučioničku nastavu u Italiju,  što olakšava učenje talijanskog jezika“.

Realizacijom programa Talijanski jezični laboratorij, učenici imaju priliku upoznati bogatstvo i ljepotu talijanskog jezika na iznimno prirodan i motivirajući način što su prepoznale osnovne i srednje škole integrirajući ovaj program u redovnu nastavu.