Ispiši ovu stranicu
Petak, 03 Srpanj 2020

Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše

Napisao/la:  Eurocomm PR BOKU
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše

Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kvalitetu tla.

Negativne posljedice globalnog zatopljenja sve su nepravilniji oborinski obrasci, sušna razdoblja, nastajanje pustinja i gubitak obradivog tla. Sve to utječe na egzistenciju poljoprivrednika i ugrožava svjetsku sigurnost opskrbe hranom.

Ono što pritom postaje sve važnije jest opskrba tla vodom, a poznato sredstvo za skladištenje vode u poljoprivredi su takozvani hidrogelovi. To su polimerni materijali koji mogu apsorbirati velike količine vode i polako ih ispuštati u okolinu.

Znanstvenici s bečkog Sveučilišta za prirodne resurse i primijenjene bioznanosti BOKU uspjeli su razviti ekološki hidrogel koji može skladištiti izuzetno velike količine vode. Tla pomiješana s ovim prirodnim hidrogelom mogu apsorbirati do 95 % zaprimljene vode i tako uštedjeti do 40 % na navodnjavanju. Novi hidrogel pomaže pri suzbijanju posljedica suše i pri reguliranju nepravilne opskrbe vodom. Njegovom se upotrebom čak i poljoprivredno nepogodno zemljište, poput pjeskovitog tla, može pretvoriti u produktivno.

„Za razliku od uobičajenih hidrogela naš inovativni proizvod potpuno je biorazgradiv, a također poboljšava kvalitetu tla u pogledu propusnosti, gustoće, strukture, teksture i udjela humusa“, kaže Gibson Nyanhongo, voditelj istraživačkog tima na bečkom Sveučilištu BOKU.

Višenamjenska svojstva

Ovaj je hidrogel puno više od običnog „spremnika za vodu“. Služi i kao sustav za vezivanje gnojiva i sredstava za zaštitu bilja te bi poljoprivrednicima, vrtlarima, voćarima i vinarima, ali i cvjećarima i ljubiteljima ukrasnih biljaka, trebao pomoći da na učinkovit način upravljaju pesticidima, herbicidima ili antimikrobnim sredstvima, čime se u konačnici i smanjuje onečišćenje okoliša. Ova kombinacija navodnjavanja i gnojidbe može značajno sniziti troškove u poljoprivredi, povećati prinose usjeva i smanjiti opterećenje za okoliš.

Prirodni je hidrogel dostupan u vlažnom i suhom obliku, kao granulat ili prah. Može se koristiti na otvorenim poljima kao i u umjetnim poljoprivrednim sustavima. Sveučilište BOKU trenutno je u potrazi za poduzećem koje bi ovu patentiranu tehnologiju lansiralo na tržište.
Pogledajte video: {youtube}RQ2KHR20FnM{/youtube}

 

 

Srodni sadržaj (po oznakama)