Ispiši ovu stranicu
Petak, 22 Siječanj 2021

Žitarice otpornije na ekstremne vremenske uvjete kao alternativa za pšenicu

Napisao:  G.E.T.
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Žitarice otpornije na ekstremne vremenske uvjete kao alternativa za pšenicu

Rezultati istraživanja međunarodnog tima pod vodstvom profesora Wolframa Weckwertha sa Sveučilišta u Beču pokazali su da je žitarica proso otpornija na sušu i vrućine od pšenice

Stručnjaci već godinama upozoravaju na to da ekstremni vremenski uvjeti kao što su jake suše i velike vrućine negativno utječu na proizvodnju osnovnih namirnica poput pšenice i ozbiljno ugrožavaju sigurnost opskrbe hranom. Stoga su znanstvenici u potrazi za poljoprivrednim kulturama koje se mogu bolje prilagoditi takvim uvjetima.

Međunarodni tim pod vodstvom profesora Wolframa Weckwertha sa Sveučilišta u Beču proveo je istraživanje u kojem je uspoređivao pšenicu s prosom, žitaricom koja se ubraja među najstarije poljoprivredne kulture, a čije se sjemenke od davnina koriste za prehranu ljudi. Pritom su ove žitarice bile izložene uvjetima nedostatka vode te je provjerena njihova otpornost na sušu, a rezultati su pokazali kako proso znatno bolje podnosi takve uvjete od pšenice.

„Proso ima približno jednaku ili čak bolju nutritivnu vrijednost od pšenice te obiluje cinkom i željezom, no unatoč svojim izvanrednim karakteristikama nedovoljno se koristi.“- kazao je profesor Weckwerth -„ Zbog veće otpornosti na sušu i vrućine predstavlja moguću alternativu za pšenicu, rižu i kukuruz. Obilje hranjivih tvari koje sadrži čine ga pogodnim za nutritivno bogatu prehranu, dok je za njegov uzgoj potrebno manje resursa i vode. Kako bi se u budućnosti osigurala dovoljna količina hrane za cijeli svijet, važno je ne usredotočiti se samo na tri do četiri osnovne namirnice.“

Osim profesora Weckwertha sa Sveučilišta u Beču međunarodni tim koji je radio na ovom istraživanju obuhvaća znanstvenike sa Sveučilišta u Oviedu, s Nacionalnog instituta za biologiju u Ljubljani, međunarodnog istraživačkog instituta ICRISAT u Indiji te iz Iranske istraživačke organizacije za znanost i tehnologiju.

Njihov rad objavljen je u prestižnom znanstvenom časopisu „Frontiers in Plant Science”, a dostupan je na sljedećoj poveznici: https://bit.ly/3iCBumt.