Nedjelja, 05 Srpanj 2020

Burger koji morate probati

Written by: 
Burger koji morate probati

Ako ste kojim slučajem, iz ovih ili onih razloga, u vrućem Zagrebu, eto nešto za vas.

Krenimo lagano, kad popusti vrućina, u šetnjicu savskim nasipom; da se malo oslobodimo stresa i da malo uživamo u zelenilu usred ove gradske vreve. Kao što svi znamo, šetnja i zrak otvaraju apetit... I da, gdje sada pojesti nešto stvarno dobro, a ne preskupo i da ne moraš do centra? Nema problema,  cafe bar Egoist je u Veslačkoj ulici.

Divna terasa, hlad, lijepo uređeno, bez kiča i bespotrebnih pokušaja kvazi dizajnera. Dakle, početak obećavajući.  Osoblje ljubazno, educirano, sveprisutno, a ne napadno. Dakle, sve bolje... Polako se pitaš - sanjaš li možda? Izbor piva dobar i više nego dobar. Pivo hladno, taman koliko treba.

E, sad još ako ima nešto  dobro za pojesti... Dakle...

- Da čujemo preporuku osoblja?

- Pa recimo, ako ste za probati naš burger, Jelenko.

Definitivno jedan od tri najbolja burgera u gradu! Savršen omjer junećeg i jelenjeg mesa, izrazito sočan i ukusan, a ne prepečen; ipak pričamo o 200 grama mljevenog mesa. Termička obrada odlična, savršeno začinjeno meso tako da se isprepliću okusi, a ne ubiju okus mesa. Ma, za svaku pohvalu. Izbor priloga klasika, ali vrlo svježe povrće i jako dobar umak. Posebnu pažnju obratili su na pecivo;  isprobali su nekoliko proizvođača dok nisu našli ono što žele i - pogodili su u potpunosti. Dakle, burger kakav samo poželjeti možeš i da, pojesti ga cijelog je ozbiljan posao. Svi koji misle da je spremiti dobar burger lagano, očito nisu nikad spremali burger.

I da ne povjeruješ,  burger o kojem pričamo koštat će vas samo 50-ak kuna. Naravno, imate tu i odlične krumpiriće  i onu već zaboravljenu, ali još uvijek hladnu pivu s početka.

burger Jelenko u Egoist baruObavezno probati; nećete požaliti i dobar tek!

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".